Selecteer een pagina

9.05.2017 | Online School

Zit je op het goede pad? 3 aanwijzingen en tips om door te zetten – Nathalie

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Zit je op het goede pad? 3 aanwijzingen en tips om door te zetten – Nathalie” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5389″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Je kent het wel: er is iets in je leven dat schuurt en daar wil je verandering in brengen. Vol goede moed ga je aan de slag. Een meditatie-avondje hier, een yoga klasje daar. Maar je weet niet zeker of je op het goede pad zit en begin je te twijfelen. En of al die avonden, workshops en trainingen wel echt helpen: wat schuurde is immers niet weg. Hoe kom je er nu achter of je op het goede pad zit?

[/vc_column_text][vc_column_text]

3 Aanwijzingen dat je op het goede pad zit:

Jouw ‘ja’ voelt echt als een ‘JA!’

Wanneer je op een pad bent gestapt waarmee je jezelf beter leert kennen dan veranderen er een aantal zaken. Één van de eerste dingen die bij mij veranderde was dat ik duidelijker kon zijn in mijn toezeggingen. Soms word je ergens voor gevraagd en zeg je automatisch ‘ja’. Op dat moment voelt die toezegging al niet helemaal overtuigd maar als het moment nadert dan heb je er eigenlijk helemaal geen zin meer in. Hoe dichterbij de afspraak komt, hoe meer smoezen je aan het bedenken bent. Als je on the road to self discovery bent, leer je ook beter wat jij echt leuk vind. Wat jouw passie is en dus ook waar je echt volmondig ‘ja’ tegen kan zeggen. Als je dat helder hebt verzin je geen uitvluchten meer en voel je het in je hele lichaam: dit wil je doen!

Flow en synchroniciteit

Dit grijpt een beetje terug op het volmondig ‘JA!’ zeggen. Want wanneer je helder hebt waar je van AAN gaat staan, dan zul je merken dat het leven magisch wat gemakkelijker wordt. Je spreekt natuurlijk al minder dingen af die je niet geweldig vindt, maar je gaat merken dat andere gebieden in het leven ook makkelijker worden. Stel je hebt duidelijk wat je wilt voor je werk. Omdat je leuker werk aanneemt of doet (of er gewoonweg meer plezier uit haalt) straal je blijdschap uit.

Die vrolijkheid helpt bij de relaties. Zowel romantische als vriendschappen of beter overweg kunnen met collega’s of familie. Het is een sneeuwbal effect. Gaat 1 deel van je leven soepeler dan volgen vanzelf gedeeltes waarvan je niet eens wist dat het beter kon. Ook ga je merken dat er opeens dingen op je pad komen die bevestigen waaraan je werkt of mee bezig bent. Dat kunnen mensen zijn. Maar je kan ook opeens quotes tegenkomen met hetzelfde thema. Of overal veren zien liggen. De bevestiging verschilt per persoon, je zal het vanzelf herkennen als het op je pad komt.

Weerstand

Nu moeten we toch echt helaas gaan praten over weerstand. Want er komt een moment dat je merkt dat de verandering die je ondergaat weerstand oproept. Weerstand is een normaal onderdeel van verandering ook al is het niet de plezierigste. Omdat je hard bezig bent je leven te verbeteren is weerstand eigenlijk een van de beste tekenen dat je op het goede pad zit. Ons brein heeft de neiging te kiezen voor het bekende, de makkelijke weg. Daarom wordt na een paar maanden of weken dat yogaklasje toch best zwaar. Of is mediteren geen prioriteit.

Om weerstand te verminderen kan je een aantal dingen doen. Het eerste is teruggrijpen op gedrag wat je in het verleden goede resultaten gaf bij verandering. Nieuw gedrag aanleren is namelijk lastiger dan teruggrijpen op iets wat al bestaat. Dus als jij merkt dat je goed kan veranderen als je beloningen in het vooruitzicht stelt, doe dat. Of als je weet dat je bepaalde zaken helemaal moet vermijden om ze niet te doen, dan is dat wat je te doen staat.

Een tweede tip om weerstand te verminderen is een toekomstplan maken. Je schrijft dan op wat de huidige nadelen zijn, de voordelen van de verandering en wat jouw redenen zijn om het aan te pakken. Uiteraard ga je ook denken over hoe het leven zou zijn als je dan verandert bent. Het voordeel van zo’n plan is dat je niet in elke situatie hoeft na te gaan denken wat de motivatie en de voordelen waren, je hebt ze namelijk al eens opgeschreven. Stel je bent heel erg verlegen en dat zorgt nu dat je onzichtbaar bent op werk. Het voordeel zou zijn dat je voor jezelf kan opkomen en daardoor minder rotklusjes hoeft te doen. De motivatie is dat je leuker werk wilt doen of dat je het belangrijk vindt om voor jezelf op te komen. De toekomstige situatie zal dan zijn, dat het team waarin je werkt de klussen gelijk verdeelt.

Als laatste is het belangrijk om een goed support netwerk te hebben dat je accountable houd voor de verandering. Vriendinnen of familie die je steunen of zelfs met je mee gaan doen, zijn geweldig. Let er wel op dat je geen steun verwacht van mensen die het alleen toezeggen, maar dat vervolgens niet omzetten in daden. Zo kan iemand het helemaal eens zijn met jouw nieuwe levensstijl of, in geval van ons voorbeeld, assertiviteit maar vervolgens wel opmerkingen maken over dat je tegenwoordig zo moeilijk doet. Of alsnog proberen over jouw grenzen heen te gaan. Die mensen kan je dan beter niet tot dat support netwerk rekenen omdat ze je niet echt steunen.

Veranderen is nuttig maar het is ook geweldig leuk: je leert jezelf beter kennen en verhoogt daardoor de kwaliteit van jouw leven. Soms is het lastig maar zoals ze zeggen ‘there is no light without darkness’. Hoe merk jij dat je op het juiste pad zit?

~Nathalie~

Lees meer van Nathalie op haar eigen website My Winding Path.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related posts
Misschien is dit iets voor jou? 5 tips waardoor je to do’s écht doet.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!