Selecteer een pagina

28.09.2017 | blog, Online School

Hoe leid je een zinvol leven? – Nathalie de Groot

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Waarom denk je zo? – Nathalie de Groot” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6857″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Zinvol leven, een begrip dat op dit moment een flinke hype aan het worden is. Wat het precies inhoudt daar verschillen de meningen over, wel is het duidelijk dat een leven vol betekenis op de langere termijn gelukkiger maakt dan een leven vol geluk. Want geluk staat bijna gelijk aan gemak. Een gelukkig leven is een leven waarin je geen moeite hoeft te doen voor dingen. Een betekenisvol leven is niet direct gemakkelijk maar zorgt wel dat je tevreden bent, zeker wanneer je terugkijkt op je leven tot nu toe? Maar hoe leid je dan een betekenisvol leven?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Wat maakt het leven zinvol?

We beginnen bij het begin. Een betekenisvol leven ziet er voor iedereen anders uit. Dat komt omdat iedereen andere waarden hanteert. Deze waarden komen voort uit jouw behoeften. Zo zal een persoon die altijd honger heeft gekend, eten belangrijker vinden dan iemand die altijd genoeg te eten heeft gehad. Behoeften hangen in de meest basale zin dus samen met overleving. In onze huidige samenleving zijn wij in deze basisbehoeften grotendeels (zo niet volledig) voorzien. Dat betekend dat je naar iets anders opzoek moet. Want zeg nou eerlijk, een rondje supermarkt geeft geen betekenis.

Maar wat vind jij dan belangrijk? Wat zijn jouw persoonlijke belangrijke waarden?

Een hele goede oefening zijn visualisaties. Probeer je voor te stellen dat je nog maar een maand te leven hebt, wat zou je dan doen? Wat zijn de dingen die er echt toe doen in je leven? Begin met willekeurige ideeën op te schrijven en ga pas daarna kijken naar de volgorde. Je kan dan uitkomen op waarden als ‘samenwerking & saamhorigheid’, ‘respect voor een ander’, ‘gelijkwaardigheid’.

De waardes die jij hieruit haalt, moet je natuurlijk wel nog omzetten in acties, want alleen met een waarde kom je niet veel verder. Deze acties (of normen) zijn uiteindelijk hetgeen dat meer betekenis aan het leven gaat geven.

Stel, je hebt een lange werkdag achter de rug en je wilt naar huis: je wilt rust (waarde). Dan komt een collega binnen rennen en die roept dat hele belangrijke papieren kwijt zijn geraakt en die moeten morgen absoluut met de post mee. Jouw baas zegt dat iedereen mee moet zoeken.

Nu kan je natuurlijk boos reageren, omdat jouw waarde van rust in het gedrang komt, maar over het algemeen hebben mensen meer dan 1 waarde. Je hecht namelijk ook veel waarde aan ‘samenwerking & saamhorigheid’ of ‘verantwoordelijkheid nemen’. In dat licht is het meezoeken naar de papieren opeens van betekenis. Het is niet direct leuk, maar zorgt wel voor een gevoel van voldoening. Jouw waarden kunnen dus momenten die je niet eerder als betekenisvol zag, of zelfs als vervelend, toch nut geven.

Weet jij al wat jouw waarden zijn?

~Nathalie de Groot~

Lees meer van Nathalie op haar eigen website My Winding Path.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Lees meer van Nathalie:

6 tips om weer productief te worden

Waarom denk je zo?

Ben je benieuwd wat De Bewustzijn School voor jou kan betekenen?
Boek dan een persoonlijk intakegesprek bij één van onze coaches.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!