Selecteer een pagina

Zelf-realisatie: De volgende stap in onze evolutie

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Zelf-realisatie: De volgende stap in onze evolutie” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10727″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ik denk dat de meeste mensen het woord Zelf-realisatie kennen van de Piramide van Maslow. De psycholoog Abraham Maslow plaatste Zelf-realisatie aan de top van zijn behoefte-theorie, wat betekent dat het het hoogst mogelijke is wat we als mens kunnen bereiken in het leven. Alhoewel in plaats van Zelf-realisatie soms ook wordt gesproken over Zelf-verwerkelijking of Zelf-actualisatie komt dit voor mij allemaal op hetzelfde neer en zijn dit slechts andere namen voor dezelfde ervaring of staat: Geheel jezelf zijn en je verbonden voelen met iets groters.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Soms wordt er ook nog gesproken over Zelf-transcendentie, waarmee wordt bedoeld dat iemand Zelf-realisatie heeft bereikt en vervolgens andere mensen helpt om dit ook te bereiken. Maar voor mij is ook deze staat identiek aan die van Zelf-realisatie, Zelf-verwerkelijking of Zelf-actualisatie. Het verwijst naar mijn idee allemaal naar hetzelfde, dus hou ik het graag simpel. Ik noem het Zelf-realisatie.

 

Waar gaat Zelf-realisatie nou precies over?

Alhoewel het woord Zelf-realisatie al enigszins verklapt waar het naar verwijst kan ik me voorstellen dat het toch nog vragen oproept. Het woord realiseren betekent zoiets als dat je je bewust wordt, je realiseert je iets. Je zou ook kunnen zeggen dat je je iets herinnert. Iets wat je vergeten was, maar nu weer weet. Het woord Zelf verwijst naar onze eigen innerlijke ervaring iets of iemand te zijn. Het is onze identiteit. Wie je bent.

De vraag die vervolgens naar boven kan komen is: Hoezo moet ik erachter komen wie ik ben? Dat weet ik toch al? Ik ben een mens hierop Aarde, met een fysiek lichaam, een persoonlijkheid, met een familie, vrienden, ik heb een naam, mijn geschiedenis, mijn werk, mijn voorkeuren en meningen etc.

Dat klopt en dat zal ook zo blijven in dit leven. Maar Zelf-realisatie wijst naar de ervaring dat je erachter komt meer te zijn dan dat alleen. Want alles wat je denkt te zijn of over jezelf weet, is uiteindelijk niet je échte identiteit. Niet je allerdiepste essentie.

 

Spiritueel ontwaken

In spirituele boeken wordt de ervaring van Zelf-realisatie ook wel spiritueel ontwaken genoemd. Je komt er plots of geleidelijk achter dat je meer bent dan dat je dacht te zijn. Je oude identiteit, wat we ons ego of persoonlijkheid kunnen noemen, verschuift daarmee naar de achtergrond en meer centraal komt onze nieuwe identiteit te staan. Hetgeen wat zich bewust is van het ego. In deze zelfde boeken wordt dit vaak “de waarnemer” of “de observator” genoemd. Het zijn echter gewoon andere woorden voor bewustzijn.

Anders gezegd zou je ook kunnen zeggen dat je je bewust wordt dat je vaak gevangen zit in je hoofd. In je denken. Je hebt je geïdentificeerd met die stem in je hoofd, die onophoudelijk blijft praten en denken. Ontwaken betekent dat je je bewust wordt van deze stem en ziet dat je deze stem niet bent. Dat het niet je ware identiteit is, dat je meer bent dan dat. Dat je je gedachten kan observeren en er niet aan vast hoeft te zitten.

 

Jezelf ervaren als ruimte

Leuk verhaal, zal je nu misschien denken en fijn om te weten dat ik niet mijn gedachten ben, maar wie of wat ben ik dan wel? Die vraag is niet te beantwoorden met een woord, maar om toch zo duidelijk mogelijk te zijn, kan ik zeggen dat het ervaren van je diepste essentie een ervaring is van “ruimtelijkheid”.

Je ervaart jezelf als een persoon met gedachten, emoties en gevoelens in een fysiek lichaam, maar daarom heen ervaar je ook een ruimte en diepe stilte in jezelf die voorbij het persoonlijke gaat. Je ervaart jezelf als meer dan alleen datgene wat je dacht te zijn. Je ervaart dat dit slechts de oppervlakte is van wie je bent.

 

Wat zijn de voordelen van Zelf-realisatie?

Op het moment dat je tot Zelf-realisatie komt, ervaar je steeds meer ruimte en stilte in jezelf en in je leven. Wat betekent dat concreet in de praktijk?

  • Je zit minder vast aan je gedachten.
  • Je wordt minder heen en weer geslingerd door emoties en gevoelens.
  • Je kan helderder zien en weet beter wat je wel en niet wil.
  • Je kan beter nadenken.
  • Je kan ook stoppen met nadenken wanneer het geen nut heeft.
  • Je bent minder snel geïrriteerd. Je ervaart meer compassie.
  • Je bent minder gestrest, reactief en vluchtig. Je kan beter je rust bewaren en afstand nemen en vervolgens bepalen wat je het beste kan doen in een lastige situatie.
  • Je voelt je meer verbonden met de Wereld, met mensen, met de natuur en het grotere geheel.

[dt_gap height=”10″ /]

De volgende stap in onze evolutie

Maslow zette zoals gezegd Zelf-realisatie bovenaan in zijn piramide en ik denk dat dat klopt. Voordat je jezelf de vraag gaat stellen wie ben ik eigenlijk en jezelf op het allerhoogste niveau wil ontwikkelen is het belangrijk dat je een bepaalde stabiele basis hebt gecreëerd in je leven en het nodige hebt meegemaakt aan levens-ervaring.

Tegelijk, hoeft dit helemaal niet zo te zijn en zijn het vaak de mensen die in de meeste lastige situaties zitten zoals crisis, depressie of ziekte, die tot bewustwording komen van zichzelf. Zij worden door deze situaties zeg maar gedwongen erachter te komen wie ze meer zijn dan hun gedachten.

In Nederland hebben we echter een relatief hoge standaard gecreëerd qua levens-omstandigheden. Qua materiele welvaart zijn er weinig mensen die écht moeten vechten om te overleven. Dit zorgt er voor dat steeds meer mensen op zoek gaan naar de antwoorden op de diepere levens vragen.

Zelf-realisatie is daarom voor steeds meer mensen de volgende stap. Sterker nog, ik geloof dat steeds meer mensen in Nederland toe zijn om deze stap te maken of er al mee bezig zijn. Steeds meer mensen willen namelijk bewuster leven, dan wel uit nood gedwongen, dan wel uit vrije keuze. Ze willen zich verder ontwikkelen.

Vanuit het grotere geheel is Zelf-realisatie, oftewel het ontdekken van je diepste essentie, in ieder geval de volgende stap in onze ontwikkeling als mensen.

De volgende stap in onze evolutie als mensheid hierop de planeet Aarde.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wil je ook graag bewuster leven?

Roelof de Vries ervoer 12 jaar geleden zijn moment van Zelf-realisatie en heeft het tot zijn levensmissie gemaakt om anderen te helpen dit ook te realiseren. Kom op donderdagen om 17:00-18:30 uur naar zijn les bij De Bewustzijn School of bezoek zijn website voor meer informatie over zijn aanpak en trainingen. Wil je direct aan de slag? Download hier zijn eBook “hoe wordt je bewust?”

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!