Selecteer een pagina

4.04.2018 | Online School

Wat jouw lichaam jou vertelt

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Wat jouw lichaam jou vertelt” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8328″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Het lichaam wordt binnen de yoga gezien als voertuig voor de ziel. We zijn zielen die tijdelijk op aarde een lichaam hebben genomen. Dit klinkt vrij denigrerend en toch staat dit niet zo ver van de waarheid af. Velen van ons zijn gewend om ons lichaam te gebruiken en verwachten van ons lichaam dat het gewoon sterk en gezond is. Ook ik heb jarenlang met deze overtuiging geleefd.
Echter, ons lichaam is een vergeten bron van wijsheid. Hoe ga jij om met die informatie?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Alhoewel mijn schouder keer op keer uit de kom ging, bleef ik de grenzen van mijn lichaam opzoeken. Met wilskracht en hard werken zou die blessure toch wel weg gaan!? 35 schouderdislocaties verder ontdekte ik dat het niet zo simpel in elkaar stak en dat het lichaam mij wat probeerde te vertellen. Het wilde me helpen om meer voor mezelf te gaan staan en mijn grenzen beter te leren aangeven. En jahoor, mijn schouderblessure verdween toen ik die lessen geleerd had. Het lichaam verdient het om meer dan gebruikt te worden maar te worden gezien als een enorme bron van wijsheid. Een bron die we elke dag met ons meenemen en ons dichter kan brengen naar onze zielsmissie hier op aarde.

Wat voor wijsheid zit er in ons lijf?

Op het moment dat we heftige emoties krijgen te verwerken, bijvoorbeeld als kind, en deze zijn te heftig om te dragen of we nemen niet de tijd om hierbij stil te staan gaan die emoties zich vastzetten in ons lichaam. Denk maar eens aan de plekken waar jij stijfheid tegen komt in het lichaam of misschien zelfs pijn… Heb jij last van je schouders of van je onderrug!? Emoties die je niet kunt uiten zetten zich letterlijk vast in je lichaam. Vandaar ook dat je soms jaren met dezelfde klachten kan blijven kampen als je de oorzaak niet oplost van de pijn.

De oorzaak van de pijn

Hoe kunnen we erachter komen wat de oorzaak is van deze pijn?

We zouden kunnen beginnen bij de plek waar je last hebt aangezien hier ook een stuk wijsheid achter zit. Zo staat de rechterkant van het lichaam voor dingen die te maken hebben met onszelf en de linkerkant voor dingen die te maken hebben met het contact met andere mensen om ons heen. Gaan we nog een niveau dieper kijken kunnen we zelfs kijken met wat voor soort emotie we te maken hebben.

Een aantal weken geleden zat ik in een heftige relatie waarin ik dingen ging dragen van mijn partner. Ik zag hem worstelen met een aantal dingen en wilde hem zo graag helpen dat ik deze ballast op mijn schouders gooide. En guess what, mijn rechterschouder begon ineens op te spelen! Ik nam letterlijk te veel last op mijn schouder.

Zo heeft rugpijn vaak te maken met datgene waar je onder gebukt gaat of te veel steunen op anderen en knieproblemen zijn te herleiden naar een stukje onbuigzaamheid en starheid. Nekproblemen daarentegen duiden vaak aan dat je te koppig vasthoudt aan je eigen vooroordelen en niet voldoende mee buigt met het leven, terwijl keelpijn iets zegt over het spreken van je innerlijke waarheid.

Je krijgt dus nooit voor niets een bepaalde klacht, maar het probeert je altijd iets te vertellen. Je lichaam werkt niet tegen je maar voor je, alleen het is aan jou om te ontcijferen wat de pijn precies betekent. Wil je precies weten wat de oorzaak is van jouw klacht? Probeer dan eens om tijdens meditatie te ademen naar de plek waar je pijn hebt en deze plek letterlijk te vragen wat het je wil vertellen. Op dat moment popt er vaak een beeld of een herinnering op die ons kan leiden naar de emotie waar het mee in verband staat.

En dan?

Dat is leuk, die wijsheid van het lichaam maar uiteindelijk wil je toch af van je klacht en de pijn dus wat doen we met deze informatie. Op het moment dat je weet wat voor emotie er precies is vastgezet, is het zaak dat je deze emotie ruimte gaat geven. In plaats van juist weer de emotie weg te duwen of de irritatie op ons lichaam af te vuren (‘Daar gaat die schouder weer!’),

Probeer de emotie eens rustig te observeren. Probeer er geen oordeel op te hebben maar observeer wat er gebeurd in je lichaam. Wat voor sensatie is het? Hoe voelt het? Waar zit de sensatie precies? Door ruimte te geven aan de emotie die je jarenlang hebt vastgezet, kan er weer beweging ontstaan en kan er ook herstel plaatsvinden.

De volgende keer dus dat je iets in het lichaam opmerkt, probeer het niet meteen te vervloeken of ervan weg te rennen maar sta even stil en maak gebruik van de vergeten bron van wijsheid in jouw mooie krachtige lichaam. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wil je meer innerlijke rust en geluk vinden in jezelf?
Roos Malmberg is lifecoach en sportpsycholoog en begeleid jou naar de beste versie van jezelf.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!