Selecteer een pagina

Wie niet vraagt wie niet wint: hoe je in één klap jezelf en een ander gelukkig maakt

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Wie niet vraagt wie niet wint: hoe je in één klap jezelf en een ander gelukkig maakt ” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10240″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Niet tot last willen zijn, niet te veel willen vragen en ‘ik moet het toch zelf kunnen regelen/doen/bedenken/vinden’. Herkenbaar? Logisch, omdat we ooit pijn hebben ervaren toen we dit soort boodschappen oppikte nadat we iets vroegen of omdat we zo geprezen werden als we iets zelf gefixst hadden. Ook jammer, want het leven bestaat uit geven en nemen. Wanneer de balans teveel naar geven hangt, voel je je minder levendig. En wist je dat je door vragen niet alleen jezelf, maar ook anderen gelukkig maakt?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Wat valt er te winnen?

Hulp! Van extra handen bij een verhuizing tot het geheim achter ‘gewoon plezier maken’ waar de ander een koning in lijkt terwijl jij zelf struggled met ‘altijd maar nuttig willen zijn’. Anderen vragen is naar anderen uitreiken en is meer verbinding. Het kan meer verbinding zijn met iemand waar je al bevriend mee bent, of met iemand die je nog helemaal niet zo goed kent maar die wellicht heel fijn is om in je netwerk te hebben. De meest succesvolle ondernemers maken nog steeds tijd voor koffie met mensen waar zij graag iets van willen leren.

 

Wie vraag je?

Voor een boodschap als je ziek bent of leuke kado ideeën wil je waarschijnlijk het liefst vrienden en familie vragen. Wil je graag hulp bij werk of studie gerelateerde zaken, denk dan eens iets meer out of the box zoals familie of vrienden van vrienden, iemand waarvan je een toffe blog of artikel van hebt gelezen, collega’s, oud klasgenoten of iemand die je op social media opviel.

 

Jij hulp, zij een gelukshormoon

Mensen voelen zich prettig als ze hulp kunnen bieden. In de hersenen wordt dan meer oxytocine aangemaakt wat zorgt voor een boost aan je gemoedstoestand en een verlaging van cortisol, het stress hormoon. Wanneer mensen over zichzelf praten, wordt er meer dopamine aangemaakt in de hersenen. Dopamine geeft genot. Ben je dus benieuwd naar hoe iemand bij dat ene bedrijf is binnengekomen? Neurologisch gezien bezorg je ze dus een heerlijke minitrip als je er naar vraagt.

 

Vanwaar de weerstand om te vragen?

Als er zoveel positieve kanten zitten aan anderen om hulp vragen, wat houdt ons dan tegen? ANGST. Angst voor afwijzing. Wanneer je vraagt, stel je je kwetsbaar op. Kwetsbaarheid is niets anders dan het risico nemen gekwetst te worden. Toen je klein was, kon je een afwijzing alleen maar verklaren met ‘ik zal wel niet goed genoeg zijn’.

Inmiddels weet je beter. Degene waar je aan vraagt heeft geen tijd, heeft er op dit moment geen zin in of voelt zich niet capabel om aan je vraag te voldoen. Toch kun je een nee als antwoord ervaren als afwijzing van jou als persoon. Kijk eens of je het risico durft te nemen en te vragen en of welkome hulp te ontvangen of een mooie oefening te krijgen in een nee niet als afwijzing van jou als persoon zien.

 

Hoe vraag je?

  1. Highlight waarom je deze persoon wat wil vragen. Dit is je kans om iemand in het zonnetje te zetten. Wat waardeer je zo aan deze persoon dat je hun vraagt? Welke kwaliteit zie je bij ze? Als je mensen waardeert, 1) waarderen ze jou automatisch ook meer en 2) is de kans groter dat ze op je vraag ingaan. Is het antwoord nee, heb je in ieder geval gescoord op het eerste punt.
  2. Vraag naar de ervaring/hulp van de ander en vertel waarom dat van betekenis is voor jou. Mensen willen graag van betekenis zijn. Als ze kunnen bijdragen aan jou studie of werk keuze of ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verzorgen van een etentje zodat het extra uitgebreid wordt en tegelijk zich meer met jou verbinden, dan is meteen duidelijk wat er bereikt wordt als ze ja zeggen.
  3. Eer het antwoord. Of ze nu ja of nee zeggen op jouw vraag, bedank voor het antwoord. Een ja lijkt veel meer gewaardeerd te worden dan een nee in onze samenleving en dat is jammer. Als mensen zich vrijer zouden voelen om nee te zeggen, zou vragen ook makkelijker worden. Het is dus fijn als mensen nee durven zeggen. Zo weet je dat ze als zij ja zeggen het ook een echte ja is en ze je niet helpen omdat ze geen nee durven zeggen. Eer dus een ja net zoveel als een nee.

 

Wie ga jij, waarom, wat vragen deze week?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Roept dit artikel vragen bij je op?

Om de twee weken geeft Laura Hoekzema de les ‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ bij De Bewustzijn School. Daarnaast werkt ze als zelfstandig coach. Meer weten? Je kunt contact met haar opnemen via hoekzemalaura@gmail.com of 06 391 087 54

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!