Selecteer een pagina

Werken met jouw innerlijke familie? Zo doe je dat!

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Werken met jouw innerlijke familie? Zo doe je dat!” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9514″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Mijn doel is om jou bewust te maken van jouw eigen Innerlijke Familie, zodat je in staat bent om je gedrag op bewust niveau in te zetten binnen iedere willekeurige situatie.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Hoe word je bewust van jouw innerlijke familie?

Hoe je dit doet begint met het leren kennen van jouw innerlijke familieleden. Dit zijn er vier:

  • Jongetje >> die staat onder andere voor energie en humor
  • Meisje >> die staat onder andere voor verbinding en gevoel
  • Man >> die staat onder andere voor denken en daadkracht
  • Vrouw >> die staat onder andere voor zorgzaamheid en relativeringsvermogen

Wat beweegt jou en in welke situatie handel jij altijd op dezelfde manier wat vervolgens ook dezelfde uitkomst heeft (het vervolg). Een uitkomst die niet fijn is, die stress oplevert en een onplezierig gevoel in je lijf geeft of anderszins weerstand oproept.

In mijn fysieke les op de zondag doen we deze oefening ook met behulp van het kaartspel van de Innerlijke Familie. Hierdoor spreekt het meer tot de verbeelding.

 

Hoe jij in 4 stappen met jouw Innerlijke Familie kunt ‘spelen’ en van hen kunt leren

1) De urgente situatie

Haal een specifieke situatie naar boven waarin een ander iets deed dat bij jou irritatie of weerstand opriep. Hieronder een willekeurig voorbeeld:

Je zit op kantoor en jouw baas roept over de afdeling “zeg waar blijft mijn koffie (de specifieke situatie). Iedereen kijkt naar jou en jij rent naar het koffiezetapparaat om je baas zijn koffie te brengen (automatische eerste reactie). Daarna ga je weer achter je bureau zitten en voel je je erg ongemakkelijk. Deze ongemakkelijkheid is voelbaar in je lichaam (vervolgreactie).

Kies een situatie waarin een ander gedrag toont dat bij jou irritatie of weerstand opriep. Dit betreft dus het (terugkerende) gedrag van de ander dat bij jou een automatische eerste reactie tot gevolg heeft. Jouw automatische reactie op het gedrag van de ander, binnen deze specifieke situatie, zorgt voor een vervolgreactie bij jou. En daar kan je last van hebben, maar daar kan je ook wat aan doen!

Een ‘automatische’ reactie zegt het eigenlijk al. Jouw reactie gaat zo snel en vanzelf dat je het vaak pas achteraf in de gaten hebt. Je hebt het in de gaten op het moment dat je onrust in jouw lichaam ervaart, of boosheid, of angst, of gewoon een ongemakkelijk gevoel. Dat is de vervolgreactie op jouw automatische eerste reactie.

Waar het om gaat is dat je leert bewust te worden van de vervolgreactie. Deze is voelbaar in jouw lichaam. Kan je bewust aangeven waar in je lichaam je deze ongemakkelijkheid voelt? Het geeft niets als je dat nog niet kunt verwoorden. Zodra je hiermee gaat oefenen komt dat vanzelf.

 

2) Bewust van het vervolg

Zodra jij je bewust bent van de vervolgreactie in je lichaam en alle sensaties die daarbij horen, dan kun je daar iets aan gaan doen. Fantaseer/visualiseer ander gedrag als reactie op het gedrag van de ander in de specifieke situatie.

In mijn komende podcast neem ik je mee in een begeleide visualisatie om zo gemakkelijker bij dit gevoel te komen en je een alternatieve reactie voor te stellen en in te voelen.

 

3) Visualiseer alternatief gedrag

Op het moment dat je het voor jou passende alternatieve gedrag hebt gevisualiseerd, dan voelt je lichaam rustig. Alle ongemakkelijkheid en andere minder fijne sensaties, die je ervoer na je automatische eerste reactie, zijn verdwenen.

Ervaar nu op bewust niveau de rust die dit je geeft. Blijf daar ook even in zitten. Laat het indalen.

 

4) Maak het eigen

Maak het eigen door met dit alternatieve gedrag te oefenen op het moment dat de specifieke situatie zich weer aandient. Het zal vermoedelijk niet vanaf de eerste keer vloeiend gaan, maar je zult ervaren dat je steeds eerder bewust bent van deze situatie/reactie/vervolg. Hierdoor kan je gemakkelijker kiezen om je nieuwe alternatieve gedrag in te zetten. Dit proces herhaal je net zolang totdat de specifieke situatie niet langer een ´urgente´ situatie is en je geen ‘last meer zult ervaren van het vervolg.

Middels de Innerlijke Familie word jij je bewust van wie uit jouw innerlijke familie (man, vrouw, meisje, jongetje) de automatische reactie geeft op het gedrag van de ander. En daarnaast begin je te zien vanuit welk innerlijk familielid de reactie van de ander wordt getriggerd. Hier kun je mee leren spelen en dit geeft je een dieper inzicht in jezelf.

 

Tip: Zet de humor van je Innerlijke jongetje in tijdens het oefenen, dat maakt het licht en leuk om te doen. Je jongetje staat voor je humor en geeft je energie.

Als je er zelf niet uitkomt, maar je wilt wel graag snappen hoe dit nou bij jou zit in een specifieke, urgente situatie: stuur mij een bericht en dan help ik je verder![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Martine Hamstra is gespecialiseerd in coaching, acces bars, tarrot consults en werken met ‘jouw innerlijke familie’. Op deze manier stimuleert ze mensen om hun eigen weg te ontdekken en te volgen. Meer weten: kijk op haar website EigenwegDoelbewust of kom op zondag (in de even weken) naar één van haar inspirerende lessen op De Bewustzijn School.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!