Selecteer een pagina

Welke intelligentie gebruik jij nog meer? Hoofd vs. hart

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Welke intelligentie gebruik jij nog meer? Hoofd vs. hart” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10924″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ratio wordt zeer hoog gewaardeerd in de maatschappij, in het bedrijfsleven en ook in het schoolsysteem. Maar we hebben meer tools tot onze beschikking om door het leven te navigeren. Er heeft vast wel eens iemand tegen je gezegd dat een beslissing goed moet voelen. Voelen heeft niets met ratio te maken. Of ‘je hart volgen’, ook vast wel eens tegen je gezegd. Je hart volgen heeft ook niets met een beslissing vanuit je hoofd te maken. Toch hoef je bij je manager niet aan te komen met ‘Ik ga dit niet doen, want het voelt niet goed’. Die wil feiten, een onderbouwing.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Hoofd vs. hart

Aan keuzes gaat bijna altijd eerst een gevoel vooraf, daarna ga je deze keuze rationeel rechtvaardigen. Je lichaam reageert op prikkels uit je omgeving. Dit registreer je met je hoofd vaak pas veel later. Als je leert om de signalen van je lichaam te herkennen, dan zul je eerder voelen wat deze prikkels met je doen. Keuzes kun je voelen. Alleen is dat een vaardigheid die we niet hebben geleerd.

[dt_gap height=”8″ /]

Wat willen de signalen jou vertellen?

Je hoofd praat veel en heel luid. Zo hard dat het je hart overstemt. Zo overheersend dat het alle signalen in je lijf negeert en overstemt. Je merkt ze niet op. Of wel, maar je wuift ze ook snel weer weg, want ja, dat komt natuurlijk helemaal niet uit of je weet niet wat je er mee moet. Die veelvuldig terugkerende zeurende hoofdpijn, die pijn in je rug of je toenemende onrustige huid. Je wil je niet realiseren dat die signalen je iets duidelijk willen maken. Het zijn ongemakken die je vooral in de weg zitten. Je neemt maar weer een aspirine en gaat weer door.

Soms op een onbewaakt moment is er een stemmetje in je hoofd dat zoiets zegt als ‘Dit is niet zoals ik het had bedacht’ of ‘Is dit het nu?’ of ‘Niks lijkt te lukken’ of ‘Ik vind dit helemaal niet leuk’.

Dat stemmetje drukken we vaak weg, net zoals de pijntjes van ons lichaam. Ook die komen niet uit. Je wilt helemaal niet bezig zijn met de vraag of je je werk wel leuk vindt. Of je wel écht gelukkig bent met je partner. Of je het niet met de ‘verkeerde’ dingen bezig bent. Want ja, daar zitten consequenties aan vast waarvan we niet weten of we die bereid zijn te dragen. Stel je voor dat je tot de conclusie komt dat die ene vriendin je wel heel veel energie kost en dat je opziet om met haar af te spreken, dan zou je de vriendschap moeten ‘uitmaken’. Wat als je je realiseert dat je je goedbetaalde statusgevende baan eigenlijk helemaal niet leuk vindt, dan zou je misschien wel je ouders moeten teleurstellen of je leven anders moeten inrichten omdat je een mindergoed betaalde baan gaat zoeken. Dat is nogal wat!

[dt_gap height=”8″ /]

“Kiezen met je hart is voelen met je buik”

[dt_gap height=”8″ /]

Welke betekenis geef jij aan gedachtes?

Als je niet uitkijkt dan ga je van denken, naar piekeren, naar stress en ongemerkt is het een glijdende schaal, een neerwaartse spiraal. Met het risico dat je je op een gegeven moment chronisch moe voelt en je wellicht zelfs  depressieve gevoelens ervaart.

Stress komt niet van de feiten. Stress komt van de betekenis die we geven aan de stressgevoelens en de gebeurtenissen. En van het stelselmatig negeren van de signalen die ons lichaam geeft.

In onze taal hebben we uitdrukkingen zoals ‘met samengeknepen billen’, ‘brok in je keel hebben’, en ‘met kromme tenen’. Deze uitdrukkingen zijn lichamelijke sensaties in woorden uitgedrukt. Deze sensaties ervaren wij allemaal, maar we gaan er vaak aan voorbij. Herken de sensaties en kijk er naar als informatie. Wat wil dat gevoel jou vertellen?

[dt_gap height=”8″ /]

Kop of munt?

Wil je leren om meer op je gevoel te vertrouwen en minder in je hoofd te wonen? Een simpele oefening die je kunt doen is een variant van kop of munt. Je gaat niet daadwerkelijk het lot laten bepalen, maar het helpt je wel om te herkennen wat je voelt bij een keuze en welke gedachtes je hebt. Door een uitkomst te verbinden aan een zijde van een munt zul je merken dat je blijdschap ervaart of juist teleurstelling. Misschien voel je wel iets in je lichaam gebeuren. Bijvoorbeeld een reactie in je buik. Leer om gebruik te maken van alle tools die je hebt om tot goede keuzes te komen. Keuzes goed voor jou.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Leren keuzes maken?

Benieuwd hoe je makkelijker betere keuzes kunt maken? Kom op zaterdag (in de oneven weken) om 9:30 uur naar de workshop ‘Power of Choice’ van Nienke van Dijk bij De Bewustzijn School. Koop hier je kaartje. Of beluister hier haar laatste podcast: Nienke van Dijk // Hoe realiseer je een doorbraak in een probleem waarin je vast zit? Voor vragen kun je Nienke ook een berichtje sturen en voor verdieping kun je haar boek ‘The Power of Choice’ bestellen.

[dt_gap height=”8″ /]

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!