Selecteer een pagina

Wat wil jouw lichaam je vertellen? ~ Deel 2 over regressietherapie & yoga

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Wat wil jouw lichaam je vertellen? ~ Deel 2 over regressietherapie & yoga” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9422″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

In deel 1 hebben we gekeken naar wat regressietherapie is en kort gesproken over het celgeheugen. In dit deel slaan we tevens de brug naar Yoga.
Mocht je deel 1 gemist hebben, lees deze dan eerst door hier te klikken.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Ons lichaam weet het nog…

Voor mij als regressietherapeute en Yogadocente is het helder dat ons lichaam geheugen heeft, dus niet alleen de hersenen. Tijdens een herbeleving in regressie, gaan we met ons hele lichaam door een ervaring heen. We voelen de spanning, adrenaline, de klap op ons hoofd enzovoort. Ons lichaam weet het nog, heeft het onthouden, zonder verkleuring. Het lichaam weet het allemaal.

Yoga en regressie

Met yoga kunnen we dezelfde knelpunten in het lichaam opsporen en ervaren. Lichaamsgewaarwordingen worden doorgemaakt en mogen worden gezien. Daarnaast wordt er op een waarderende manier naar het lichaam gekeken, naar onszelf als ziel. Gedachten mogen gezien, gehoord, omarmd en losgelaten worden. Juist als we zo met het lichaam bezig zijn, kunnen die gedachten opkomen die je nu juist helemaal niet wil horen.

Wat Yogahoudingen voor je kunnen betekenen

Een voorbeeld; als je jezelf in Ploeg legt, kun je je opgesloten voelen. Of zoals vaak bij vrouwen voorkomt: tranen die gaan stromen als ze zichzelf in de Duifhouding bevinden. De heupen die gekanteld worden, die open mogen. Er zit daar veel spanning bij vrouwen; barenservaringen, menstruatieklachten, balans tussen het mannelijke en vrouwelijke. Alles mag er zijn. Vrouwen breken open, de pijn mag eruit. Het weefsel heeft het gedragen. En iedere keer gaan we erin, kijken ernaar, sturen liefde, totdat op een dag, dat verdriet weg is. De pijn is voldoende gezien en dan gaat die heup ook mee in de beweging. Het lichaam laat los.

Zorg goed voor jezelf, luister naar je innerlijke stem of je ‘gut’ feeling

Hier ligt dus een overlapping, in de herinnering van het lichaam. Het lichaam weet het nog, het zit opgeslagen in het weefsel. Elke cel doet mee. Vandaar dat als we niet goed genoeg voor onszelf zorgen, niet luisteren naar onze innerlijke stem, we ziek kunnen worden. Een situatie komt vaak eerst binnen op mentaal niveau, dan gaat het door naar het emotioneel niveau en als er niets mee gedaan wordt, raakt het aan het lichamelijk niveau. Luister dus goed naar je lichaam en werk samen op mentaal, emotioneel en fysiek niveau.

Wat nog meer belangrijk is…

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je goed in balans bent en blijft op alle niveaus. Zorg voor ontspanning en ontlading als het nodig is. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, frisse lucht, mediteer als je er de discipline voor op kunt brengen. Blijf bij je gevoel, ook in heftige situaties. Ervaar wat je moet ervaren op dat moment, zodat je het daarna los kan laten. Leid jezelf niet af door de tv aan te zetten of je op je telefoon te storten. Stop het niet weg, ga er doorheen. Je zal jezelf naderhand dankbaar zijn.

Durf jij het aan?

Mocht je last hebben van (lichamelijke) spanning, emotionele of mentale problemen ga dan bij jezelf na wat je ermee zou willen. Durf je dieper te kijken naar jezelf? En ben je gemotiveerd om het aan te gaan? Er zijn zoveel manieren om ermee aan de slag te gaan. Ik heb in dit artikel alleen twee mogelijkheden genoemd, maar weet dat niet elke manier past bij jou. Iedereen is anders, elk lichaam is anders. Voel dus goed en zoek jouw weg.

Je lichaam wil geheeld worden, je ziel wil zich ontwikkelen en jij hebt de sleutel. Ga ervoor, duik in het diepe en bedenk dan goed, hoe dieper de kuil, hoe meer goud er te vinden is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten over Regressietherapie? Neem contact op met Mariska van Bokhoven.

Mariska is Therapeut Transpersoonlijke Regressietherapie en eigenaresse van Living Practice. Daarnaast is zij yogadocente en eigenaresse van Nagabandhu Yoga

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!