[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Wat moeten we met al het plastic?” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”14166″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Plastic vervuiling blijkt een steeds groter probleem te worden op de aarde, en we vinden steeds vaker overal in de natuur plastic deeltjes terug. Hoe komt dit zo en wat kunnen wij daar zelf aan doen?
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
Gebruik van plastic verpakkingen
Plastic is van origine een geweldige verpakking omdat dingen lang houdbaar en droog blijven. Daarom zijn we het met z’n allen ook zoveel gaan gebruiken. Helaas betekent dit ook dat het voor de natuur heel lang duurt voordat het afgebroken wordt en dat we het ondertussen overal in de natuur terugvinden.
Een aantal feitjes onder elkaar:
- In de wereld produceren we jaarlijks zo’n 311 miljoen ton nieuw plastic
- Er gaan elk jaar zo’n 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee
- Gemiddeld 95% van de dood aangespoelde vogels hebben wel 30 stukjes plastic in hun maag
- Plastic zo’n 1000 jaar kan blijven bestaan. Bijna al het plastic dat ooit werd gemaakt bestaat nog in één of andere vorm, bijvoorbeeld microplastics.
- Er de afgelopen 10 jaar meer plastic geproduceerd is dan in de hele 20ste eeuw.
- Onderzoekers vinden zelfs microplastic deeltjes in sneeuw op de Noordpool wat er via regen/lucht is gekomen.
[dt_gap height=”8″ /]
De plastic soup
Ongeveer 5 miljoen ton plastic belandt jaarlijks in de oceanen. Dit komt hier terecht door afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen omdat er dan microplastics vrijkomen (er zitten bijvoorbeeld microplastics in je tandpasta of in je synthetische kleding). Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep.
De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Maar omdat plastic niet oplost in de natuur, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk en komt het uiteindelijk ook weer bij ons terecht via bijvoorbeeld onze voeding.
[dt_gap height=”8″ /]
Maar wat kun jij doen?
Het is dus fijn voor de aarde en onszelf om proberen ons plastic gebruik te verminderen.
Hoe dan? Hierbij wat tips:
[dt_gap height=”8″ /]
#1: Stoffen tasjes
Mijn eerste tip is het gebruik van stoffen tasjes in plaats van plastic, zoals een stoffen tas voor boodschappen, een broodzak of fruitzakjes. Hierbij is het duurzaamst als je een aantal stoffen tasjes hebt die je heel lang gebruikt.
Als je natuurlijk al een broodtrommel gebruikt is dit voor je brood ook al heel goed. Het gaat er hierbij om het verminderen van wegwerpverpakkingen of verpakkingen die je maar eenmalig gebruikt.
Elke maand een nieuwe stoffen tas is ook niet zo duurzaam in verband met de hoge impact van de productie van stoffen zoals katoen.
[dt_gap height=”8″ /]
#2: Eigen fles meenemen
Mijn derde tip van deze week is geen to-go koffie en thee meer in papieren en plastic bekertjes, eigen waterfles meenemen en geen plastic rietjes meer aannemen/gebruiken.
Ik heb altijd mijn waterfles van Klean Kanteen mee vol met water en als ik thee to-go haal zorg ik dat ik mijn eigen hebruikbare beker meeneem (wat ik ook vaak doe is gewoon zelf al thee vanuit huis meenemen, nog veel goedkoper ook ;)). En zeker op reis nemen wij dus altijd onze eigen rietjes mee, maar je kunt natuurlijk ook gewoon geen rietjes gebruiken.
[dt_gap height=”8″ /]
#3: Zeep zonder verpakking
Mijn tweede tip is het gebruik van vaste zeep in plaats van zeep of andere cosmetische producten uit verpakkingen.
Er zijn veel verschillende merken die natuurlijke, vaste zepen maken. Zoals Werfzeep. Een webshop waar je dat soort zepen kunt kopen is bijvoorbeeld Zepig.nl.
[dt_gap height=”8″ /]
#4: Andere vervangbare spullen in de badkamer
Maar ook andere producten in de badkamer zijn makkelijk te vervangen, zoals bijvoorbeeld herbruikbare wattenschijfjes en herbruikbare menstruatieproducten.
Ik gebruik herbruikbare wattenschijfjes en realiseerde me laatst dat ik het alweer zo gewend ben! Ik gooi ze na gebruik in een waszakje en dat zakje gaat om de zoveel tijd mee met de rest van de was in de wasmachine.
Tijdens menstruatie zijn de menstruatiecup of wasbaar maandverband hele goede alternatieven.
Deze producten koop ik bijvoorbeeld bij de webshop June-goodies.nl.
[dt_gap height=”8″ /]
#5: Zet steeds weer een stapje
En mijn laatste tip van deze week is je steeds bewuster te worden van alle verpakkingen en wat je gebruikt. Door steeds weer een stapje verder te zetten en je af te vragen of je dit ook echt nodig hebt of misschien op een andere manier kunt meenemen/vervoeren.
Vervang bijvoorbeeld je plastic tandenborstel met een tandenborstel van bamboe of je wegwerpscheermesje met eentje waar je alleen de mesjes zelf hoef te vervangen.
Zo kun je steeds als je weer iets nieuws koopt een net wat duurzamere stap zetten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wil jij ook je steentje bijdragen?
Sacha Handgraaf heeft van jongs af aan een grote passie voor de natuur en onze aarde. Ze leert mensen op een andere manier te laten kijken naar duurzaamheid en het zorgen voor onze aarde en vooral: op een hele toegankelijke manier. Tijdens haar les Sustainable Lifestyle ontdek je hoe je makkelijker duurzame keuzes kan maken. Volg de workshop Sustainable Lifestyle op de even weken op woensdag van 13.30 – 15.00 uur.
[dt_gap height=”5″ /]
Meer lezen of luisteren van Sacha Handgraaf?
- Jouw mindset is de sleutel tot duurzamer leven
- Instant Guiding 10min Podcast: Wat is nou écht Duurzaamheid?
[dt_gap height=”5″ /]
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Volg ons voor dagelijkse inspiratie & spirituele content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]