Selecteer een pagina

Wat als je nog niet zo goed kan voelen en/of zakken in je lichaam?

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Wat als je nog niet zo goed kan voelen en/of zakken in je lichaam?” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”11109″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

We zijn opgegroeid met het idee dat onze wijsheid in het brein zit. En daar moeten we veel dingen voor doen. Naar school gaan, opleidingen volgen en het liefst behalen, veel lezen, nieuwe dingen leren, etc. Je snapt waar ik naartoe wil gaan. Hoe meer je met je intellect doet, hoe slimmer je wordt en hoe succesvoller je kan zijn in de wereld. Dit is deels waar, maar daarbij nemen we een nog veel slimmer element van ons ‘zijn’ weg: ons lichaam.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Luisteren naar je lichaam

In de loop van de jaren ben ik niet zozeer van mijn intellectuele ontwikkeling afgestapt, maar heeft er wel een grote shift plaats gevonden in naar welke wijsheid ik luister. Ik ben mijn lichaam als het slimste onderdeel van mij gaan zien. Alle wijsheid die ik nodig heb om mijn leven te leiden, zit in mijn lichaam. Ik luister nog steeds naar mijn gedachten, maar wil ik iets zeker weten, dan adem ik in, maak mijn hoofd leeg, en adem uit. Dan stel ik de vraag in mijn hoofd en voel in mijn lichaam wat er gebeurt, waardoor ik het antwoord weet. Ondertussen weet ik dat dit antwoord altijd het juiste antwoord is, ook als mijn brein allerlei andere ideeën hierover heeft.

Maar goed, zoals ik begon, we zijn geconditioneerd om met ons brein te werken en een stuk minder getraind in het waarnemen van ons lichaam. Dus hoe doe je dat? De leus die in veel bewustwordingslessen wordt gebruikt – en waar ikzelf ook schuldig aan ben – is ‘zak dieper in je lichaam’. Dit is de manier om dichter bij jouw kern of je ‘zijn’ te komen en te leren voelen hoe jij je eigenlijk voelt en waar je behoefte aan hebt. Toch is dit niet altijd even makkelijk voor iedereen. En hier komt weer die wijsheid van je lichaam. Jouw lichaam weet wanneer jij voor iets klaar bent. Jouw (energetische) lichaam bestuurt namelijk jouw spirituele proces en dat proces wil je respecteren. Hoe dit proces werkt is voor iedereen anders. Het heeft alles met jouw pad te maken.

[dt_gap height=”8″ /]

Het wijste is je lichaam respecteren

Sommige mensen kunnen al aarden of grotendeels in hun lichaam zitten. Andere kunnen dat nog niet. Het hangt af van waar je in jouw proces zit. Oefenen is hierin een belangrijke spil, maar voor sommigen baart oefening (nog) geen kunst. Als jouw basis chakra’s nog niet openstaan, kan je op je kop gaan staan of oefenen tot je een ons weegt, op dat moment ben je er simpelweg nog niet klaar voor om diep in je lichaam te zakken. Je lichaam doet dit met een reden. Het enige wat je te doen staat op dat moment is je lichaamswijsheid respecteren.

[dt_gap height=”8″ /]

Contact met je lichaam door je stem en je adem

Maar waar jij ook bent op jouw levenspad, je kan wel altijd meer contact met je lichaam maken. Onafhankelijk of je ‘dieper in je lichaam kan zakken’ of niet. En je stem en je adem zijn hier fantastische hulpmiddelen voor. Beide gebruik je al vanaf het moment dat je bent geboren. Bovendien heb je je hele leven al een enorme relatie met je stem opgebouwd (positief of negatief), en misschien ook al met je adem. Tenslotte, zijn ze geweldig omdat je ze de hele dag door gebruikt. Wanneer je nog niet zo goed kan voelen, zijn je stem en je adem je ‘go to’s‘ om naar te luisteren en waar te nemen wat je lichaam jou probeert te vertellen.

[dt_gap height=”8″ /]

Bewustwording van jouw stem en ademhaling

Er zijn veel manieren om je stem en je adem te gebruiken. Geen van allen zijn per se goed of fout. Je hebt tenslotte alle variaties gekregen voor een reden. Wel is het handig om bewust te worden van wat je precies doet. Vaak blijkt er een reden te zijn waarom je op een bepaalde manier ademt of je stem gebruikt. Door verschillende klankoefeningen kan je bewust(er) ontdekken en waarnemen wat dat met je doet. Wat doet het met je als je een diepe toon maakt die naar binnen gefocust is, of wat gebeurt er als je gaat zingen vanuit de plek van je nieren als krachtpunt? Hetzelfde geldt voor je adem en het ontdekken van andere ademruimtes. Bij sommigen zal je verruiming en ontspanning voelen, bij anderen word je misschien alerter of voel je een innerlijke benauwdheid. En als je het alsnog niet zo goed kan voelen, dan verraadt simpelweg je stem of je adem alsnog aan jou hoe jij je er nou daadwerkelijk bij voelt. Je kan met stem- en ademwerk je blokkades in je lichaam traceren, maar ze vervolgens met hetzelfde instrument ook weer opheffen.
[dt_gap height=”5″ /]

Je hebt altijd je adem en je stem bij je. Speel er eens mee en kijk wat er gebeurt!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten over dichter bij jezelf staan?

Kyra Vollebergh van De Nieuwe Stem biedt individuele training en coaching, maar ook workshops voor bedrijven. Neem contact op met Kyra via kyra@denieuwestem.com om samen te kijken wat zij voor jou kan betekenen. Of kom naar haar lessen ‘De Energetische Stem’ op de woensdag bij De Bewustzijn School. In haar lessen leer je jouw stem en adem als instrument gebruiken om weer contact te maken met je kern of ‘zijn’. Meer lezen van Kyra? Lees haar vorige blog ‘Hoe vind je jouw bijdrage aan de wereld door middel van je angsten?’

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!