Selecteer een pagina

Waarom je hart-brein veel krachtiger is dan je hoofd-brein

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Waarom je hart-brein veel krachtiger is dan je hoofd-brein” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9574″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Misschien denk je bij het lezen van de titel ‘hart-brein’, wat is dat? Ons hart heeft toch geen eigen brein? Ik kan je vertellen, dat heeft het wel degelijk. Ons hart heeft zo’n 40.000 hersencellen die een eigen brein vormen. Dat noemen we ons hart-brein. Dit brein leert, denkt en herinnert dingen onafhankelijk van de hersenen. Én je hart-brein communiceert onafhankelijk met jou, los van je hersenen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Hoe werkt dit nu precies?

Je hart heeft een bepaald hartritmepatroon. Emoties worden weerspiegeld in dat patroon. Storende emoties zoals irritatie, frustratie en woede leiden tot een verstoord en onsamenhangend hartritmepatroon, dat noemen we incoherentie. Aan de andere kant leiden positieve emoties zoals waardering, zorg, compassie, dankbaarheid en liefde tot meer geordende en coherente hartritmepatronen. Dat noemen we coherentie.

[dt_gap height=”10″ /]
Wat doen je hersenen?

Je hersenen werken als een complex patroon vergelijkingssysteem. Ze zijn contant je hartritmepatronen aan het monitoren en interpreteren. Ze vergelijken een inkomend patroon van het hart met patronen die ze al hebben opgeslagen en zo herkennen ze een bepaalde emotie. Bijvoorbeeld, als je vaak boos bent zal dat onsamenhangende hartritmepatroon de emotie woede activeren als een bekende reactie op deze incoherentie.

[dt_gap height=”10″ /]
Je hartritmepatroon veranderen

Ik werk met technieken waarmee je je hartritme in een meer samenhangend patroon kunt veranderen. Dus die boosheid waar ik het net over had, kun je transformeren naar bijvoorbeeld dankbaarheid of compassie.

 

Een oefening om hartcoherentie te stimuleren:
Adem 5 tellen langzaam en wat dieper in en 5 tellen langzaam uit, daarna breng je je aandacht van je hoofd naar je hart. Dit kun je doen door je hand op je hart te leggen. Als je dit doet geef je je lichaam het teken dat het kan ontspannen. Als je een aantal keer ingeademd en uitgeademd hebt, roep je een gevoel van dankbaarheid op of denk je aan iemand die je lief hebt. Je brein ziet nu een harmonieus hartritme en hiermee krijgt het brein het signaal voor een positiever gevoel.

[dt_gap height=”10″ /]

Wat doet dit met je lichaam?

Je stelt je lichaam tijdens deze oefening in staat om opgeslagen stress los te laten. Je bloeddruk daalt, je spijsvertering optimaliseert en de enzymen in je speeksel, die de eerste barrière zijn tegen ziekteverwekkers, gaat in overdrive. Kortom je immuunsysteem versterkt. Daarnaast wordt onder andere ook het verjongingshormoon DHEA geproduceerd. Leuke bijkomstigheid tegen de rimpel 😉 In totaal vinden er 1300 reacties in je lichaam plaats en wordt het zelfherstellend vermogen geactiveerd.

[dt_gap height=”10″ /]
Jouw elektromagnetisch veld verandert ook

Naast al die geweldige lichamelijke reacties gebeurd er ook wat in het energieveld om je lichaam heen. Het hart is namelijk zo krachtig dat het een elektromagnetisch veld om jouw lichaam heen creëert. Dit is onderzocht en gemeten. Het veld is 3 tot 4 meter buiten je lichaam meetbaar. De emoties die je ervaart hebben ook allemaal hun eigen patroon in dit veld. Dit is één van de redenen waarom we elkaar emotioneel kunnen beïnvloeden zonder maar een woord te zeggen.

[dt_gap height=”10″ /]

Samen een mooiere wereld creëren

En met deze kennis, is het dan geen noodzaak dat we leren onze eigen emoties reguleren? Zodat we niet alleen onszelf, maar ook onze dierbare, kennissen en collega’s met fijne emoties kunnen beïnvloeden? Zodat we samen een mooiere wereld creëren?

Als je leert om je eigen hartritmes te beheersen, leer je ook je emoties te reguleren. Het is zelfverantwoordelijk en zelf transformerend. Het geeft je toegang tot een interne bron van kracht en intelligentie die je waarschijnlijk alleen onbewust of met tussenpozen hebt aangeboord.

Het hart is zo krachtig dat als je regelmatig hartcoherentie oefent en toepast, je basiscoherentie niveau stijgt en je steeds meer van je eigen aangeboren wijsheid kan ontsluiten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Benieuwd wat hartcoherentie oefeningen voor jou kunnen betekenen?

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig en wil je zelf wel eens ervaren wat hartcoherentie oefeningen voor jou kunnen betekenen? Kom op donderdag (in de oneven weken) naar de workshop: ‘Ontdek de kracht van je Hart’ van Caroline van der Beek. Of download het gratis e-book op haar website leefvanuitjehart.nl.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!