Selecteer een pagina

20.05.2017 | Online School

Waarom je angst overwinnen niet zo glamorous is, als je nu denkt – en hoe het wél voelt (hint: pretty damn good) – Roanne van Voorst

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Waarom je angst overwinnen niet zo glamorous is, als je nu denkt – en hoe het wél voelt (hint: pretty damn good) – Roanne van Voorst” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5484″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Het tegenovergestelde van angst ervaren, is leven in vrijheid van angst. Het is een leven waarin je doet wat je wilt, en niet meer wat je goed kan, wat verstandig is, of wat je niet (te) eng vindt. Kun je je voorstellen hoe zo’n compleet vrij leven eruitziet?

[/vc_column_text][vc_column_text]Ongeveer zo: met een lege ruimte in je toekomst die je helemaal zelf kunt invullen, met alles dat jou gelukkig maakt. Dat kan van alles zijn: een hoge berg beklimmen; je baan opzeggen en voor jezelf beginnen; de liefde verklaren aan die ene wel-héél-leuke persoon; je moeder zeggen dat je het vanaf nu echt wel zelf kunt; die ene veel te overdressed jurk aantrekken, gewoon omdat je er vandaag zin in hebt en omdat die je zo verdomde goed staat; stralen op een podium, of helemaal in je eentje die lange reis maken.

Klinkt glamorous, klinkt fun – en dat is het ook. Ik ben er, door de zeven jaar dat ik nu onderzoek doe naar angst en risicogedrag, van overtuigd geraakt dat iedereen in staat is om dapperder te worden en dat vrije leven voor zichzelf te creëren. Misschien ben ik er zelf wel het grootste voorbeeld van: ik was jarenlang een typische angsthaas. Bang voor hoogtes, voor honden, voor autorijden, voor vliegen, voor in de aandacht staan, voor de man kwetsen die me eigenlijk allang niet meer gelukkig maakte, voor financiële onzekerheid. En nu? Nu ben ik rotsklimmer, ik heb een hond, ik rijd en vlieg voor mijn eigen (financieel onzekere, maar prima lopende) bedrijf de wereld over, ik ben samen met de liefde van mijn leven, en ik geef door heel het land lezingen – in de felle spotlights. En als ik dat kan, kan jij het ook. Het is zelfs niet eens zo moeilijk. Er bestaan wetenschappelijk bewezen methoden om je angst te overwinnen, die effectief zijn en die je meestal gewoon thuis kunt toepassen.

Maar.

De wég naar de vrijheid is soms minder glamorous en fun dan we ons erbij voorstellen. Dat verhaal is veel minder bekend, dan bijvoorbeeld de wijd circulerende ideeën over ‘shocktherapie’ (“Ben je bang voor spinnen? Moet je gewoon eens een tarantula over je hand laten lopen – ben je héél even bang, heb je daarna nooit meer ergens last van!”) of verhalen over spontane ingevingen, die mensen zouden bevrijden van hun onzekerheden (“En ineens wist ik gewoon: dat moet ik doen! En ik heb nooit meer getwijfeld! Heerlijk, gewoon.”). Soms, heel soms, gebeurt dit mensen. Maar meestal niet.

Nogmaals: ik geloof dat iedereen angst kan overwinnen, en ik raad iedereen aan daarin te investeren – een vrij leven is een gelukkig, avontuurlijk leven. Maar ik vind het wel belangrijk om daarbij geen sprookjes te verkopen, en een realistisch beeld te bieden.

Bij de meeste mensen gebeurt het overwinnen van angst namelijk niet vanzelf. Ze moeten ervoor werken. En dat doen ze niet door zichzelf een half-uurtje ergens doorheen te pushen. Door ‘heel even’ heel bang te zijn, ga je je daarna niet ‘heerlijk’ voelen. Waarschijnlijk voel je je alleen maar huilerig, en moe, en geprikkeld. En banger dan voorheen. Want bij de meeste mensen heeft de populaire shocktherapie een averechts effect (in mijn cursus leg ik uit waarom, en hoe je angst wél voor altijd kunt overwinnen). En zelfs als je het langzaam-aan doet, voelt angst overwinnen lang niet altijd feestelijk. Vaker voelt het een beetje (maar niet heel erg) onprettig, en dan ineens voelt het…volkomen kalm.

Ik geef je een persoonlijk voorbeeld. Ik was de afgelopen tijd in de Verenigde Staten met de Grote Liefde op een roadtrip. In de campervan doorkruisten we Arizona, Utah, California. Toen, ineens, voor ons: torenhoge, massieve, roodgloeiende rotsen. Daar wilden we heen! Maar: eroverheen wandelen werd sterk afgeraden voor ‘mensen met extreme hoogtevrees’. Het ‘pad’ was extreem nauw; de rotsen liepen steil en glad af en – oh ja, de afgelopen jaren waren er 7 mensen doodgevallen.

‘Weet je het zeker?’, vroeg mijn lief, met een bezorgde blik op de lijkbleke, hyperventilerende mensen die net van de wandeling terugkwamen. Ik dacht even over de vraag na. Voelde mijn voeten stevig onder me staan, voelde mijn buik, mijn borst, mijn hart, mijn hoofd – alles voelde rustig, en blij. ‘Heel zeker’, zei ik.

En zo bleef het voelen, ook toen we een uur of twee later op de top stonden. Ik genoot van het mooie uitzicht, poseerde vrolijk voor een foto, snoof de lucht op, at een mueslireep, dacht terug aan al die keren dat ik wél last had van hoogtevrees en dat ik oefeningen en methoden toepasten, die best een beetje vervelend voelden, soms. Spannend. Niet-zo-leuk. Ook niet heel dramatisch, maar wel zo oncomfortabel dat ik altijd weer opgelucht was als ik het oefeningetje ‘af’ had.

Nu wilde mijn lief eerder naar beneden dan ik. We begonnen de afdaling. Stapje voor stapje, ik bewoog me voorzichtig – maar niet angstig. Ik wás niet bang. Ook niet hysterisch blij, trouwens. Wel kalm, zelfverzekerd, en een tikje verbaasd – bijna ongemerkt had ik het afgelopen jaar een van mijn allergrootste angsten, helemaal zelf weten te overwinnen. Blijkbaar was het zo ver. Ik ben niet langer een van die ‘mensen met extreme hoogtevrees’, en ik kan gaan en staan waar ik wil, zonder enige vorm van stress te ervaren. Dat is niet zo heel glamorous, maar wel de ultieme vrijheid – en die voelt pretty damn good.

~Roanne van Voorst~

Je angsten beheersen kun jij ook leren. Roanne helpt je middels wetenschappelijk bewezen, effectieve methodes hoe je niet langer je Grote en Kleine angsten laat bepalen wat je doet, of niet doet, maar kunt gaan leven naar je verlangens. Lees meer op www.fearlesslyfearful.com of neem contact op met De Bewustzijn School voor meer informatie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related posts

Lees Roanne’s vorige blog voor De Online School: Waarom het niks uitmaakt wat je doet: Bang ben je toch (ook als je succesvol bent).

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!