Selecteer een pagina

30.04.2017 | Online School

Waarom het niks uitmaakt wat je doet: bang ben je toch! (Ook als je succesvol bent) – Roanne van Voorst

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Waarom het niks uitmaakt wat je doet: bang ben je toch! (Ook als je succesvol bent) – Roanne van Voorst” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5308″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

De afgelopen weken leerden me weer eens dat bang-zijn eigenlijk niet zoveel te maken heeft met de activiteiten die je onderneemt, maar alles met het mens-zijn zélf. Mensen zijn namelijk altijd wel ergens bang voor. Angst is een onderdeel van het leven dat je er niet uit kunt schrappen, zelfs niet als je de hele dag binnen op de bank blijft zitten, met de gordijnen dicht en de deur op slot.

[/vc_column_text][vc_column_text]Soms ben je ineens heel hevig bang, bijvoorbeeld als je een paniekaanval krijgt vlak voor je het podium op moet; meestal is het meer een kabbelend, zeurend gevoel van onrust en bezorgdheid dat gedurende de dag zo nu en dan de kop opsteekt. Soms wordt je angst opgewekt door iets dat je doet (skydiven, of een horrorfilm kijken); maar veel vaker ervaar je angst door gedachten over wat er zou kunnen gebeuren of wat er al gebeurd is.

In mijn geval was ik eerst maanden bang dat er iets niet zou gebeuren, en, toen dat eenmaal wél gebeurde, werd ik bang voor wat er nu aan het gebeuren was. Volg je het nog? Komt ‘ie nog een keer in de slow-motion:

Nadat vorig jaar mijn boek ‘Alles onder Controle’ uitkwam en op de Nederlandse en Belgische markt een succes werd, wilde ik de angstlessen die erin staan, ook delen met een Engelstalig publiek. Ik moest daarvoor contact leggen met Amerikaanse uitgevers, en, om die inzicht te geven in het boek, zelfstandig investeren in een Engelse vertaling van het boek. Beide trajecten zouden me veel tijd en geld kosten – daarbij had ik geen enkele garantie dat ik ze terug zou verdienen. Dat vond ik risicovol. En eng.

Ik twijfelde, twijfelde nog een beetje meer, deed een val/faal analyse (de mensen die de Fearlessly-Fearful cursus hebben gevolgd, weten wat dat is en hoe die methode je kan helpen veilig Grote Beslissingen te nemen) en besloot de stap te wagen. Heel even voelde ik me daardoor zelfverzekerd en blij, daarna kwam de angst terug.

Terwijl ik een vertaler vond, in Amerika in gesprek raakte met agenten en uitgeverijen, en zocht naar de perfecte Engelse titel voor mijn boek, spookten er geregeld angstige vragen door mijn hoofd:

Wat nou als het niet gaat lukken?

Wat nou als ik al die tijd en energie en geldbronnen, voor niets heb geïnvesteerd?

Wat nou als ik deze schuld niet ga innen?

Ik stond nog steeds achter mijn beslissing ervoor te gaan, maar was tegelijkertijd bang om te falen. Niet een beetje bang; gapend-ravijn-onder-mijn-voeten-en-ik-moet-naar-de-overkant-springen-maar-die-is-zo-ver-en-ik-wil-niet-vallen-waar-is-mijn-moeder-achtig-bang.

Die angst bleek ongegrond.

Twee weken geleden kreeg ik een mail van de CEO van een grote en goed-aangeschreven Amerikaanse uitgever die mijn manuscript had gelezen, met daarin één vraag – en een bijgevoegd boekcontract. Inmiddels ben ik vanuit Philadelphia, Pennsylvania, in volle onderhandeling met deze uitgeverij – en stevenen we af op een publicatie in 2018. Het is gelukt.

Maar ik ben nog steeds bang. Nu niet meer voor falen, maar voor andere dingen. Héél even was mijn geest zo vervuld van plezier en trots, dat er voor niets anders ruimte was. Daarna slopen de angst-stemmetjes terug in mijn hoofd.

Wat nou als deze uitgever helemaal niet handig blijkt in marketing?

Wat nou als de vertaling van het boek niet precies zo uitpakt, als ik het wil?

En wat nou als het allemaal té goed loopt en het boek wordt een ongekend succes, heb ik dan nog wel tijd om aan mijn nieuwe roman te werken?

Deze ervaring maakte me weer eens duidelijk dat het niet uitmaakt welke beslissingen je in het leven maakt; je zult altijd angst ervaren. Bang om te falen, bang om succes te hebben. Bang om investeringen te doen, bang om kansen te missen. Bang om beslissingen te maken, en bang om beslissingen te hebben gemaakt. Bang om op onszelf te vertrouwen, of op anderen.

Dat kan heel ontmoedigend klinken (“Raak ik dan nooit van die stomme angst af?”), maar ik vind het heel bevrijdend.

Want die angst – die gaat gewoon nooit weg. Dus het maakt niet uit wat je doet, of wat je niet durft te doen. Het maakt niet eens uit of je íets doet! Je zult er sowieso gevoelens van angst of twijfel bij voelen.

Dat is óók zo bij de mensen die altijd dapper en succesvol overkomen, en die nooit ergens over lijken te twijfelen. Die mensen zijn niet angstloos. Die mensen hebben alleen geleerd om hun angsten beheersbaar te houden (en ze hebben een goede Instagram-filter). Daardoor handelen ze niet langer naar hun angsten, maar leven ze naar hun verlangens. En die angst-stemmetjes, die laten ze lekker kletsen.

Schrijfster Elizabeth Gilbert omschreef haar angst in een interview eens als een persoon die altijd met je meerijdt in de auto. Dat is prima, vond ze, zolang hij maar op de achterbank blijft, en niet zelf aan het stuur gaat zitten. Jij stuurt. Hij is er alleen maar bij.

Dat ga ik ook weer doen, de komende tijd; zelf sturen en die angst-passagiers stevig ingegordeld op de achterbank laten zitten. En voor nu trek ik een fles champagne open, en ga ik vieren dat ik over die gapende kloof heen durfde te springen – en weer veilig aan de overkant geland ben.

~Roanne van Voorst~

Je angsten beheersen kun jij ook leren. Roanne helpt je middels wetenschappelijk bewezen, effectieve methodes hoe je niet langer je Grote en Kleine angsten laat bepalen wat je doet, of niet doet, maar kunt gaan leven naar je verlangens. Lees meer op www.fearlesslyfearful.com of neem contact op met De Bewustzijn School voor meer informatie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related posts
Vorige blog van Roanne: Dapper worden doe je zo.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!