Selecteer een pagina

17.07.2017 | blog, Online School

Waarom denk je zo? – Nathalie de Groot

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Waarom denk je zo? – Nathalie de Groot” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6175″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Als life coach in de dop kom ik in mijn studie veel over weerstand en negatieve emoties tegen: mensen komen immers met een probleem naar je toe. Persoonlijk vind ik deze kant van de psyche toevallig ook heel interessant en dan zeker in combinatie met spirituele ontwikkeling. Soms is er namelijk nogal de neiging om door middel van een spiritual bypass de donkere kant van het bestaan onder het tapijt te vegen. We smudgen, mediteren of green juicen het weg en dan is alles weer ‘goed’. Maar dat is vaak niet zo, het gevoel of de gedachte komt weer terug en vaak nog heftiger dan de vorige keer. Wat ik hieronder ga beschrijven is zeker geen wondermiddel maar het werkt onwijs goed. Prepare to get dirty!

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Het waarom achter je gedachten

De techniek zelf ben ik een keer tegengekomen in een podcast of een Facebook- post, in ieder geval en tijd geleden want de echte bron weet ik niet meer. Sinds een paar weken weet ik echter dat het een onderdeel van RET (Rational Emotive Therapy) is. Deze manier van coachen gaat er vanuit dat emoties door gedachten worden gecreëerd en laat de coachee de eigen gedachten onderzoeken en door na te gaan of iets rationeel of irrationeel is. Het lost de situatie niet op, maar wel jouw perspectief op de situatie en dat zal ervoor zorgen dat de consequenties minder zijn. Het is zeker geen quick fix want je moet heel eerlijk naar jouw eigen gedachten gaan kijken: ook waarom je bijvoorbeeld gedrag in stand wil houden.

Schrijven, schrijven, schrijven

Het idee is dat je een beperkende of negatieve situatie kiest en vervolgens een gedachte identificeert om je daarbij af te gaan vragen ‘waarom’. Je zet een timer voor 5 of 10 minuten en gaat dan alleen maar redenen opschrijven. Een andere manier is om er bijvoorbeeld 100 op te schrijven. Het zorgt ervoor dat je gaat graven, want na misschien 7 redenen heb je de meest voor de hand liggende wel gehad. Het is niet erg als een bepaalde reden een paar keer in andere bewoordingen terugkomt, dat betekent juist dat die heel belangrijk is. Schrijven werkt vaak het beste zodat je rustig je eigen gedachten kan onderzoeken. Probeer het niet achter een computer of met een telefoon te doen, omdat dat juist kan afleiden en zorgt dat je niet tot de kern komt.

Voorbeeld: ‘Ik ben bang voor heksen, geesten en andere magische en vooral enge wezens en durf daarom niet in het donker naar buiten’ (dit is mijn echte voorbeeld, ik verbleef een week alleen in een donker bos en mijn kennis van sprookjes is iets te goed).

  1. Ik ben bang dat er echt wat gebeurd
  2. Door angst hoef ik geen verantwoordelijkheid voor mijn gedachten te nemen, want ik ben bang
  3. Door angst hoef ik niet te bedenken wat ik op deze vakantie wil doen, want ik kan veilig in mijn boomhut blijven
  4. Ik blijf fijn in mijn comfortzone

En zo nog meer. Het thema dat er bij mij doorheen schemerde was dat ik geen verantwoordelijkheid wilde nemen voor mijn gedachten: ik had namelijk mijn overactieve fantasie als excuus om dingen in het donker niet te hoeven doen. Vervolgens ben ik daar ook weer over na gaan denken en uiteindelijk besloot ik dat elke keer als ik bang was, hieraan te denken. Opeens durfde ik wel te kanoën op dat prachtige, door bos omgeven, stille meertje.

Welke gedachten of emoties beperken jou?

 

~Nathalie de Groot~

Lees meer van Nathalie op haar eigen website My Winding Path.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Lees meer van Nathalie:

Hoe ga je liefdevol met iemand om?

6 tips om weer productief te worden

Ben je benieuwd wat De Bewustzijn School voor jou kan betekenen?
Boek dan een persoonlijk intakegesprek bij één van onze coaches.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!