Selecteer een pagina

Vraag jij gemakkelijk om hulp?

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Vraag jij gemakkelijk om hulp?” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9187″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Een snel draaiende maatschappij. Veel zaken die geregeld moeten worden. Papierwerk, klusjes in het huis, eventueel kinderen en dieren die verzorging behoeven, hobby’s en vrije tijd. Soms weet je niet of je hoofd nu beneden of boven zit. En het gaat maar door.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Praktische versus emotionele hulp

Sommige klusjes zijn je niet aangelegen; het repareren van een wasmachine bijvoorbeeld. Dan laat je een monteur komen. Een lekkage van het dak, dan komt de loodgieter. Voor praktische zaken, vragen we makkelijk om hulp. Zodra het gaat over onze emotionele en mentale toestand, schrikken we toch even terug. ‘Dat regel je zelf wel’, ‘Je hebt geen hulp nodig’, ‘er wordt niet aan me gesleuteld’. Hoe komt het dat we hier een drempel over moeten, terwijl we voor materiële zaken onze hand niet omdraaien voor een belletje naar een hulpdienst?

Taboe

Er ligt nog steeds een taboe op het zoeken naar hulp. Emotionele zaken zijn minder ‘grijpbaar’ en te begrijpen voor anderen, omdat ze onzichtbaar zijn voor het ziende oog. Als iets niet zichtbaar is of niet te begrijpen, dan kan dit als ‘raar’ gezien worden. Of misschien denken mensen wel dat je ‘zwak’ of ‘gek’ bent. Dit komt vaak van mensen die er zelf heel bang voor zijn.

De overtuiging alles zelf te kunnen

De oorzaak kan bijvoorbeeld zijn oorsprong vinden in een overtuiging. Kinderen die in hun jeugdjaren bijvoorbeeld weinig steun hebben ervaren van hun ouders, of niet gezien werden, hebben een drang om ‘dan maar alles zelf te doen’. Ze zijn vroeg volwassen, werken hard voor bijvoorbeeld goede cijfers op school en zien dit als hun motivatie in het leven. Een manier om houvast te hebben en ook op een bepaalde manier positieve aandacht te ontvangen. Alles om maar te voorkomen dat je je ‘klein’ en ‘zwak’ voelt. Hun motivatie ligt buiten zichzelf. Deze houding zorgt ervoor dat ze koste wat het kost de controle willen houden over alle zaken in hun leven en zeker de emotionele zaken worden met het hoofd geregeld. Controle is wat zij kennen en wat voor hen veiligheid biedt. Vaak zijn deze mensen zich niet eens bewust van deze overtuiging, totdat ze getriggerd worden.

Waarom is elkaar helpen eigenlijk heel natuurlijk?

Mensen zijn sociale wezens, we leven in contact met anderen. Hebben interactie met elkaar en zoeken een vorm van erbij horen of samen zijn. 

 

‘Wij leven met elkaar en van elkaar volgens de wet, oud en tijdloos. Laat ons daarom teder en barmhartig met elkaar omgaan. We zoeken elkaar in onze eenzaamheid en als we geen haard hebben om bij te zitten, zijn we gedoemd te dolen.’ ~ Kahlil Gibran (1883-1931) Libanese dichter, filosoof en kunstenaar.

 

Ieder van ons draagt eenzelfde deel van het geheel in zich. In ieder van ons zit een deel dat we herkennen. Dat maakt dat een ander eigenlijk geen vreemde is, maar een bekende. We zijn allemaal deel van het leven. We zijn allemaal deel van hetzelfde geheel.

Voel je opgelucht

Een luisterend oor, een spiegel en andere perspectieven kunnen je helpen de stappen te zetten en situaties aan te gaan die op je pad komen. Support, warmte er voor elkaar zijn. Dat kan je helpen. Dat is geen falen! Juist door geen hulp te vragen, is het mogelijk steeds verder weg te zakken in je eigen probleem. Dan blijf je ‘dolen’. Je hart luchten bij een ander, een andere invalshoek, het kan je zomaar een gevoel van opluchting en ‘gehoord voelen’ geven.

Maak gebruik van andermans kwaliteiten

We leren van elkaar. In interactie zul je je eigen zwakke plekken ontdekken. Andere mensen zijn als spiegels. Die laten het je direct zien. Dit kan erg heftig zijn. Soms kom je er zelf uit, andere keren heb je iemand anders nodig om als klankbord te dienen, te luisteren of je te helpen helen. Dit is voor jezelf zorgen. Net als je voor je huisdier zorgt, voor je kinderen en die kapotte wasmachine. Jij hebt soms ook een ‘reparatiebeurt’ nodig. Hoe prachtig is het dat er zoveel mensen om ons heen zijn, die jou daarin willen helpen. Van een familielid tot een therapeut. Sommige zaken kunnen we niet alleen, anderen hebben die kwaliteiten die we op dat moment nodig hebben om iets wel weer zelf te kunnen.

Welke keuze maak jij?

Dus de keuze is aan jou; blijf je in vicieuze cirkels draaien? Of zoek je hulp, waardoor je eens en voor altijd van je probleem afkomt of je in ieder geval de mogelijkheid zoekt de situatie te verbeteren? Het zou net zo makkelijk en weliswaar makkelijker moeten zijn om deze stap te zetten. Want ben jij niet belangrijker dan je wasmachine?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mariska van Bokhoven is Therapeut Transpersoonlijke Regressietherapie en eigenaresse van Living Practice. Daarnaast is zij ook yogadocente en eigenaresse van Nagabandhu Yoga. Meer weten over wie Mariska is en wat ze doet, zie haar website: www.livingpractice.life.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!