Selecteer een pagina

Verlos jezelf van de Innerlijke criticus

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Verlos jezelf van de Innerlijke criticus” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”11923″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ben ik wel goed genoeg? Heb ik wel genoeg te bieden? Is het wel interessant genoeg? Deze lijst kan eindeloos doorgaan. En je kan ook heel lang vast blijven zitten in dit “niet-goed-genoeg” gevoel. Het kan je weerhouden om te gaan doen, want wat als het niet goed is of voor niemand interessant? Dus nog maar een opleiding doen. Nog meer lezen. Nog meer leren. Blijven schaven aan je product, tot het écht goed is.  Als je dit gevoel herkent, heb je zeer waarschijnlijk een Innerlijke criticus bij je.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

De Innerlijke criticus

Ik ken de Innerlijke criticus heel goed. Steeds als ik wat nieuws wilde gaan doen, kwam die stem in mijn hoofd weer met vragen als: heeft iemand daar wel wat aan? Wie zit er nou op jou te wachten?

Vaak willen we die stem weg hebben, maar dan komt hij alleen maar harder terug.

Dus ben ik contact gaan maken met mijn Innerlijke criticus en ermee gaan spelen. En dat maakte alles anders. De volgende stappen heb ik daarvoor doorlopen en dat kan jij ook doen:

[dt_gap height=”8″ /]

1. Bewust worden

Het start met bewust worden dat jij niet jouw gedachten bent. Plaats deze gedachten in de vorm van de Innerlijke criticus buiten jezelf. Als je deze kritiek als een persoon buiten jezelf plaatst, voel dan waar deze ten opzichte van jezelf zou staan. Bij mij staat hij bijvoorbeeld achter mijn linkerschouder en ik voel mijn Innerlijke criticus in mijn nek.

[dt_gap height=”8″ /]

2. Stel vragen

Neem de plek in van je Innerlijke criticus en stel vragen over het doel van de kritiek die hij je geeft. Wat wil hij eigenlijk bereiken met zijn kritiek? Dit kan verrassende antwoorden opleveren. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat mijn innerlijke criticus me wil behoeden voor falen, dus is hij maar alvast zo kritisch als maar kan, dan kan het vanuit de buitenwereld niet erger worden.

[dt_gap height=”8″ /]

3. Nieuwe taal leren

Leer je Innerlijke criticus nieuwe taal. Als hij ervoor wil zorgen dat het goed gaat wat je doet, kan je hem ook vragen dat op een andere manier te doen dan door kritiek te geven. Bedenk bijvoorbeeld eens wat je tegen een vriendin zou zeggen als die iets nieuws wil gaan doen. Bedenk wat je criticus kan zeggen wat jou zou helpen om te gaan doen wat je wilt doen. Probeer het eens uit en speel ermee.

[dt_gap height=”8″ /]

4. Maak het extreem belangrijk en lach erom

Een leuke manier, waar ik zelf plezier aan beleef, is uitvergroten. Als ik merk dat ik vast raak in het goed proberen te doen. Wanneer mijn Innerlijke criticus weer op mijn nek zit. Dan maak ik wat er gebeurt extreem belangrijk. Bijvoorbeeld als ik een video voor de vierde keer opneem en niet goed uit mijn woorden kom, overdrijf ik het: “oooh het is echt van levensbelang dat mijn boodschap in uitstekende bewoording gebracht wordt, het zou toch echt vreselijk verschrikkelijk zijn als ik me zou verspreken!” Dan moet ik lachen, ontspan en kan me makkelijker over een zogenaamd foutje heen zetten. En dus doen, zonder eindeloos te verbeteren.

Met deze stappen kun je het “niet-goed-genoeg” gevoel als signaal gaan zien dat je jezelf aan het tegenhouden bent. Stop en word je bewust dat je Innerlijke criticus weer bezig is en vraag hem bijvoorbeeld om andere taal. Het vraagt wel om je hier bewust van te blijven en dit vaker te doen, maar dan wordt het ook steeds makkelijker en leuker. En laat je je niet meer weerhouden om te doen wat je wilt doen!

Liefs, Mijke

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Soulplay

Soulplay is ontstaan, omdat Mijke voelde dat ze vanuit het diepst van haar ziel wil spelen. Voor mensen die op zielsniveau geraakt willen worden. Mensen die er naar verlangen om op dit level met zichzelf en elkaar in verbinding te komen. En steeds meer in eenheid kunnen leven.

Wil jij in contact komen met je ziel? Kom naar haar lessen Soulplay op de oneven maandagen van 21.00-22.30 op De Bewustzijn School. Boek hier je ticket!

[dt_gap height=”5″ /]

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Volg ons voor dagelijkse Inspiratie & Spirituele Content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!