Selecteer een pagina

10.02.2021 | Mind Matters

Verlichting is niet iets waar je naar hoeft te streven of dat je bereikt

We spreken zo vaak over verlichting en verlicht leven, maar weten we eigenlijk wel echt wat dat inhoudt? Heb je er zelf ooit bij stilgestaan wat verlichting nou is? In sommige gevallen wordt er ook gesproken over een 5D realiteit, maar.. Hoe ziet een 5D realiteit er uit ten opzichte van de realiteit waar je nu in zit?

Heel vaak wordt erover gesproken alsof een verlicht leven, of een 5D leven, een heel andere realiteit is dan waar we nu in zitten en dat verlichting iets is waar je naar streeft. Maar eigenlijk hoeven we helemaal niet naar verlichting te streven. Het is zelfs onnodig om er naar te streven. Nutteloos zou je bijna kunnen zeggen! Waarom? Well, let us tell you why!

Verlichting is iets dat ons mensen al sinds de eeuwen fascineert en interesseert. In elke cultuur en in bijna elke eeuw zijn er filosofen, lichtwerkers, ‘toekomstdenkers’, wetenschappers, zieners, sjamanen etc. geweest die het over verlichting hebben gehad.

Volgens velen is Boeddha de eerste verlichtingsfilosoof van de wereld geweest. Volgens de legende zat hij rustig voor zich uit te staren en besefte en zei toen: “Alle wezens zijn al verlicht!”

En daar begint het al; verlichting is iets waar je niet naar hoeft te streven of dat je bereikt.

Boeddha maakte het punt al mooi dat verlichting het besef is dat ieder van ons in essentie al verlicht is en het onze taak is om de verlichting niet te bereiken, maar te realiseren. Je hoeft er niet naar op zoek te gaan buiten jezelf, in de wereld om je heen. Het zit binnenin jou en jij mag het de wereld in brengen.

Kijkend naar de geschiedenis van ‘de mens’ als wezen, hebben we al een aantal verlichtings momenten gehad, waarin we letterlijk zijn geshift in perceptie en realiteit.

De Renaissance (letterlijk: wedergeboorte), bijvoorbeeld, was de kick-off in onze westerse ‘moderne’ cultuur naar verlichting en nieuwsgierigheid. Mensen keken ineens op vanuit hun Bijbel en begonnen zich vragen te stellen over zichzelf, de wereld, de samenleving etc.
Het was een periode waarin we leerden om zelf verlicht te denken, zoals het mooi in de boeken genoemd wordt. Rond deze tijd bloeide de westerse wetenschap en uitvindingen op, omdat mensen hun perspectief veranderen, intrinsiek op zoek gingen naar antwoorden en mogelijkheden en daarmee de blik op de wereld en het leven veranderden.

Daarom veranderde de wereld: omdat de mensen zelf veranderden. Niet andersom.
Verlichting werd ‘bereikt’, niet omdat de mensen er naar streefden, maar omdat ze dat in zichzelf realiseerden. Ze openden zich naar nieuwe mogelijkheden en oplossingen.

In deze periode van onze ‘menselijke geschiedenis’ zijn we geshift in realiteit. We zijn toen echt een frequentie niveau omhoog gegaan. Maar vanuit nu kijkend: was deze wereld zo veel anders dan 100 jaar daarvoor in uiterlijk? Hoe kan je dat zien?

Nou leuk voorbeeld: als we naar de kunstwerken uit de middeleeuwen kijken en de kunstwerken uit de renaissance zien we een enorm verschil. Het is van 2D naar 3D gegaan. Hmmmm, interesting; een andere dimensie.
Kunstenaars zijn niet meer plat gaan schilderen, maar zijn perspectief gaan gebruiken voor meer diepte en realiteit. Hmmmm, nieuw perspectief en een nieuwe realiteit..
Ze zijn letterlijk anders gaan kijken en creëren.

En niet alleen in de kunst zijn er grote veranderingen geweest. Hele structuren zijn in de samenleving veranderd, omdat de oude niet meer pasten bij de tijdsgeest en idealen van de samenleving.

En deze structuren van buitenaf konden ze alleen afbreken, door de belemmerende structuren die binnenin ieder individu worden afgebroken.

De wereld is een reflectie van wat er in ons binnenste speelt. En om de wereld te verlichten, mag je verlichting binnenin jezelf realiseren. Verlichting, of een 5D realiteit is niet iets dat buiten ons staat, dat van buiten wordt gecreëerd, of waar we op moeten wachten tot het een keertje aanklopt.

Verlichting is iets dat binnen in jou zit, als jij op durft te kijken en je eigen zicht gaat shiften. Je eigen gevoel gaat shiften. Als je je realiseert dat jij al verlicht bent.

En om even de woorden van Boeddha te herhalen “Alle wezens zijn al verlicht!”
Wanneer jij je mind opent, je geest verruimt, handelt vanuit jouw pure intenties, en ziet dat iedereen en alles al het licht al bevat, ben jij verlichting aan het realiseren in jouw leven en in de wereld. En dan, over een paar eeuwen vertellen ze in de boeken over de nieuwe eeuw van verlichting. De ‘nieuwe’ geschiedenis waar jij aan mee hebt geschreven.

Liefde,

Nina Omeragic-Dokic

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!