Je zelfvertrouwen AAN zetten
23 mei 2018Volle maan in boogschutter: wat laat je groeien en wat ga je wieden?
28 mei 2018[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Vergeving is het hoogste goed” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8796″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Vergeving, een woord dat een nare nasmaak kan geven als je iets of iemand niet vergeven hebt. Sommige zaken zijn niet te vergeven. Mijn vraag is, is dat echt waar? Zijn sommige mensen niet te vergeven, of kunnen we het ook op een andere manier bekijken?
En wat is het verschil tussen vergeven en vergeten? Wat hebben ze met elkaar te maken?
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Wat voor iemand als een verschrikking wordt ervaren, ligt binnen de perceptie van die persoon en kan door een ander niet als zodanig ervaren worden. Begrip kan er eventueel wel zijn. Maar niemand kan het zo voelen als jij. Wat hebben deze pijnen te maken met ons ego en zoals Eckhart Tolle het noemt het ‘pijnlichaam’? Laten we beginnen bij het begin en de fasen doorlopen wanneer we door pijn gaan.
Fase 1: Ongeloof en onbegrip
We gaan er even vanuit dat jou iets is overkomen en het is gebeurd doordat iemand anders je pijn heeft gedaan. Bijvoorbeeld je hart is gebroken door ontrouw van je partner. Je woede en verdriet richten zich op je partner. Als deze jou geen pijn had gedaan, dan had jij je nu niet zo rot gevoeld. Onze eerste reactie van dit verwerkingsproces is ongeloof en onbegrip, het niet begrijpen hoe iemand zoiets kan doen. Het is niet waar, het is niet echt. Als ik morgen wakker word, dan was alles alleen maar een nare droom.
Fase 2: Loskomen van emoties
In de volgende fase komen emoties los. Wraakgevoelens misschien zelfs; ik zal jou eens laten voelen hoeveel pijn je mij hebt aangedaan. Al deze emoties mogen er zijn en horen bij het proces. Of je er naar gaat handelen, ligt binnen jouw perceptie en manier van zijn. Zit je in de mannelijke energie van impulsiviteit, actie en agressie of kun je geduld opbrengen, begrijpen dat deze gedachtes en emoties een deel van het proces zijn en het laten zijn? Of je een actie gaat ondernemen of niet, wil verder nog niets zeggen over vergeven, het geeft alleen aan hoe je door een tegenslag gaat. Emoties en gedachten kunnen heel sterk zijn. Ze hebben een functie. Soms komen ze in golven, dan zijn ze even een tijdje weg. Fijn dat dat zo voor ons geregeld wordt; teveel tegelijk zou je zomaar teveel kunnen worden.
Wat kun je in deze fase doen?
Geef dit proces tijd. Ga schrijven, sporten, praat er met anderen over, uit je emoties en probeer momenten van een ‘stil’ hoofd te krijgen; mediteer, doe Yoga. Moeilijke situaties zijn punten waar we nog zoveel van kunnen leren. Maar de eerste twee fases van verwerking hebben tijd nodig. Hoelang dat is, zul je zelf ervaren. Als er enige rust in woede en verdriet komt, ga je op je eigen tempo weer verder.
Reflectie en terugkijken
Ga voor jezelf eens na wat hetgeen jou aangedaan is door die ander bij jou zo geraakt heeft. Misschien is het ‘verraad’, ‘over grenzen gaan’, ‘geen respect ervaren’, ‘niet goed genoeg zijn’. Herken je dit als iets in je leven? Heb je dit eerder meegemaakt en wordt het bijna een ‘niet weer’ moment?
Mogelijk is dit jouw les. De les die gezien wil worden. De les die het jou kan geven om te groeien. Begrijp dan ook dat die ander waar jij je woede en verdriet op hebt gericht een katalysator is voor jouw pijnpunt. Het is bijna een cadeautje op een gouden dienblad. Vooral de punten die je het meest pijn doen in je leven dragen een les.
Nutteloze energie
Let op! Ik bedoel niet dat hetgeen wat die ander heeft gedaan en daarmee jou pijn heeft gedaan, goed is! Goed te praten valt of iets in die trant. Mensen doen soms echt dingen die niet goed zijn en daar mag je zeker ook boos om zijn, verdrietig et cetera. Wat ik je wel wil meegeven is dat zolang jij die woede met je meedraagt en geen plek geeft, dit jaren door kan gaan kabbelen. Misschien onbewust, maar die emotie neemt een plaats in in je lijf, gebruikt ruimte en kost ook energie van jou om gevoed te worden. Er zijn families waarin woede door het hele leven gedragen wordt, omdat die broer of zus ooit iets verkeerds heeft gezegd. Is dat het waard? Hoeveel energie hier eigenlijk nutteloos verbruikt wordt. Alleen omdat woede de boventoon voert. De schuld bij de ander blijft. Natuurlijk begrijp ik dit ook. Dat de pijn te groot is. Het is alleen zo zonde van je energie die je ook anders in zou kunnen zetten.
Regressietherapie
Mocht je het lastig vinden uit de emoties van een situatie te komen, met je les aan de slag te gaan, de ander niet los kunnen laten. Probeer dan eens regressietherapie. Hierin gaan we terug naar pijnpunten om deze nu wel te kunnen helen. Pijnpunten kunnen onbewust zijn. Met een vorm van trance kunnen we ook met het onbewuste werken. Je kunt altijd even contact met me opnemen of met een van mijn collega’s bij jou in de buurt.
Vergeven is iets dat je doet voor jezelf. Je wilt een situatie loslaten en er geen energie meer insteken. In het volgende deel gaan we hier nog dieper op in.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Meer lezen van Mariska van Bokhoven?
Therapeut Transpersoonlijke Regressietherapie en eigenaresse van Living Practice
& Yogadocente en eigenaresse van Nagabandhu Yoga
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]