Selecteer een pagina

Vergeving is het hoogste goed – 2

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Vergeving is het hoogste goed” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8802″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Mocht je deel 1 gemist hebben, lees deze dan eerst door hier te klikken.
In deel 1 hebben we gekeken naar de eerste twee fasen van verwerking wanneer iemand anders jou pijn heeft gedaan. In deel 2 gaan we nog iets dieper in op ons ‘ego’ en het vergeven zelf. 

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Ego

Vanuit Yoga hebben we verschillende lichamen; het fysieke, astrale en spirituele lichaam. Het astrale lichaam omvat onder andere levensenergie, acties die we kunnen uitvoeren zoals spreken, maar ook instrumenten. Dit omvat ons ego, onbewuste, intellect en verstand. Het astrale lichaam is samen met ons fysieke lichaam een aards gebonden lichaam. Buiten het fysieke lichaam en astrale lichaam blijft het spirituele lichaam over in zijn puurste vorm. Wat voor mij helpt wanneer een ander mij pijn doet, is me realiseren dat de pijn bij mij alleen in mijn astrale lichaam zit. Dat het een onderdeel is van mij ego, verstand en andere eerdere ervaringen. Sociale rollen, sociale vaardigheden, overlevingsstrategieën et cetera. Negatieve ervaringen worden in stand gehouden, negatieve gedachten kunnen vicieus worden.

Het pijnlichaam

Eckhart Tolle noemt dit geheel heel duidelijk het ‘pijnlichaam’. De definitie die hij hierbij gebruikt is: “Opgehoopte pijn is een veld van negatieve energie dat je lichaam en geest bezet. Als je het ziet als een onzichtbare opzichzelfstaande entiteit, zit je er niet ver naast. Het is het emotionele pijnlichaam. Het kent twee toestanden: sluimerend en actief. […] Sommige mensen leven bijna helemaal door hun pijnlichaam, terwijl anderen het misschien alleen in bepaalde situaties ervaren, bijvoorbeeld in persoonlijke relaties of bij pijn van vroeger, een verlies of verlaten zijn, lichamelijke of emotionele gekwetstheid, etc. Willekeurige gebeurtenissen kunnen het pijnlichaam activeren, maar vooral gebeurtenissen die resoneren met een pijnpatroon uit je verleden.” 

Het pijnlichaam is te vergelijken met het ego. Onze overlevingsstrategieën, conclusies en beslissingen zijn hierin opgenomen. Het ego doet er alles aan om deze strategieën in stand te houden. Het is dan ook niet vreemd dat we in pijn blijven hangen. Het is alleen zo jammer dat dit blijven hangen in negatieve energie is.

Stap eens in de ander zijn schoenen

Als er dus tijd overheen is gegaan. Je je emoties hebt laten zijn en ook ziet wat jij hier voor les uit kunt halen, zonder goed te praten wat de ander heeft gedaan, kun je misschien nog een stapje verder. En dit is alleen voor jezelf; misschien kun je met compassie jezelf in de schoenen van de ander plaatsen. Wat is de beweegreden van die ander geweest? Heeft deze een moeilijke jeugd gehad? Geïndoctrineerd door ouders? Nooit geleerd hoe het anders te doen? Begrip en compassie zijn hier een groot goed. Kun je dat? Het vraagt veel empathie, dat begrijp ik. En sommige mensen zijn zo animalistisch of hebben neigingen uit de psychopathie waardoor het eigenlijk niet op te brengen is. Lastig en soms dus ook niet nodig. 

Mensen zijn niet perfect

Als je in de anders schoenen hebt gestaan, begrip hebt kunnen opbrengen, vergeet dan niet het volgende; mensen maken fouten en soms ook hele grote. Toch zijn we allemaal mens en niet perfect. We maken fouten, zijn hier om te leren. We hebben allemaal een aards lichaam met instinctieve en animalistische impulsen. We zijn geen computers, uitkomsten zijn variabel. Je hebt zelf vast ook iets een keer fout gedaan waar je niet trots op bent. Denk daaraan terug. Ben je toen vergeven door de ander? Weet dat je zelf ook mens bent en dat we allemaal uit dezelfde eenheid komen. Elk met onze eigen gebreken.

Het verleden is onomkeerbaar

Een persoon vergeven betekent voor mij dat ik de emoties loslaat die erbij horen. De woede, verdriet. Ik besluit er geen energie in te steken. De situatie heeft zich al afgespeeld, ik kan deze niet veranderen. Misschien had je het twintig keer anders willen doen. Het verleden is onomkeerbaar. Tijd dus om de emoties los te laten, de gedachten aan wat je anders had willen doen. Loslaten is voor mij de situatie loslaten. Er in vrede geen energie meer aan besteden. Ik laat los, ik vergeef de ander, en bovenal, ik vergeef mezelf dat ik dit zo heb gedaan op dat moment. Je hebt je eigen les eruit kunnen extraheren. Daar ga je mee aan de slag. Zodat het niet nog een keer hoeft te gebeuren. En dan pak je je eigen vrede. 

Vergeten

Maar let op! Vergeven betekent niet dat je het zal vergeten. Het is een leerproces. Als je het fundament ook schoon veegt, dan is je hele proces ook kwijt. Dus vergeet niet wat er gebeurd is. Onthoud dit, zodat je een volgende keer wel rechtsomkeer kunt maken, de situatie herkent of een gevoel en dan adequaat kan handelen. Natuurlijk is iedere situatie niet precies dezelfde. Toch zal het je helpen meer herkenning te vinden en dan is het aan jou de keus hoe er deze keer mee om te gaan. Daar gaat het om. Je hebt altijd zelf de keus. Als iets niet goed voelt, houd dan afstand. Het is ook een kwestie van in contact blijven met je gevoel. Zodat je stevig kan blijven staan met alle ervaringen die je in leven hebt opgedaan. De leerles van deze situatie kan je alleen maar sterker maken als je het cadeau aanneemt. Misschien kun je zelfs dankbaar zijn voor het cadeau dat je nu hebt gekregen. Een deel van je spiegel die je nog niet had gezien. Hoe dieper de pijn, hoe hoger je weer kunt stijgen aan de ‘zonnige kant’.

We are all light

Dus tot slot: Observeer de gevoelens, identificeer ze als zijnde pijnlichaam of ego en doe er verder niets mee. Oordeel er niet over, zie het alleen bewust. Dan kan je de invloed die het op je heeft loslaten. Voor mij werkt het goed om de gevoelens die er zijn te voelen, er me bewust van te zijn, ernaar te kijken en er letterlijk afstand van te nemen. Soms visualiseer ik een grote ballon waar ik alle gedachten, gevoelens en oordelen in stop. En dan kijk ik ernaar. Zo kan ik ook kijken naar de fouten die anderen maken. Ik zie dat het deel is van hun ego of ‘pijnlichaam’. Het is een menselijk deel. Maar daaronder zit de ziel, het pure wat iedereen in zich meedraagt. Ik zie dat we allemaal mensen zijn met menselijke gedragingen. Maar daarbinnen schijnt een licht. Het licht van hun ziel. Als ik die kan zien, dan kan ik het los gaan laten en vergeven. Want vanbinnen zijn we allemaal één en dezelfde…

India Arie, I am light (Songtekst)

I am not the things my family did
I am not the voices in my head
I am not the pieces of the brokenness inside
I am light, I am light
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer lezen van Mariska van Bokhoven?
Therapeut Transpersoonlijke Regressietherapie en eigenaresse van Living Practice
& Yogadocente en eigenaresse van Nagabandhu Yoga

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!