Selecteer een pagina

Vergeven, welke meetpunten zijn er?

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Vergeven, welke meetpunten zijn er?” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9592″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wie heb je nog niet vergeven? Soms kan het bij ingrijpende gebeurtenissen, fases en transformaties zo ‘simpel’ zijn als deze vraag centraal te stellen. Een psychologisch-spiritueel werk waarin het thema vergeving centraal staat is: A course in miracles – Een cursus der wonderen. Uit ervaring weet ik dat vergeven kei- en keihard werken, allesomvattend en niet-lineair is; iets wat ik verder ga uitdiepen in mijn derde boek.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Iedereen vergeeft op een andere manier. Voor de ene duurt het langer voordat hij of zij aan vergeving toekomt dan de ander. In mijn leven doorliep ik al die verschillende stadia van vergeving. Die kunnen als het ware op een schaal ondergebracht worden, van de menselijke 3D-ervaring tot de mystieke en spirituele regionen van ware vrijheid en onschuld, voorbij tijd en ruimte.

[dt_gap height=”10″ /]

Werken aan je eigen terrein

Het belang van vergeven, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat als iemand zo lang schuld in de ander ziet, diegene hoogstwaarschijnlijk het ook in zichzelf blijft zien. In dat kader blijft iemand zich nog afgezonderd van anderen zien, wat vanuit menselijk 3D-perspectief ook zo is, alleen niet vanuit spiritueel perspectief, waarin wij één geheel vormen. Dan is er geen begrenzing van waar de één begint en waar de ander eindigt. Toch verrichten we het werk altijd in ons eigen terrein, dus in onszelf. Hiermee wordt wel een shift gemaakt in het geheel, dus in het universum. Kortom, alles werkt van binnen naar buiten.

[dt_gap height=”10″ /]

Waar sta je in jouw vergevingsproces

Hoe mooi dit ook klinkt, vergeven is geen makkelijk proces. Om het wat behapbaarder te maken en te laten zien dat vergeven als een schaal gezien kan worde: van de menselijke 3D-ervaring tot de mystieke en spirituele regionen van ware vrijheid en onschuld, voorbij tijd en ruimte, hierbij een aantal meetpunten waar je op kunt letten. Dit doe je door te kijken naar waar je nu in het leven staat, of je de meetpunten herkent en al gehad hebt:

[dt_gap height=”10″ /]

Loslaten

 Verwachtingen loslaten dat zaken anders zouden moeten zijn en hoop loslaten
 Alles zien en accepteren voor wat het is
 Veroordelen loslaten
 Fysieke, geestelijke – emotionele detox – of materiële bagage loslaten
 Groeien als persoon en daarom anderen kunnen vergeven
 Het grotere geheel snappen
 Jezelf en anderen van een symbolische gevangenis bevrijden

Call for love

 In staat zijn om handelingen te zien als a call for love, oftewel een schreeuw om liefde zoals A course in miracles – Een cursus der wonderen dit noemt

Innerlijke wereld
 Focussen op de innerlijke wereld in plaats van de uiterlijke wereld

‘Echtheid’ bevatten
 Bevatten dat: “nothing real can be threatened and nothing unreal exists. Therein lies the peace of God,” oftewel “niets dat echt is kan bedreigd worden en niets dat niet echt is, bestaat. Hierin zit de vrede van God.”

[dt_gap height=”10″ /]

Iedereen is volmaakt in het nu

Veel meetpunten die nog het meeste richting de menselijke 3D-ervaringen neigen, hebben met het ego te maken. Daar is niks mis mee. Ook die meetpunten zijn nodig. Sterker nog, in psychologisch-spirituele systemen zoals A course in miracles – Een cursus der wonderen en de Kabbala wordt er niet gesproken over het ego vernietigen zoals bijvoorbeeld in Oosterse systemen.

Hoe verder iemand echter in het vergevingsproces zit en richting de mystieke en spirituele regionen van ware vrijheid en onschuld, voorbij tijd en ruimte neigt, des te meer vergeven iets begint te worden dat niets met het ego te maken heeft, maar met spirit. A course in miracles – Een cursus der wonderen laat immers zien dat een persoon al volmaakt is in het nu. De authentieke Zelf zou zo niet hebben gehandeld, waardoor handelingen als een schreeuw om liefde gezien kunnen worden en zelfs een illusie van deze wereld. Wat echt – oneindig en onvergankelijk – is, kan immers nooit bedreigd worden.

[dt_gap height=”10″ /]

Rol lichtwerkers belangrijker dan ooit, ook bij vergeving

Het is geen toeval dat de psychologenpraktijken in de Westerse samenleving in de afgelopen jaren wat meer zijn leeggelopen dan aan het eind van de vorige eeuw. Niet altijd, maar wel maar al te vaak wordt de link tussen psychologie en spiritualiteit niet gelegd. Er wordt ingezoomd op een bepaald stuk, terwijl het overkoepelende geheel ook van groot belang is. Soms functioneel en soms niet toereikend dus. In dit verband wordt klinische ondersteuning erbuiten gelaten en alleen gesproken over ondersteuning bij ingrijpende gebeurtenissen, fases en transformaties. Onder andere hierom wordt de rol van lichtwerkers steeds belangrijker en intenser in de nieuwe wereld – het Waterman tijdperk waar we al in zitten. Psychologen en lichtwerkers die de link leggen tussen psychologie en spiritualiteit, zelfs enigszins filosofie, hebben de mogelijkheid om uitzonderlijk werk te verrichten. Daar hoort het thema vergeving bij.

Zet hem op![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Workshop ‘A course in Miracles’ bijwonen?

Dina-Perla Portnaar is spreker, coach en auteur. Zij bestudeerde in de afgelopen jaren vele verschillende psychologische en spirituele werken, waaronder Kabbala – haar vader was kabbalist, meester en eigenaar van het Centrum voor Luriaanse Kabbala – en A course in miracles. Op donderdag (in de even weken) geeft Dina-Perla de workshop ‘A course in Miracles’ bij De Bewustzijnschool. Boek hier je ticket.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!