[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Van angst naar liefde-Michele Mathezing” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6948″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Bij de geldautomaat naast de supermarkt staan drie jochies; ik moet ook pinnen en blijf op afstand staan; ik zie ze giebelen en blijkbaar gaan ze geen geld trekken. Als ze mij in de gaten krijgen, lopen ze gauw weg terwijl een van de jongetjes tegen mij zegt:’ We wilden geen terroristische aanslag plegen hoor mevrouw…’ Nou dat idee was ook niet bij mij opgekomen’, is mijn verbaasde reactie. Op de fiets naar huis treft het mij dat deze jonge gastjes blijkbaar al zo door angst zijn geïndoctrineerd.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
Angst als drijfveer
Steeds vaker neem ik om mij heen waar dat angst onze voornaamste drijfveer lijkt zijn, waar door media en marketing handig op ingespeeld wordt. Expliciet of subtieler wordt onze angst aangewakkerd, met alle gevolgen van dien.
De berichtgeving over terroristische aanslagen bijvoorbeeld, besmet voedsel of de zorgen over het milieu, het wordt ons dagelijks ingepeperd. We worden gebombardeerd met zaken waar we ons zorgen over kunnen gaan maken en vaak gebeurt dat onbewust. We slaan het op in ons systeem en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid.
Onze lichamelijke reactie op stress
Het menselijk lichaam zit zo in elkaar dat er bij angst voor dreigend gevaar een soort alarmsysteem afgaat, dat zorgt voor aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Het brengt ons lichaam in een staat van paraatheid, om te vechten of te vluchten voor dat wat ons direct bedreigt. Een gezond mechanisme. Maar waar de mens vroeger oog in oog kon komen te staan met een leeuw of een beer, tegenwoordig zullen we die niet zo snel meer tegenkomen. We hebben nu meer last van andersoortige bedreigingen en zorgen, die minder concreet zijn maar ons wel angst inboezemen. Denk aan de angst voor oorlog, ziekte of zorgen over het behoud van je baan. Voor deze zaken kunnen we niet direct vluchten, maar ons lichaam reageert op deze angst wel volgens hetzelfde stress alarmsignaal. Dat betekent dat als wij bewust of onbewust stress langdurig ervaren, ons lichaam eigenlijk in een constante vecht- en vluchtmodus staat, wat gevolgen heeft voor je immuunsysteem. Dat wordt namelijk platgelegd om alle energie in het lichaam te kunnen gebruiken voor het afweren van het directe levensbedreigende gevaar; als je oog in oog staat met een leeuw, is dat op dat moment een urgentere zaak dan dat je lichaam een virus bestrijdt. Ook verandert de bloedtoevoer in een acute vecht-of vluchtsituatie: het meeste bloed gaat naar je ledematen zodat je daarmee actie kunt ondernemen, en minder bloed gaat naar je organen en je hersens, die dus minder optimaal functioneren. Wanneer we te lang in de angstmodus verkeren, zijn we eigenlijk steeds in een hyper waakzame toestand. Vergelijk het met een atleet die in de startblokken staat voor een hardloopwedstrijd, alles in het lichaam is klaar voor een fysieke actie, maar het startschot klinkt niet… dan kan de stress niet ontladen worden. We zijn daardoor, vaak onbewust, in chronische stress, wat in verband gebracht wordt met vele ziektes. We gaan ook hyperventileren, te snel in-en uitademen, wat juist zorgt voor minder zuurstofopname in onze organen.
Dat is allemaal geen probleem als dit een tijdelijke situatie is. Maar wanneer we lange tijd achtereen in een soort continue beschermingsmodus zitten, heeft dit onvermijdelijk lichamelijke klachten tot gevolg. Alles in ons lichaam is in een staat van bescherming gebracht en onze cellen krijgen de boodschap dat er geen ruimte is voor groei.
En doordat we angstig en verkrampt door het leven gaan, zien we ook overal juist bedreigingen, wat de stress nog doet toenemen. Want hoe jij naar de wereld kijkt, bepaalt wat jij waarneemt. De mens is echter niet gebouwd op continue stress. Daarvan worden we worden ziek en futloos.
Hoe kunnen we dit doorbreken?
Op externe stressfactoren heb je niet altijd invloed; hoewel je natuurlijk eens wat vaker je telefoon uit kan zetten om de stress te vermijden van het continu beschikbaar zijn. Of doseer het nieuws met vooral negatieve berichtgeving, via tv of krant.
Aan je reactie op stressfactoren kun je zeker iets doen. In de eerste plaats is het goed om je bewust te worden van de stressfactoren om je heen en jouw reactie daarop. Sommige dingen zijn we zo gewoon gaan vinden dat we niet eens meer doorhebben wat het met ons doet. Het liefst vermijden we stress en ongemak, we willen er van weg en er niet naar kijken. We willen gelukkig zijn en koppelen ons geluk aan individuele successen aan de hand van de gangbare maatschappelijke maatstaven in de maatschappij. We gaan voor oppervlakkige bevredigingen, en stellen onszelf liever geen fundamentele vragen. Maar juist door je van de angst en stress bewust te worden kun je gaan beseffen dat het een menselijke reactie is, maar dat je je er niet door hoeft te laten bepalen. We krijgen de keus of we erdoor beheerst worden of dat we ervoor kiezen om vanuit de beschermingsstaat naar de groeistaat te gaan.
Van bescherming naar groei, van angst naar liefde
Angst en stress zijn niet alleen maar negatief. Als we leren het te zien voor wat het is en het in de ogen durven kijken, kan angst de toegangspoort tot vrijheid zijn. We kunnen ons bewust worden van de manier waarop wij naar de wereld kijken, van onze beperkende overtuigingen en onverwerkte emoties, en bereid worden om daar los van te komen. We kunnen ons gaan realiseren dat de manier waarop wij naar de werkelijkheid kijken, ons beeld van die werkelijkheid bepaalt. En dat we daar zelf het verschil kunnen maken! We kunnen gaan beseffen dat we onderdeel zijn van een groter geheel, verbonden met alles en iedereen. Dat de werkelijkheid dus openstaat voor onze invloed. Zolang we gevangen blijven zitten in onze op angst gebaseerde overtuigingen en aanverwant gedrag, kunnen we ons niet verbinden met het Grote Geheel, dat wat ons overstijgt. In eerlijkheid kijkend naar onze angsten en vertrouwend op dat wat ons overstijgt, kunnen we ontvankelijk en open worden, in plaats van verstard en vastgezet in oude patronen, die zichzelf herhalen.
Dan kunnen we in ieder moment gaan kiezen of we de wereld gaan benaderen vanuit angst of vanuit liefde. De mooiste tip die ik ooit las in een spiritueel boek was: Stel je zelf op belangrijke momenten de vraag:’ Wat zou Liefde nu doen?’ Die vraag leidt je direct naar je hart, weg van verstand of angst. Maakt je zachtmoedig, geduldig, barmhartig, verdraagzaam, mild en tolerant. En van daaruit kun je de wereld anders gaan waarnemen, en zal je ook een andere bijdrage gaan leveren aan die wereld, wat direct resoneert in jouw dagelijkse werkelijkheid. Een ware transformatie…
~Michèle Mathezing~
Wil je meer weten over hoe je in de groeistaat kunt komen? En daar praktische handvatten bij krijgen? Ik coach je graag naar een lichter leven! Je kunt contact met mij opnemen via Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1723627761226685&set=a.1723627787893349.1073741826.100007384338607&type=3&source=11&referrer_profile_id=100007384338607
 [/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
Lees meer van Michèle:
Thanks for the experience!
Ben je benieuwd wat De Bewustzijn School voor jou kan betekenen?
Boek dan een persoonlijk intakegesprek bij één van onze coaches.
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]