Selecteer een pagina

14.05.2017 | Online School

The origin of trouble – Eva Fabius

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”The origin of trouble – Eva Fabius” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5436″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

“Ben je boos op ons?”

“Ja, Ik denk dat jullie er echt een puinhoop van hebben gemaakt met z’n tweeën. Dat ik het voor deze film pas voor het eerst heb over mijn ouders….dat wij voor het eerst met z’n drieën een gesprek hebben, over waar ik überhaupt vandaan kom….. Dat is toch ráár?! Ik ben 27!”

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kippenvel, ontroering, verdriet, boosheid en hoop. Van alles ging door mij heen.

Wat een prachtige documentaire heeft de 27 jarige Tessa gemaakt. Haar ouders zijn op jonge leeftijd gescheiden. Tessa groeide op bij haar moeder, haar vader raakte uit beeld. Tessa is jarenlang boos op haar vader omdat: hij zijn verantwoordelijkheid als vader niet nam | omdat zij haar vader al die jaren heeft moeten missen | omdat zij zich door de boosheid erg eenzaam heeft gevoeld. En hierover heeft Tessa een film gemaakt. Daarin gaat ze de confrontatie aan met haar vader en moeder. En niet omdat ze – zoals ze zelf zegt – ….”er op uit is dat haar ouders zich schuldig voelen, maar omdat ze wil dat haar ouders zich beseffen wat bepaalde omstandigheden rond de scheiding met haar hebben gedaan ….”.

Wat mij zo raakte in de film?

Om te zien dat er alleen maar verliezers zijn. Vooropgesteld: het kind (in dit geval Tessa en haar broers en zussen). Maar het is ook zo schrijnend zichtbaar dat ook haar beide ouders volledig in een kramp zitten. Je zíet en vóelt gewoon hoe ongezond het is voor hen állemaal dat er niet over de scheiding gesproken werd. Die oorverdovende stilte rondom ‘the origin of trouble’….

Ook zien we hierin een les:

namelijk dat kinderen hun eigen verhaal maken als zij met vragen zitten en het zonder antwoorden moeten doen. Kinderen vullen de leegte dan zelf in. Zij halen daarbij van alles in hun hoofd wat zij vervolgens jarenlang op hun schouders meedragen. Allemaal ballast. Ballast die in de weg staat om kind te kunnen zijn. En ballast die kostbare energie van een kind verbruikt, die een kind zo hard nodig heeft om zich vrij te kunnen ontplooien tot een evenwichtige, gelukkige volwassene.

Wat mij zo hoopvol maakte door de film?

Dat je altijd nog opnieuw de verbinding kunt zoeken. Dat je altijd nog de ballast van je schouders kunt gooien. Tessa leest in de film voor uit een brief aan haar vader; wederom prachtig. Ze schrijft hoe belangrijk het voor haar is dat zij door de film – alsnog – heeft kunnen zien en ervaren hoe haar vader verantwoordelijkheid voelt en neemt, voor de sporen die de puinhoop van haar ouders bij haar hebben achtergelaten. “Tijd kunnen we niet terugdraaien, maar je hebt wat last van mijn schouders kunnen nemen door mij de waarheid te vertellen en door jouw verantwoordelijkheid te nemen”. “Thanks for owning some part in my battles…” en “Tijd is een motherfucker, net als jij” [aan haar vader]. “Gelukkig zijn jullie er allebei nog, dus laten we er met z’n drieën maar het beste van proberen te maken”.

Naar aanleiding van deze film volgt hier mijn hartenwens, mijn oproep aan alle ouders en kinderen die het gesprek nog niet zijn aangegaan: stel ook jouw vragen! Het kan veel ophelderen, je lucht geven, en de last op je schouders verlichten.

Durf je het niet alleen? Je kunt ook leren hoe het gesprek aan te gaan: in de workshop ‘LIEFDESCRISIS ALS GROEIKANS’ leer je onder meer je emoties te begrijpen en hoe je er mee om kunt gaan, hoe je de rust kunt bewaren, vanuit je zelf kunt spreken en hoe je verbindend kunt communiceren. Dit doen we in een veilige setting – max 5 –  op een fijne plek in Amsterdam, in hartje de Pijp. Ook kan je deze weken 1:1 doorlopen. Zie voor meer info: http://kindindeknel.nl/scheiding-als-groeikans/ De link naar de uitzending: https://www.npo.nl/3lab/11-09-2016/KN_1684552.

Liefs,

~Eva Fabius~

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related posts
Lees Eva’s vorige blog: De Liefdevolle Alfa.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!