Selecteer een pagina

27.06.2016 | Online School

The art of making people feel welcome

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”The art of making people feel welcome” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2366″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Je bent meer dan Welkom, Welkom bij.. Continu wordt dit gecommuniceerd, bij ontvangst, sturen van e-mails en aankondigingen van diverse evenementen. Het verwelkomen van iets of iemand. Maar wat is nou eigenlijk een echte warme begroeting of ontvangst? Psycholoog Marije deelt haar visie.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][vc_column_text]

De Bewustzijn School - beeldlogo groen 1

Af en toe stap je in een tram en tref je ineens een bestuurder die je echt vriendelijk aankijkt en contact maakt. Misschien ken je het omgekeerde gevoel ook wel, je gaat naar een les bij een yogaschool en wordt amper opgemerkt bij binnenkomst. Of nog erger, je gaat voor het eerst naar een psycholoog en voelt je gespannen, de receptionist blijft naar haar computerscherm kijken en lijkt je niet te zien.

Ik ben gezondheidszorg-psycholoog en heb me vaak verbaasd over de manier waarop mensen welkom geheten werden. In de gezondheidszorg, maar ook in yogascholen, in winkels. De Bewustzijn School schrijft ook wel eens; ‘ je bent meer dan welkom’ , voor mijn eerste blog-post leek me het dan ook mooi om met jullie te kijken naar het gevoel van welkom zijn en een ander welkom heten. Wat kan een ander met openheid en nieuwsgierigheid ontvangen betekenen voor de ander, maar ook voor jou en je werk of bedrijf?

Gefascineerd kijk ik naar hoe mijn collega Gijs mensen ontvangt, hij is gastheer bij de zorginstelling waar ik werk naast mijn werk voor mijn eigen bedrijf Feelgood Psychology. Ik zie hem achter zijn bureau vandaan komen om mensen welkom te heten, grapjes maken om mensen op hen gemak te stellen, bij hen aan tafel schuiven om met aandacht uitleg te geven. Het valt me steeds weer op hoeveel mensen hij bij naam kent en nog even vraagt hoe hen vakantie geweest is. Ik zag hem zelfs voor de postbode die een pakketje kwam brengen, opstaan en koffie aanbieden! Een van mijn cliënten stuurde hem eens een kaartje waarin ze beschreef waarin hij het ‘luchtige toetje’ was na haar therapiesessie.

Dit geeft goed weer wat er gebeurt wanneer je een ander met aandacht, respect, openheid en nieuwsgierigheid ontvangt, dit zorgt niet alleen dat anderen zich gezien voelen, maar hier ga je zelf ook van stralen. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat juist geven iets is wat je gelukkig maakt. Ook voor een bedrijf kan het veel goed doen, in zijn inspirerende ted-talk vertelt Jan Gunnarson over ‘ the art of making people feel welcome’ :

 

Hij vertelt hier ook over dat het juist de top-bedrijven zijn die dit goed onder de knie hebben. Een andere inspirator op dit gebied vind ik Fred Lee, die het boek schreef ‘ Als Disney de baas was in uw ziekenhuis’ . Een mooi voorbeeld hieruit vond ik dat ze fietsen hebben klaarstaan voor medewerkers om richting het park te gaan, maar dat er ook handdoekjes klaar liggen om de dauw van het zadel af te nemen. Want welkom heten begint bij goed zorgen voor je personeel. Kortom, de gastvrijheid is ver doorgetrokken. Zijn je in De Bewustzijn School de Yoni-tampons in de toiletten opgevallen, of de dadels en andere healthy snacks naast de thee? Allemaal om je welkom te heten.

Ik vind het altijd leuk om jullie reacties en/of vragen te ontvangen, te horen hoe jullie anderen welkom heten of waar je je in het bijzonder welkom geheten voelt.

 

Marije Feenstra

www.feelgoodpsychology.nl

info@feelgoodpsychology.nl
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wil je ook aanschuiven en ervaren hoe het is om je echt welkom te voelen? Meer informatie over Bewust Werken, lees je hier. Of mail voor een afspraak naar: info@debewustzijnschool.nl. Er zijn nog maar een aantal plekjes vrij.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!