Selecteer een pagina

30.05.2016 | Online School

Teacher Suvana: Dun is beter dan Dik – The Work Byron Katie

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Teacher Suvana: Dun is beter Dik – The Work Byron Katie” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2107″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Deze week legt Teacher Suvana uit hoe je jouw stressvolle gedachten kan onderzoeken om zo tot vrede te komen. Vorige week stond Suvana tijdens de Bikram yoga les tussen twee hele dunne vrouwen. In een flits kwam de gedachte “dun is beter dan dik” in haar op. Lees hier hoe zij daar mee omging aan de hand van ‘The Work’ van Byron Katie.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][vc_column_text]The Work van Byron Katie gebruik ik om stressvolle gedachten te onderzoeken om zo tot vrede te komen. Een eenvoudig proces van vier vragen en omkeringen.

Het is voor mij een simpele manier om mijn leven met blijdschap te omarmen, te stoppen met de realiteit te bevechten en te midden van chaos rust te bewaren. Het is een wakkere manier om je leven te leven.

Dun is beter dan Dik is van mijn 23-ste tot m’n 33-ste levensjaar de belangrijkste gedachte geweest in mijn leven. In die tijd was het voor mij 100 % zeker dat Dun beter is dan Dik. Het was een lang gevecht met mijn lichaam, zonder ooit dieper te kunnen kijken naar andere oorzaken….Als mijn lichaam Dun zou zijn (ik was ondertussen graatmager)….dan zou mijn leven gelukkiger, makkelijker en fijner zijn…Een totale tunnelvisie waar geen Licht scheen. The Work zou in die tijd heel behulpzaam zijn geweest!

Nu is mijn lichaam middenweg formaat. Niet te dun, niet te dik.  Het Dik waar ik het hier over heb is niet Obese Dik….

Als voorbeeld beschrijf ik nu hoe ik The Work gedaan heb met de gedachte: Dun is beter dan Dik!

  •  Vraag 1: is het waar? Is dun beter dan dik?

Mijn antwoord: ja dat is waar.

  • Vraag 2: Kun je absoluut weten dat het waar is?

Mijn antwoord: tja, zeker weten….nee…er zijn alweer een heleboel wetenschappelijke onderzoeken die de middenweg promoten… Nee ik kan niet zeker weten dat “Dun beter is dan Dik”

  • Vraag 3: Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Als ik de gedachte geloof, dun is beter dan dik, dan verkramp ik een beetje, ik denk op dat moment echt dat ‘de ander’ beter is…Het brengt stress en ik ben niet meer in staat om mezelf te accepteren zoals ik ben.

  • Vraag 4: Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Zonder die gedachte ben ik Vrij, ontspannen en liefdevol. In mezelf. In staat liefdevol te zijn met mezelf en met de wereld om me heen.

Na deze 4 vragen komen de omkeringen: (Naar het tegenovergestelde, naar de ander en naar jezelf. Of dit geval: naar het tegenovergestelde en naar Het Denken).

Omkering 1 (naar het tegenovergestelde): Dik is beter dan Dun….hoe zou dat waar kunnen zijn?

…als je ziek wordt en je bent wat dikker, kun je nog wat interen, je zit niet meteen aan de grond wat betreft je lichaamsgewicht…Dik is veel zachter…Dik en Dun zijn cultuur bepaald, het is geen absolute waarheid. Dik en Dun zijn duidelijk concepten waar je jezelf heel ongelukkig mee kan maken…

Omkering 2  (Mijn denken….in combinatie met) ‘ Dik is beter dan Dun’

“Dun” denken is beter dan “dik” denken. Is dat waar?

Ja! Dun denken is zeker beter dan Dik denken!

Dun denken als denken in weinig hersenspinsels, loslaten, laten gaan, ontspannen….

Versus Dik denken is vasthouden aan een idee en het ‘verdikken’ , aanzetten met nog meer concepten en ideeën, vasthouden en serieus nemen.

In deze zienswijze is Dun denken echt een stuk bevrijdende, blijer en stromender als het Dikke denken.

Dus Ja, als denkproces is Dun (denken) veel beter dan Dik (denken)….en werken aan je denken is bevrijdend.

 Het idee ‘Dun is beter dan Dik’ is pijnlijk als ik  het zomaar aanneem…dat kan een eindeloze strijd opleveren. Door de omkeringen en het onderzoek kan ik veel makkelijker ontspannen en loslaten. Het is de waarheid die bevrijdt. Het is mijn ervaring dat de pijnlijke gedachten die ik onderzocht heb, hun kracht verliezen en ik verblijf zonder gedachten, met een glimlach op m’n gezicht.

Byron Katie:

“One day I just noticed that everything I was imagining was ridiculous”

En zo ook de gedachte: Dun is beter dan Dik!

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

Suvana geeft elke dinsdag (18.45-20.15) haar les ‘The Work’. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!