Selecteer een pagina

2.04.2016 | Online School

Teacher Suvana: The Work by Byron Katie

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Teacher Suvana: The Work” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”1784″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wekelijks vragen we onze teachers om een blog te schrijven over hun eigen onderwerp. Deze week legt teacher Suvana uit wat de nieuwe les: ”The Work by Byron Katie” exact inhoudt. Suvana geeft deze les vanaf dinsdag 5 april elke week (18.15–19.15 uur) bij de Bewustzijn School.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][vc_column_text]Voor lange tijd was ik een workaholic, in gevecht met anorexia, had last van eetstoornissen en een depressie. Ik heb allerlei therapieën geprobeerd, counseling, meditatie, positief denken en niets hielp! Helemaal niets!

Een goede vriend introduceerde me met The Work of Byron Katie (nu 17 jaar geleden) en dat veranderde m’n leven radicaal. Voor goed! In mijn leven ervaar ik inmiddels een overflow van innerlijke rust, liefde en compassie.

Alweer 10 jaar geleden heb ik mondelinge toestemming gekregen van Byron Katie om The Work te faciliteren en in 2010 heb ik the school for The Work gedaan. The Work van Byron Katie is een manier om gedachten te onderzoeken die alle boosheid, angst, depressie, verslaving en geweld in de wereld veroorzaken. Iedereen wordt uitgenodigd om de blijdschap te ervaren van het moment dat ‘de gedachte is doorzien’, want dan kan het denken terug keren naar haar ware, wakkere, vredige en creatieve natuur.

The Work bestaat uit 4 vragen en een omkering, zodat je “het probleem”, “de persoon” of “de situatie” die je stoorde kan aanschouwen in een totaal ander licht.  Zoals Katie zegt: “het is niet het probleem dat het lijden veroorzaakt, het is ons denken óver dat probleem, dat het lijden veroorzaakt”. Volgens Katie is het “loslaten” van gedachten praktisch onmogelijk. “Doe het onderzoek” zegt ze “en je gedachten laten jou los”

Om het meer ‘levend’ te maken zal ik hier een voorbeeld geven hoe The Work in z’n werk gaat. Bij deze, de allereerste gedachte die ik ooit onderzocht heb: Mijn dochter moet naar me luisteren!

Ik nodig je uit om, tijdens het lezen van dit voorbeeld, een situatie voor te stellen waarin jij wilde dat iemand naar je luisterde.

De overtuiging: Mijn dochter moet naar mij luisteren

V: Is het waar dat mijn dochter naar mij moet luisteren?

A: Ja!

V: Kun je absoluut weten dat het waar is?

A: hmmm, kan ik zeker weten dat ze moet luisteren?….Nee….

V: Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

A: Ik reageer boos, gefrustreerd, ongeduldig en verdrietig.

Subvraag: Brengt die gedachte vrede of stress in je leven?

A: heel veel stress…wanneer ik de gedachte geloof dat ze zou moeten luisteren en ze doet het niet

Subvraag: Hoe behandel je die persoon en anderen wanneer je die gedachte gelooft? 

A: Ik behandel mn dochter ongeduldig en ik houd haar op een afstand.

Subvraag: Wat vrees je dat er zal gebeuren wanneer je die gedachte niet gelooft? 

A: ik ben bang dat m’n dochter zeer asociaal wordt en onuitstaanbaar (deze gedachten kun je dan weer later onderzoeken)

V: Wie zou je zijn zonder de gedachte? Sluit je ogen en observeer, kijk wat er in je opkomt. Wie of wat ben je zonder die gedachte?

A: Zonder de gedachte ‘Mijn dochter moet luisteren’ zou ik een blije, tevreden moeder zijn en in ‘The Flow’. Als ik mijn ogen dichtdoe en naar mijn dochter kijk zonder die gedachte dan zie ik een prachtig, stralend, sterk kind. Ik kan het moederschap helemaal omarmen zonder stress over de toekomst.

Het laatste gedeelte van The Work zijn de omkeringen. De stelling kan omgekeerd worden naar het tegenovergestelde, naar jezelf en naar de ander.

De overtuiging: Mijn dochter moet naar mij luisteren.

De omkeringen

  1. Ze hoeft niet te luisteren naar me.

Ja, want de realiteit is dat ze soms luistert en soms niet.

  1. Ik zou moeten luisteren naar haar.

Oh yes…het is wel heel bazig om al mijn regels op te dringen aan zo’n onschuldig kind.

  1. Ik zou naar mezelf moeten luisteren.

Ja. Absoluut! Hier komt The Work thuis bij mezelf. Ik zou naar mezelf moeten luisteren opende een hele wereld van zelf-ontkenning. Er waren zo veel manieren waarop ik niet luisterde naar mijn eigen stem. Zelfs na al die studie, al die workshops, na al die inspiratie luisterde ik véél te weinig naar m’n eigen stem. Bingo. Een diepe eye-opener die me voor altijd is blijven inspireren.

Ik hoop dat je naar binnen gegaan bent voor je eigen antwoorden, om je eigen waarheid te vinden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Bewustzijn School is een rustige plek midden in de Pijp in Amsterdam waar je lessen kunt volgen op het gebied van Body, Mind en Spirit.  Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar er ongedwongen gecreëerd wordt. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.

Suvana geeft elke dinsdag  (18.15–19.15 uur) ‘The Work by Byron Katie’. Haar eigen werk kan je zien op: https://suvanablossom.wordpress.com/ .

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!