Selecteer een pagina

10.02.2016 | Online School

Teacher Nicoline: Ik heb een geheim

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Teacher Nicoline: Ik heb een geheim” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”777″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wekelijks vragen we onze teachers om een blog te schrijven over hun eigen onderwerp. Zo kunnen we dieper ingaan op bijvoorbeeld meditatie, mindfulness, yoga of creatieve bewustwording. Nicoline geeft haar Mindstijl lessen op woensdagavond en zaterdagmiddag. Daarnaast is ze Filosoof én schilder. Nicoline vertelt:

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”40px”][vc_column_text]

Wat houdt het in om een ‘goed leven’ te leiden? Ik was daar altijd, en ben daar nog steeds benieuwd naar. Het bracht mij op het pad van filosofie. Filosofie betekent letterlijk ‘liefde voor wijsheid’. Ik zie het als een zoektocht naar kennis over het leven en over onszelf.

Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier. Het is in het Westen gepopulariseerd door John Kabat-Zinn. Als je mindfulness beoefent, betekent dat in feite dat je mediteert en oefent in aandachtig aanwezig zijn. Filosofie en Mindfulness hebben voor mij alles met elkaar te maken.

Tijdens mijn zoektocht naar kennis, toen ik filosofie studeerde, kwam ik in aanraking met meditatie en Oosterse filosofie. Ik raakte meteen onder de indruk van de praktische toepasbaarheid van dit gedachtegoed. In plaats van lezen en denken, kon ik ineens doén.

Kennis of wijsheid kun je op drie manieren vergaren.
1. Je kan erover lezen,
2. je kan iets beredeneren, of
3. je kan iets ervaren.
Waar filosofie zich (op de universiteit) vooral bezig houdt met de eerste twee manieren van kennis vergaren, gaat het bij mindfulness eigenlijk alleen om de derde manier. Zelf ervaren, zelf verifiëren en zelf zien. De omschakeling van lezen en beredeneren naar het zelf ervaren is heel bijzonder.

Als je voor het eerst begint met mediteren, en langzaam een toeschouwer wordt van alles wat in je geest gebeurt, verandert er namelijk iets in de manier waarop je je tot de wereld verhoudt. Je leert dat je geest waarmee je de wereld ziet, jouw wereld beïnvloedt en inkleurt. We gaan met de wereld om, op basis van wat wij over de wereld geloven. Als ik iets heel fijn vind, of juist heel vreselijk, is dat niet terug te vinden in de wereld om mij heen, maar alleen in mijn eigen geest.

Als het lekker weer is en de zon schijnt vind ik het bijvoorbeeld geen probleem als een brug openstaat, terwijl ik dat vervelend vind als het regent. Een stuk taart kan heerlijk zijn, maar als ik al een stuk op heb geniet ik niet van een tweede. Als ik gevoelens van boosheid of bitterheid in mijzelf kan zien, maakt het dat ik dit in een ander ook kan accepteren. De goede eigenschappen die ik bezit, zie ik immers ook. Zo herken ik de ander in mijzelf en ontwikkel ik compassie.

Wat ik zo prachtig vind van mindfulness is hoe toegankelijk het is. Het enige wat je nodig hebt ben jezelf en een beetje aandacht en geduld. Je ervaringen en reacties op de wereld zorgen ervoor dat het leven één grote ontdekkingstocht wordt, en dat gewenste ‘goede leven’ komt steeds dichterbij. Het is een geheim, dat eigenlijk geen geheim mag heten, en ik ben blij dat ik het kan doorgeven. Kom een keer een les Mindfulness bij De Bewustzijn School meedoen en ervaar zelf hoe jouw wereld verandert!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Nicoline geeft les op: Woensdag 18.30–20.30 en Zaterdag 11.30–13.30. Mail om je in te schrijven naar info@debewustzijnschool.nl of
ga voor meer info naar onze 
website en Facebook.

Wil je meer van Nicoline’s werk zien? Bekijk haar website hier.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!