Selecteer een pagina

Susan Smit

“ De levensfilosofie van hekserij is ook al niet bedoeld als ‘zelfverbeteringstraject’, maar om het wilde in jezelf wakker te schudden; om het instinct, het ontvankelijke deel van jou tot leven te wekken en je band met de verborgen wereld achter de fysieke werkelijkheid en met het heilige te vernieuwen. “

MEET THEM ALL

New Thought & Great Spiritual Teachers

Susan Smit (1974) was tien jaar internationaal fotomodel. In haar modellenappartement in Parijs besloot ze terug te keren en Nederlands te gaan studeren in Amsterdam en het modellenwerk er alleen nog naast te doen. Op haar zesentwintigste studeerde af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als journalist voor kranten en tijdschriften. In 2001 verscheen haar eerste boek Heks (wat haar tot de nationale troetelheks maakte) en in 2003 maakte ze haar romandebuut. Met haar historische roman Vloed (2010), die lovende kritieken kreeg, brak ze door naar het grote publiek. Haar laatste historische roman, De heks van Limbricht, werd een bestseller en zal verfilmd worden. Het is het waargebeurde verhaal van de laatste vrouw die als heks werd berecht in wat nu van Nederland is.

Smit is schrijfster van romans zoals de bestsellers Gisèle en Tropenbruid en boeken over persoonlijke ontwikkeling, zoals Wijze vrouwen en Hotel Hartzeer, dat ze samen met Marion Pauw schreef. Ze staat bekend om haar speelse en nuchtere benadering van moderne spiritualiteit. Sinds de oprichting schrijft ze columns en artikelen voor het tijdschrift ‘Happinez’.

Susan woont met haar kinderen Linde en Goof in de Amsterdamse Jordaan en is getrouwd met journalist Onno Aerden. Ze publiceerde twaalf non-fictieboeken, zes romans, een verhalenbundel en een novelle. Haar volgende boek ‘De wijsheid van de heks’ gaat over de levensbeschouwing van de oude Europese natuurreligie en verschijnt in april 2021.

 

Moderne Hekserij

De levensbeschouwelijke kant van hekserij dringt zich pas aan je op als je je eigen persoonlijkheid, trauma’s en programma’s gaat doorzien, je schaduw onder ogen komt en het gesprek met de levende natuur om je heen en de andere, mystieke wereld opstart en gaande houdt. De heksenwetten en natuurprincipes bieden een raamwerk om je eigen ervaringen te begrijpen en er lering uit te trekken. Je gaat patronen en wetmatigheden zien in hoe de dingen zich ontvouwen en leert de principes in te zetten in alle aspecten van je dagelijks leven.

Mijn heksenblik heeft me geholpen met de manier waarop ik met emoties omga, hoe ik mijn creativiteit inzet, hoe ik me in mijn relatie durf te verbinden, mijn verhouding tot mijn lichaam en seksualiteit, het op peil houden en opschonen van mijn energie, de ontwikkeling van mijn intuïtie en scheppingskracht en hoe ik wil bijdragen aan een leefbaar milieu en een sociale samenleving. Het heeft me geleerd om kritisch te kijken naar wat ons door de maatschappij wordt aangepraat, een innerlijke, veilige ruimte in mijzelf te bouwen en samen te werken met het onzichtbare, het goddelijke, op een verrassend speelse manier. Aan al deze aspecten heb ik hoofdstukken gewijd.

Er zijn zeven universele wetten, of hermetische principes, plus een die er als het ware doorheen stroomt (de Wet van Aantrekking). Het uitgangspunt is dat de werkelijkheid zich op alle niveaus (van de kleinste gedachte tot de belangrijkste gebeurtenis) volgens deze principes gedraagt. Deze mystieke esoterische leringen, zoals de Wet van Polariteit en de Wet van Mentalisme, worden gedateerd tot vijfduizend jaar terug in de tijd. De oude religie steunt op deze kennis, maar heeft het waarschijnlijk nooit zo benoemd. Hekserij was immers een ervaringsreligie, zonder heilige geschriften en geleerden. Wel kun je deze oude leringen in heksengebruiken en spreuken terugzien en vallen ze samen met de beginselen van magie en natuurbeleving.
Naast deze natuurwetten, die deels worden onderzocht en ‘bewezen’ in de kwantumfysica, zijn er zoals gezegd heksengebruiken, mythen en spreuken die ik als uitgangspunten neem. Een ervan is de Drievoudige Wet ‘Alles wat je doet, komt in drievoud naar je terug’. Tezamen vormen ze een gedachtengoed waar ik als moderne heks op vaar, waar ik me bij thuis voel en dat me een basis geeft om me als mens te ontwikkelen en van dienst te zijn voor het geheel.

Het is mijn wens dat ook jij in aanraking komt met deze oude westerse wijsheid, of je nu besluit je verder te verdiepen in hekserij of je gewoon eens wil kennismaken met de heks in jezelf. De levensbeschouwing bied ik niet aan om als waarheid aan te nemen, want dat zou regelrecht indruisen tegen hekserij als persoonlijke ontwikkelingsweg, maar om deze te toetsen, te onderzoeken, om er je eigen ervaringen tegen af te zetten. De levensfilosofie van hekserij is ook al niet bedoeld als ‘zelfverbeteringstraject’, maar om het wilde in jezelf wakker te schudden; om het instinct, het ontvankelijke deel van jou tot leven te wekken en je band met de verborgen wereld achter de fysieke werkelijkheid en met het heilige te vernieuwen. Dat beschouw ik als de wijsheid van de heks.

www.susansmit.nl

Testimonials about Susan Smit

“Smit beschrijft de magneetwerking tussen de twee sterren invoelend en geeft de lezer in één moeite door iets mee van de tijdgeest van toen, met de Eerste Wereldoorlog in aantocht en de opkomst van de film als massamedium.”
Trouw

“Het verhaal van de hartstochtelijke liefde tussen een razend knappe hartenbreker en een prima donna wordt meeslepend beschreven door Susan Smit in haar nieuwste boek.”
Telegraaf

“Na het lezen van dit boek stel ik voor dat we alle levenslessen terugbrengen tot die ene les: Leef!”
Jan Jaap van der Wal

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!