Selecteer een pagina

7.12.2017 | blog, Online School

4 tips die je productiever maken – zonder stress of overwhelm

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”4 tips om productiever te worden, zonder stress of overwhelm” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6579″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Een van de meest populaire hashtags op Instagram is #hustle – bijna 11 miljoen mensen schreven ‘m onder hun foto, en nog eens exact 1.775.709 gebruikers waren niet zomaar aan het hustlen; nee, die doen zelfs aan #hustlehard. In social media-slang betekent dat, dat ze hard werken. Constant bezig zijn. Zichzelf en anderen keihard pushen om dingen gedaan te krijgen. ‘Hustlen’ hóórt, vinden veel mensen – en zeker als je freelancer bent, je eigen bedrijf hebt of creatief werk maakt. Om succesvol te worden, moet je ál je tijd en energie in dat doel stoppen. Toch? Nee hoor.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Om in de meeste moderne beroepen succesvol te zijn, hoef je geen 80-urige werkweken te maken. Zelfs geen 8-durige kantoordagen. Die maak ik dus ook niet, terwijl ik werk in een omgeving waarin heel lang, heel hard werken de standaard is. Jarenlang deed ik daaraan mee. Ik werkte door tot ik zo moe was, dat ik geen fut meer had om voor mezelf te koken en daarom maar boterhammen met pindakaas en humus als avondeten at. Ik werkte door tot ik met rode ogen en een glazige blik achter mijn laptop zat. Ik werkte door omdat ik me schuldig voelde, als ik ‘vrij’ zou nemen. Ik werkte door omdat iedereen om me heen, ook op deze manier scheen te leven.

Het kostte me bijna een burn-out en daarna flink wat moed om te experimenteren met een totaal andere manier van werken, maar inmiddels weet ik: de highway is niet my way. Ik geloof in korte werkdagen, waarin je gefocust werkt aan kerntaken die jouw werksucces definiëren. Ik geloof in wat ik ‘stressvrije productiviteit’ noem – en de social media massa mag het dan nog niet met me eens zijn; academische studies wijzen uit dat wat ik predik, effectiever is dan al dat gehustle.

Stressvrije productiviteit

Uit alle studies die er over dit thema gedaan zijn, blijkt dat werken in korte ‘bursts’ voor bijna alle denk-beroepen, veel efficiënter is dan urenlang achter elkaar doorgaan. Na ongeveer een uur geconcentreerd werken, gaat je hersencapaciteit achteruit. Dan doorwerken zonder pauze van je taak of computerscherm heeft dus geen zin. Sterker nog, je haalt er de kwaliteit van je werk mee naar beneden. Je doet dus meer, maar de uitkomst van je werk is slechter.

Daarbij weten we ook al een tijd dat multitasken funest is voor de kwaliteit van je werk, terwijl we dat nu juist gaan doen als we te lang achter elkaar doorwerken – want even je social media checken omdat je moe en niet meer helemaal geconcentreerd bent, is óók multitasken. En daar gaat je hersencapaciteit van achteruit. Het gevolg is dat je, na je social media bezoekje, minder onthoudt, en slechter wordt in het uitvoeren van je hoofdtaak.

Meer dan je baan

Door overprikkeld, uitgeput en onophoudelijk taken uit te voeren, word je dus wel druk, maar niet productief. Dat is één reden waarom ik weiger te werken van 9 tot 5, en al helemaal niet mee wil doen aan de hustle-mythe.

Een andere reden is dat ik vind dat je leven vreselijk eenzijdig wordt van die geijkte werkindeling– als die ellenlange to-do lijst eindelijk af is op zondag middag, heb je echt geen zin meer om nog eens een museum te gaan bekijken of een nieuw recept uit te proberen, dan wil je alleen nog maar bankhangen – om de volgende ochtends weer door te gaan met je to-do lijst.

Voor mij is zo’n leven niet genoeg, hoe leuk ik mijn werk ook vind. Ik ben meer dan mijn baan, en ik wil dus ook meerdere kanten van mezelf tot uiting laten komen. Ik wil sporten, koken, lachen, uit het raam staren, tekenen, wandelen, studeren, lezen, inspiratie opdoen, beminnen, dansen, mijn geliefden zien – en ik wil al die dingen niet hoeven proppen in een weekend dat ik eigenlijk ook al nodig heb, om bij te komen van mijn werk. Ik zie die dingen als een onderdeel van mijn werkleven, omdat ze me energie geven, en inspiratie – en daar komt mijn beste werk uit voort.

Succes

Zelf ben ik al enige jaren trouw aan de ‘stressvrije productiviteit’-benadering, en ik durf te zeggen, met succes. Ik ben enorm productief, maar ik werk niet ‘hard’ en ik heb het ook niet altijd ‘druk’. Op sommige dagen werk ik vier uur, op anderen iets langer. Toch lukt het me om mijn creatieve werk (ik ben schrijfster) te combineren met een onderzoeksbaan (ik leid met een collega een team van onderzoekers) en mijn eigen bedrijf (ik ontwikkel en bied onlinetrainingen aan, onder andere in stressvrije productiviteit). Eerlijk is eerlijk: soms voel ik me ineens weer een beetje schuldig als ik ‘smiddags ga sporten of een boek opensla, zeker als ik overal ‘drukke’ mensen om me heen zie.

Maar ik pluk dagelijks de vruchten van mijn aanpak, en ik merk dat de mensen aan wie ik deze werkwijze aanleer, hoewel in eerste instantie bezorgd en nerveus om hun drukke agenda los te laten, ook niet meer terug willen. Ze doen meer en leveren beter werk, in minder tijd.

Een artikel biedt te weinig ruimte om uit te leggen hoe je mijn werkwijze zelf kunt toepassen, maar bij deze alvast drie goede tips:

  1. ‘Wat zou me vandaag het meest trots of tevreden maken, als ik het heb gedaan?’ – begin je werkdag met die vraag aan jezelf. Je zult zien dat het antwoord vaak te maken heeft met een taak die lastig is, een beetje spannend, of diep denkwerk vereist. Begin daarmee, en niet met het openen van je Email. Je hersens hebben ‘sochtends nog het meeste energie, en als je die energie eerst al uitgeeft aan allerlei taakjes die uit je inbox voortvloeien (even die terugmailen, even iets uiztoeken…) voelt die lastige taak of dat telefoongesprek waar je geen zin in hebt, nog ingewikkelder. Terwijl je hem met een fris hoofd, relatief makkelijk uitvoert.
  2. Werk in blokken. Ik schreef het hierboven al: wij mensen zijn niet goed in multitasken. Probeer dus niet het uitzoeken van een concept, af te wisselen met het lezen van je mail, of je appjes. Daarvan gaat je hersenconcentratie achteruit, en doe je alle dingen op halve kracht. Beter: spreek met jezelf af dat je twee uur sharp werkt aan taak 1, en daarna een uur de tijd neemt voor het beantwoorden van mail en appjes.
  3. Zorg dat je niet afgeleid kúnt worden. Natuurlijk weet je best dat je niet steeds op je telefoon moet kijken, als je aan het werk bent, maar het is zo verleidelijk…Wat je misschien niet weet, is dat zelfs de gedachte aan het kijken op je telefoon, je hersenkracht kost – en dat gaat ten koste van je concentratie. Geef jezelf dus gewoon de optie niet. Leg je telefoon niet naast je, maar in een la van je bureau of in een andere kamer.
  4. Zoek structuur en support. Het is best eng en ingewikkeld om op een andere manier te gaan werken in een wereld waarin iedereen het druk lijkt te hebben. Zorg daarom dat je gelijkgestemden om je heen verzamelt, die dit experiment met je aangaan. Dat kunnen (freelance) collega’s zijn, maar je bent ook van harte welkom in de gratis onlinegroep die ik heb opgericht voor creatievelingen, freelancers, thuiswerkmoeders, online entrepreneurs en andere ambitieuze types die zich niet langer een slag in de rondte willen werken, die kwaliteit willen leveren boven kwantiteit en die geloven dat het anders kan: @thefocuscollective. Daarin geef ik tips, delen we ervaringen en houden we elkaar scherp.

Ik hoop je te hebben overtuigd dat het kan – meer gedaan krijgen, in minder tijd. Wil je het proberen, ben je nieuwsgierig of heb je vragen? Dan zie ik je graag in mijn onlinegroep! #hustlenomore! Join #thefocuscollective.

 

~ Roanne ~

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Roanne van Voorst is internationaal gepubliceerd schrijfster, onderzoekster en publiek spreekster. Ze ontwikkelde on-en offline trainingen in stressvrije productiviteit, waaronder een verdiepend jaartraject waarin ze deelnemers 52 weken lang begeleidt bij het stressvrij en efficiënt werken aan een persoonlijk werk-project: One Year of Focus.

Related Posts
Lees meer van Roanne: Je eigen pad zoeken in een wereld waar druk zijn de norm is.

Ben je benieuwd wat De Bewustzijn School voor jou kan betekenen?
Boek dan vrijblijvend een persoonlijk intakegesprek met één van onze coaches.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!