4 tips die je productiever maken – zonder stress of overwhelm
7 december 2017Jouw kracht ontdekken in 3 stappen
1 februari 2018[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Door bewustwording stoppen met emotie eten” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”7493″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Elk persoon kan gewicht verliezen door bewuster te leven. Door concreet ervoor te kiezen om bewuster te eten, meer te sporten en ontspannen. Dan zal het afvallen goed gaan. Toch? Nee, niet helemaal. We blijven dan toch struggelen met de drang om naar zoete lekkernijen te grijpen en te veel te eten. Heb je er wel eens aan gedacht dat dit komt door emotie eten?
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Ik snap dat je nu denkt aan de bekende scene uit de film Bridget Jones Diaries, waarin Bridget een bak ijs leeg eet om de afwijzing en het liefdesverdriet te verzachten. Dit soort scenes zien we al sinds onze kindertijd. We zien voorbeelden van emotie eten in onze omgeving, op school en via de media. We slaan dit op en dit blijft zich in ons onderbewuste afspelen. Onbewust leren we dat we ons verdriet en onze pijn met eten kunnen verzachten.
Hoe herken je het
Emotie eten doen we allemaal. We denken misschien dat we hier zwaar depressief en/of getraumatiseerd voor moeten zijn. Maar dit is niet waar. Zo herken je emotie eten bij jezelf:
- Je hebt trek is iets specifieks zoals een reep Milka Oreo of een stuk kaas.
- Het gevoel is dringend. Alsof je lichaam specifiek vraagt om de chocolade of de kaas.
- Je voelt een emotie: je bent boos, verdrietig, eenzaam of bijvoorbeeld verveeld .
- De trek komt plotseling op en dit voelt heel sterk. Lichamelijke honger zal zich langzaam
opbouwen. - Je eet heel onbewust. De reep chocolade is op voordat je het door hebt.
- Je stopt niet met eten als je vol zit.
- Je voelt je na het eten (een beetje) schuldig of teleurgesteld.
Herken jij jezelf in één of meer punten? Dan ben je naar mijn mening een emotie eter.
Hoe voorkom je het?
Tijdens het kopen van eten en het daadwerkelijk eten zijn we het emotie eten proces al voorbij en zie je vooral de gevolgen.Wil jij er direct mee beginnen om hier een verandering in te maken? Zoek dan goed uit wat zich afspeelt in jouw gedachten wanneer je gaat emotie eten. Het beste is om dit te doen zodra je de drang voelt om te eten. Ik zal je uitleggen hoe je dit kan doen. Houd pen en papier bij de hand.
1. Denk aan een eerder moment.
Wanneer was het laatst dat je (deels) onbewust iets lekkers ging eten waarbij je dacht dat je dat eigenlijk niet moest doen? Of wanneer je achteraf een beetje teleurgesteld was in jezelf?
2. Wat voel jij in je lichaam als je wilt gaan emotie eten?
Let op de signalen die je lichaam afgeeft. Alles mag er zijn. Voel en ervaar. Voel je je gehaast? Heb je stress? Heb je last van vermoeidheid? Ben je verveeld? Schrijf het allemaal op.
3. Welke gedachten heb je?
We hebben allemaal gedachten die we constant en automatisch afspelen. Schrijf deze gedachten op. Precies zoals jij ze in je hoofd afspeelt. Daag jezelf uit door verder te vragen. Vraag bijvoorbeeld: waarom denk ik dit? Of waar heeft dit mee te maken?
Door deze oefening zal je bewustwording creëren en moeiteloos een verandering kunnen brengen in het emotie eten. Zonder extra te diëten of te sporten zal je daardoor ook afvallen. Het belangrijkste is dat je de regie over jouw eetpatroon weer in handen zal hebben.
Mega bonus: De bron waardoor jij gaat emotie eten zet zich altijd door op meerdere vlakken van je leven. Als je dit oplost dan zal dit ook een positief effect hebben op andere vlakken, zoals je werk of je sociale leven.
Voor meer informatie over het stoppen van emotie eten neem je een kijkje op:
http://www.fatimagargouri.nl/stop-emotie- eten/
Warme groet,
Fatima Gargouri
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Roanne van Voorst is internationaal gepubliceerd schrijfster, onderzoekster en publiek spreekster. Ze ontwikkelde on-en offline trainingen in stressvrije productiviteit, waaronder een verdiepend jaartraject waarin ze deelnemers 52 weken lang begeleidt bij het stressvrij en efficiënt werken aan een persoonlijk werk-project: One Year of Focus.
Wil je meer bewustwording in alle vlakken van je leven?
Pre-Order het Online Programma Meesterschap in Zelfvertrouwen voor 14 januari 2018.
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]