Selecteer een pagina

2.07.2017 | blog, Online School

STOP de film “Hoe het zou moeten zijn” – Eva Fabius

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”STOP de film “Hoe het zou moeten zijn” – Eva Fabius” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6013″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Herken je dat, dat je accepteren van gedrag of situaties moeilijk vindt omdat het in jouw hoofd zoiets betekent als passieve overgave? Dat je denkt dat het betekent dat je dan alles maar goed moet vinden en moet slikken?

Hopelijk geef ik je met dit artikel een andere kijk op acceptatie, een kijk die het accepteren misschien wel een beetje ‘te behappen’ maakt. Het heeft namelijk niets te maken met een passieve overgave. Acceptatie gaat over het accepteren van dit moment en van deze ervaring. “Hoe dan?” hoor ik je denken.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Bedenk dat we allemaal van nature geneigd zijn om een ervaring die we prettig vinden vast te willen houden. We raken er aan gehecht, ook al is de situatie niet meer aan de orde. Een voorbeeld: “ik wou dat onze relatie nog was, zoals aan het begin”. Je hecht je dan aan iets dat niet meer is. Het ís immers niet meer het begin; het is nu. Andersom geldt dat als we een ervaring onprettig vinden – bijvoorbeeld omdat deze pijnlijk of moeilijk is – dan zijn we geneigd om de ervaring weg te duwen; “ik wou dat hij niet was vreemdgegaan”. Maar hij ís wél vreemd gegaan. Dat is de situatie zoals die – helaas – is.  Beide manieren (er aan hechten of wegduwen) betekent dat we de situatie niet accepteren zoals deze op dat moment is. We verzetten ons tegen iets dat er al is. Dat is net zoiets als ‘vechten tegen het weer’. Dat heeft helaas ook zo weinig zin.

Weet jij dat de makkelijkste manier om ervaringen te accepteren? Voor het gemak een paar punten op een rij:

– Accepteren is in feite niets anders dan ruimte toestaan voor dat wat er gebeurt. In plaats van proberen een andere staat of situatie te creëren.

– In acceptatie komen we tot rust in ons bewustzijn van een bepaalde situatie. Zoals die op dat moment is; we laten het bestaan.

– We nemen slechts de situatie waar. We beoordelen deze niet. We observeren gewoon alles wat er al is. Niet meer, niet minder.

In het kort: accepteren is stoppen om dingen ánders te willen maken.

Herken je ook dat je je soms zo sterk tegen een situatie verzet, omdat je vanuit je tenen wenst dat het anders was? En dat dit je bákken met energie kost? Dat energieverlies komt omdat we dan vechten tegen een moment dat er al ís, terwijl we dat moment helemaal niet kunnen veranderen, hij is er immers al. Als we dat verzet laten varen – hoe moeilijk dat ook is – zal je zien dat er wat ruimte ontstaat. Ruimte om helder te kunnen zien wat er in dat moment nodig is. Wat goed is om te doen, of wat juist niet goed is om te doen. Zie het als wat denktijd waarbij je gezien die situatie jouw keuzes maakt. “Hij is vreemd gegaan, dat is wat het is en ik kan het niet terugdraaien, maar wel voorbij mijn grenzen. Daarom beëindig ik de relatie”. Hiermee tolereer jij het gedrag van de ander allerminst, wel heb je de film “hoe het zou moeten zijn” gestopt. Dat zijn namelijk maar beelden in je hoofd, het is geen realiteit.

 Verkeert jouw relatie in zwaar weer? Of is jouw break-up net achter de rug of je zit er middenin? dan heb je voor diepgaande verwerking vroeg of laat ook met acceptatie te maken. Meer weten? Acceptatie is één van de thema’s uit De Weken van Reflectie, voor persoonlijke ontwikkeling rondom scheiding of liefdescrisis. Lees meer op www.kindindeknel.nl.

~Eva Fabius~

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
You may like this: The origin of trouble.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!