Selecteer een pagina

15.07.2017 | blog, Online School

Selflove is the best romance – Frank de Bruyn

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Selflove is the best romance – Frank de Bruyn” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6157″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

We are never so defenseless against suffering as when we love, never so unhappy as when we lost our love object or its love – Sigmund Freud

De zomer staat weer voor de deur. De tijd van grauwe dagen en kou ligt inmiddels ver achter ons en wordt vervangen door dartelende butterflys en bloeiende bloempjes. Het zonnetje komt weer wat vaker tevoorschijn en laat ons najaarsdipje al gauw verdwijnen. Overal zien we weilanden vol pasgeboren dieren en het lijkt wel alsof er liefde in de lucht hangt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Inderdaad; het lijkt alsof er liefde in de lucht hangt. Want verliefdheid is, niet alleen volgens de grote psychologen der aarde, maar ook volgens mijn eigen bevindingen en ervaringen een nogal misleidende emotie. Verliefdheid is een vluchtig fenomeen wat vaak net zo snel vervaagt als dat het ineens kwam opdagen. Het heeft in mijn opinie zelfs totaal niets met de liefde te maken, als je het mij vraagt.

Persoonlijk weet ik mezelf er tamelijk goed voor af te sluiten en sta ik doorgaans stevig met beide benen op de grond. Maar ook ik ben soms vatbaar voor de valkuilen der liefde of beter gezegd verliefdheid. Deze oude vrouwenverleider schijnt nogal een schrijnend gevalletje te zijn met het White Knight Syndrome of zoals men in het Nederlands zegt; het reddende engel syndroom.

Behoeftige dames die een flinke rugzak meezeulen en allemaal een ernstige beschadiging hebben zullen voor de massa niet direct als ideaal worden beschouwd. Behalve voor deze hopeloze ridder op het witte paard. Zonder enige aarzeling ontferm ik me over deze dames in nood. Want door hen te helpen voel ik me een beter man, en zullen zij meer van mij houden dan van wie dan ook ooit tevoren. DUH!!…as if.

Hoe vaker ik met mijn neus op de feiten word gedrukt des te meer ik mezelf voorneem om noooooit meer verliefd te worden. Maar ik zou mezelf eerder kunnen afvragen of het wel een verliefdheid was, of dat het überhaupt liefde in welke vorm dan ook is geweest. Want hoe kan het zijn dat iets wat zo goed voelde ineens als een donderslag bij heldere hemel weer als een zeepbel uiteenspat?

Hoe het ook zij, wanneer we verliefd worden of zijn, onze ratio is volledig van slag. Niets functioneert meer zoals voorheen en alles wordt letterlijk bekeken door een roze bril. Verliefdheid is een heftige doch zeer misleidende emotie. Het geeft ons de euforie die we enige tijd kwijt waren en ons weer helemaal in de wolken laat voelen. En die persoon die we en plein public de hemel in prijzen lijkt na een poosje toch in de verste verte niet op je droompartner.
Beginnen we te snappen dat verliefdheid en ware liefde twee verschillende begrippen zijn? Verliefdheid is emotie. Het is vluchtig want het verdwijnt net zo snel als dat het je overvalt. Het is van tijdelijke aard. Liefde daarentegen, mits we het hebben over de ware onvoorwaardelijke liefde, is de grootste kracht binnen ons universum. Onvoorwaardelijke liefde kennen we vooral van onze ouders of kinderen. Hoe we het ook verkloten, zij blijven achter ons staan met hun onvoorwaardelijke liefde.

De romantische liefde daarentegen is enkel voorwaardelijk. De meeste relaties leggen elkaar al de nodige restricties en beperkingen op zodra de eerste verliefdheid is vervlogen. Allerlei afspraken worden er gemaakt, nauwlettend worden elkaars telefoons in de gaten gehouden en wordt er bepaald wie er wel of niet in je Facebook lijst mag staan. Want waarom zou je nog voormalige flirts in je vriendenlijst hebben? Je ziet waar ik heen wil toch? De romantische liefde is enkel voorwaardelijk. Is dat dan liefde?

Studies hebben aangetoond dat verliefdheid hetzelfde met je hersenen doet als wanneer je bijvoorbeeld high bent door drugs. Je zou kunnen stellen aldus dat die vorm van verliefdheid eerder een vorm van verslaving is. Het continue monitoren wat de ander doet tijdens een relatie is geen liefde maar controledrang. Denk er eens over na mensen, wat is nu eigenlijk echte onvoorwaardelijke liefde?

Denk eens aan iemand die je haat. Waarschijnlijk is het iemand waar je ooit stapelverliefd op was toch? Hoe kan iets wat ooit zo goed voelde en als liefde gezien werd dan omslaan in haat? Sta daar eens bij stil. Want liefde in de puurste vorm kan enkel liefhebben. En die vorm van liefde komt van binnenuit.

Zelf heb ik mijn hoofd zo vaak gestoten met het begrip liefde dat ik mezelf wilde overtuigen dat ik het goed deed door het te geven. Zodra het dan niet beantwoord werd op dezelfde wijze, bracht het enkel teleurstelling. Doch stellen anderen ons nooit teleur, we stellen onszelf vaak teleur door teveel van de ander te verwachten. We willen dat zij ons vangnet zijn en uiteindelijk vallen we er dwars doorheen. Seflove of zelf-liefde is waar ik naartoe wil met dit verhaal. Want door eerst heel diep in jezelf te gaan zoeken en te transformeren naar een hoger bewustzijn en de liefde in jezelf te vinden, zal je heel anders in het leven gaan staan. Je zal merken dat je niet meer afhankelijk zal zijn van de aandacht of liefde van anderen. Je bent compleet happy met jezelf en met wie jij bent. De ander kan dan enkel een aangename aanvulling voor je zijn. Tevens bespeur je dan al sneller de signalen van een verstoorde verhouding en kan je op een volwassen wijze afscheid nemen om je pad weer verder in je eentje te verkennen.

Leer de liefde in jezelf en voor jezelf te vinden en dan pas kan je die ook op de juiste wijze aan een ander doorgeven. Zonder dat we onszelf naar hartenlust maar willen laven aan de aandacht en voorwaardelijke liefde van een ander. Die vorm van verliefdheid is eerder te categoriseren onder de noemer verslaving. Dus lees deze column nog eens goed en laat het tevens je interventie zijn. Onthou vanaf nu dus goed;

Selflove is the best romance,

Liefs,

~Frank de Bruyn~

Frank de Bruyn, auteur van Niets is wat het lijkt en Achter de tralies schijnt de zon. Neem een kijkje op z’n eigen website: Frank de Bruyn.

 [/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Related Posts
You may like this: Hakuna Matata.

Ben je benieuwd wat De Bewustzijn School voor jou kan betekenen?
Boek dan vrijblijvend een persoonlijk intakegesprek bij één van onze coaches.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

De Bewustzijn School is de plek midden in de pijp in Amsterdam waar je dagelijks kan werken aan je bewustzijn en ontwikkeling door het volgen van Mind, Body & Spirit lessen. Waar je samen bent en kan werken met gelijkgestemden. Waar jij jezelf en je eigen professie kan verdiepen en uitbouwen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!