Selecteer een pagina

Ruimte en helderheid – het proces van leren loslaten

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Ruimte en helderheid – het proces van leren loslaten” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8622″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

In een wereld waarin honderden dingen per dag je aandacht vragen, is loslaten soms een moeilijke opgave. Gebeurtenissen, gedachten, herinneringen, emoties, werk, familie/vrienden, dromen, verwachtingen. Allen kunnen een deel van je aandacht vragen, waardoor je hierover gaat nadenken en voelen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Soms kan hetgeen je aandacht vraagt ook teveel zijn of worden. Wanneer gedachten, herinneringen en emoties herhaaldelijk terugkeren, wanneer er iets haaks staat op je eigen waarden en normen, wanneer iemand je ego krenkt, kan je hiermee gaan ‘zitten’. Op dit moment raak je eraan gehecht, je draagt het met je mee, en het wordt een onderdeel van jouw systeem (body-mind-soul = drie-eenheid). Door er bewust van te worden, zet je een eerste stap op jouw pad naar verlossing van je lijden, en kun je uiteindelijk leren loslaten en met vertrouwen je leven weer vervolgen.

Overtuigingen zijn herhaaldelijke gedachten die als patronen terug kunnen keren in verschillende situaties, en die je kunnen belemmeren in je ‘zijn’. Ze werken als een self-fulfilling prophecy en het is om die reden dus erg belangrijk je hier bewust van te worden.

Hoe vaak heb je jezelf wel eens dingen horen zeggen/denken als: ‘ik kan dit niet’, ‘ik mag geen fouten maken’, ik kan geen nee zeggen’, ik ben niet belangrijk’ of ‘niemand begrijpt mij’? Wanneer je je hier bewust van wordt, kun je langzaamaan je pad gaan bewandelen richting het veranderen (loslaten) van deze overtuigingen. Maar hoe kun je dit het best doen?

Onthechting

Wanneer je merkt/voelt wanneer het tijd is om deze patronen en overtuigingen te gaan veranderen, en je zo niet langer door kunt gaan, kan het pad van vasthouden (controle) naar loslaten, oftewel het pad van hechting naar onthechting starten. Je zult al snel merken dat het een pad is met verschillende fasen.

Het gaat niet zomaar voorbij, maar je kunt de vaardigheid van het loslaten wel aanleren. Toch kan het soms nog zijn dat nieuwe of oude ‘ervaringen’ toch nog naar voren komen. Hoe kan dit? En wat kun je eraan doen?

In drie stappen onthechten

Soms is het zo dat oude, diepgewortelde emoties, worden getriggerd door gebeurtenissen in het huidige leven, bijv. in relaties, in familiestructuren, in werksituaties, door overige gebeurtenissen. Om deze oude, diepgewortelde emoties goed te kunnen verwerken, zul je er in eerste instantie bij stil moeten staan, zodat je je bewust kunt worden van er is. Als je goed wilt leren loslaten is het dus van belang eerst bewust te worden van wat het dan is, wat je wilt loslaten.

Stap 1: Je raakt je ervan bewust dat je ergens aan gehecht bent geraakt.

Stap 2: Vervolgens is het van belang erachter te komen op welk moment, in welke situatie, en op welke manier je hieraan gehecht bent geraakt. Welke gedachten en emoties waren er toen, in deze oorsprong, aanwezig, en op wat voor manier heeft dit zich in je leven verstrengeld. Soms worden in dit proces eerdere levenservaringen een voor een helderder.

Stap 3: Om nog iets dieper, of verder terug, te gaan kan het vaak ook van belang zijn om erachter te komen wat de reden geweest is dat net dit op je pad is gekomen en aan je heeft gehecht. In dit geval heeft het ook te maken met de manier waarop je gehecht bent in dit leven. Deze hechting begint al voor de geboorte, heeft zijn vervolg in de (manier van) hechting met je ouders, en naarmate je ouder wordt met steeds meer mensen en ervaringen: klasgenoten, vriendjes/vriendinnetjes, sport/hobby’s, collega’s, relaties/intimiteit, etc. etc.

“De oorspronkelijke manier van hechting in deze wereld, in dit leven, is een basisuitgangspunt van hoe jij in het leven omgaat met alle levensgebeurtenissen.”

Het belang van loslaten

In deze tijd waar bewustwording een steeds belangrijkere en noodzakelijkere rol speelt in de wereld, merk je dat mensen om je heen en wellicht ook jijzelf steeds meer de regie in eigen handen willen nemen. Dit kan uiteraard op verschillende vlakken en verschillende manieren. Maar zoals een oude quote luidt: ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ geldt dit ook voor elke mogelijke manier waarop jij je leven wilt leiden (regie). Het begint bij jezelf.

Je eigen leven leiden….aan jezelf werken….gewoon doen wat goed voelt….het zijn allen uitspraken die je vast wel eens ergens gehoord hebt. Waarschijnlijk zullen er soms ook wel andere gedachten naar voren zijn gekomen wanneer je deze uitspraken hoorde, waaruit je voor jezelf kunt opmerken dat dit niet altijd even gemakkelijk gedaan is dan gezegd.

“Onthechting leidt tot onmiddellijke vrede”- Lao Tze

Om weer de regie over je eigen leven in handen te nemen, om betere keuzes te leren maken die dichter staan bij de kern van wie jij bent, en om in je leven te gaan van controle naar (zelf)vertrouwen, is het van belang te leren loslaten.

Ruimte en helderheid

Ruimte en helderheid kun je leren creëren, waardoor jij je beter verbonden voelt met jezelf en de wereld om je heen. Om dit zelf beter te leren, zijn er tal van mogelijkheden, nl.: o.a. hypnotherapie/zelfhypnose, mediteren, yoga, mindfulnessoefeningen, en (geleide) visualisaties.

Voor het leren loslaten van gedachten is het van belang bewust te worden van de associaties die je maakt en te leren deze associaties te doorbreken.

Oefening

Probeer maar eens stil te staan bij de eerste gedachte die er nu in je opkomt, en merk dat je heel bewust de daaropvolgende associaties kunt ervaren. Misschien merk je ook dat elke associatie weer een nieuwe associatie oproept, en ga zo maar door.

Een leuke oefening is om te proberen stil te blijven staan bij een eerste gedachte die in je opkomt, dus merk maar weer welke gedachte er nu in je opkomt, en probeer zo lang als mogelijk met je aandacht alleen bij deze gedachte te blijven. Mocht je merken dat er toch nieuwe associaties/gedachten komen, zet jezelf er dan toe weer naar deze eerste gedachte te gaan, en blijven.

Wat ook interessant kan zijn, is deze oefening elke dag van de week 5 minuten te doen, en misschien zul je al merken dat gedurende die week je concentratie en loslatingsvermogen al verbeterd is

(voel je vrij je ervaringen hiermee te delen onder dit artikel)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Voel je je aangetrokken tot deze onderwerpen en kan het jouw helpen op jouw pad, schroom dan niet en meld je aan.

Voor de workshop en training kun je je aanmelden via: info@sweetharmony.nl. Voor meer informatie over het aanbod van praktijk ‘Sweet Harmony’ kun je gaan naar www.sweetharmony.nl

 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!