Selecteer een pagina

17.04.2018 | Online School

De echte reden van een burnout

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”De echte reden van een burnout” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8398″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

“Van hard werken krijg je in principe geen burnout. Die krijg je van een slechte baas, een onveilige sfeer en een te groot gevoel van verantwoordelijkheid. Maar vooral: van te weinig vrijheid,” zo las ik in een artikel van Mynd in oktober 2017. Ik herken dit en erken dit, en tegelijk denk ik dat er een fundamentele link mist. Ik geloof namelijk niet dat deze redenen op zichzelf betekenen dat je richting een burnout stevent.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Perceptie

Hoe kijk je naar jouw werk: jouw functie en het takenpakket? Hoe zie jij je baas en je collega’s? Perceptie, hoe jij denkt over een situatie of een persoon, is absoluut de kern van hoe jij je voelt.

Ga maar na. Je bent boos op je baas, omdat je vindt dat zijn keuze voor zelfsturende teams niet werkt. Jouw collega hoeft het hier niet mee eens te zijn, en dus zal jouw collega ook niet dezelfde boosheid voelen.

Of je voelt je moe, omdat je elke dag veel klanten te woord staat. Die vermoeidheid heeft aan het oppervlak misschien te maken met bijvoorbeeld een boze, klagende of vervelende klant, maar is in feite enkel gelinkt aan hoe jij denkt over jezelf in deze positie. Als je bijvoorbeeld  tijd alleen nodig hebt om op te laden, dan kun je je voorstellen dat je erg vermoeid kan zijn na een dag waarvoor hier geen tijd is genomen.

Kracht of zwakte

Sommige mensen kunnen heel goed omgaan met vervelende collega’s, klanten of werkgevers. Het kan ook zijn dat één pittig gesprek de rest van je dag grauw kleurt. De één is niet beter dan de ander. De één is niet sterker of zwakker dan de ander. Het enige wat ik hieruit concludeer is dat de één verschilt met de ander.

We zijn geneigd ons blind te staren op dat wat er mist. We zien niet ons volledige potentieel en handelen daar dus ook niet naar. En dat komt ons uiteindelijk duur te staan.

De echte reden

Burnout overkomt je wanneer je een vierkantje bent dat probeert te passen in een rondje. Je hebt verwachtingen van je werkgever die niet gehaald worden. Dat is geen onwil, maar een verschil van mening. Je hebt verwachtingen van jezelf die niet gehaald worden. Dat is geen zwakte, maar een tekort aan inzicht in jouw unieke zelf.

Waar sta je voor?

Alice in Wonderland vraagt aan de kat: “Welke kant moet ik op?” De kat kijkt haar lachend aan. “Dat hangt ervan af waar je naartoe wilt,” zegt hij. “Dat weet ik niet,” zegt Alice. “O,” zegt de kat, “dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat!”

Dit is precies hoe velen van ons ook leven. We proberen wat uit en komen vaak door schade en schande erachter waar we naar toe willen. Weten wat je kernwaarden zijn, is een manier waarop je makkelijker beslissingen kunt maken. “Je formuleert als het ware je kompas,” zeggen David de Kock en Arjan Vergeer in het boek 365 dagen succesvol,

“elk besluit dat je neemt en waarover je twijfelt, kun je langs de meetlat leggen van jouw persoonlijke kernwaarden.”

Als je deze waarden meeneemt bij een sollicitatiegesprek en hieraan gerelateerd gerichte vragen kan stellen, dan heb je meer succes in het vinden van een geschikte baan.

Als je op dit moment ergens werkzaam bent en vaak stress ervaart, dan kun je ook de waarden er naast leggen om te bepalen of het kan zijn dat jullie – de werkgever en jij – simpelweg geen match (meer) zijn.

Hoe je een burnout voorkomt

Zo heeft iedereen bepaalde waarden die voor hen belangrijk zijn binnen hun zakelijke maar ook privé relaties. Als deze waarden bekend zijn bij je, kun je direct zien waarom het wel of niet werkt.

Als je niet lekker in je vel zit en je hebt vaak conflicten of je ervaart onrust op de werkvloer, dan loont het naar je kernwaarden te kijken. Wellicht heb jij je (ongemerkt) teveel aangepast aan de cultuur van de organisatie, in plaats van dichtbij jezelf te blijven. Het is dan slechts een kwestie van tijd voodat het misgaat.

Invloed

Natuurlijk kun je zeggen dat je een slechte baas hebt, dat de sfeer onveilig is of dat je geen vrijheid krijgt. Het zal allemaal ook waar kunnen zijn. Maar wat je feitelijk doet is jezelf in een positie neerzetten waarin je zoekt naar schuld. Als je niet uitkijkt ga je jezelf zien als slachtoffer van de omstandigheden, en dát gaat je mogelijk nog verder brengen van waar je eigenlijk wilt zijn. Mijn tip is: kijk naar je eigen invloed op de situatie. Wie ben jij en wat doe jij?

Het boek ‘Sterker voelen op het werk’ van Eveline Baar maakte mij duidelijk dat er altijd twee kanten aan een medaille zitten. De ene kant staat voor jouw kwaliteiten, de andere kant voor jouw valkuilen. Door je bewust te zijn van hoe dit bij jou werkt en er naar te handelen, is de kern van waar jij invloed kunt uitoefenen.

Hou het simpel

Dus wat het ook is, waardoor je ziek wordt, zoek niet naar schuld en wijs niet af. Identificeer jezelf niet met de labels en kenmerken, maar zie ze als richtlijn. Er is niets mis met jou, maar er is/was iets mis tussen jou en deze werkgever. Het is geen match (meer). Hou het op deze manier simpel. Ga in jezelf kijken wie je bent en wanneer jij je het meest gelukkig voelt, en neem dan stappen om dat te realiseren. Durf vooral ‘nee’ te zeggen tegen die baan die niet bij je past, en ‘ja’ tegen wie jij bent in al jouw grootsheid![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wil je meer lezen over Janet en haar missie?
kijk dan op www.ikkiesgeluk.wordpress.com of neem contact met haar op via janet_vdploeg@hotmail.com

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!