Selecteer een pagina

Problemen bestaan niet

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Problemen bestaan niet” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9676″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

“Ok. En waarom is dat een probleem?”
Ik kan me niet herinneren hoe vaak ik deze vraag al gesteld heb in mijn lessen en coachingsessies. Wanneer je ergens last van hebt, is dit een disruptieve vraag. Je verwacht hem niet, omdat je gewend bent meteen naar een oplossing op zoek te gaan. Ik geloof oprecht dat de meeste problemen geen bestaansrecht hebben. Dat ze louter het gevolg zijn van wat wij ‘denken over onze gedachten.’ Ik noem dit het verschil tussen kennen en weten.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Het verschil tussen kennen en weten

Wanneer je iets KENT dan ‘weet je er vanaf.’ Deze informatie heb je uit tweede hand verkregen. Je hebt het overgenomen van je ouders, geleerd op school, gezien bij vrienden, etc.

Wanneer je iets WEET, dan heb je het doorleefd. Je kennis is dan gebaseerd op je eigen ervaring in plaats van op die van anderen.

 

Kennis is macht

Eén van de redenen waarom de mens zich heeft ontwikkeld tot de dominantste soort op aarde, is ons vermogen om informatie door te geven aan anderen zodat zij kunnen leren van onze fouten. Er zitten dus heel veel positieve aspecten aan.

Echter, wanneer jij stress voelt van een ervaring die niet van jezelf is, dan werkt dit tegen je. Je denkt dan na over de gevolgen van een situatie waar jij je in bevindt, gebaseerd op een uitkomst die iemand anders in een soortgelijke situatie ooit ervaren heeft. In dat moment zelf is er dus niets aan de hand, maar je gedachten over de mogelijke gevolgen creëren een vooralsnog fictief probleem.

Wanneer je het verschil tussen kennen en weten erkent, dan ontstaan er ineens opties. Het werkt bevrijdend. Hierdoor ben je in staat een betere keuze te nemen dan wanneer je in de stresstunnel van het willen oplossen van je nog niet bestaande probleem blijft hangen.

 

Ontdek het verschil tussen kennen en weten bij jezelf

De legendarische filosoof Alan Watts deelde ooit de perfecte opdracht waarmee je kennen versus weten voor jezelf inzichtelijk kunt maken:

 

Maak twee lijsten:

1. Op de eerste lijst schrijf je alles wat je kent. Informatie die je hebt uit tweede hand. Bijvoorbeeld:

  • Ik moet naar school als ik een goede baan wil vinden.
  • Ik moet hard werken als ik veel geld wil verdienen.
  • Ik moet veel geld verdienen om een succesvol leven te leiden.

2. Op de tweede lijst schrijf je alles wat je weet. Je eigen ervaringen.

Als je deze twee lijsten gemaakt hebt, kijk er dan eens goed naar. Welke is langer? Kijk daarna naar de problemen in je leven. Op welke lijst zijn die gebaseerd? Heeft het probleem zich al daadwerkelijk voorgedaan? Of is het vooralsnog een gedachte op basis van iets dat op je eerste lijst staat? En zo ja:

 

“Waarom is dat dan NU een probleem?”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Leroy Naarden is mede-eigenaar en vitaliteitscoach bij PhysiQ Fitness in Roosendaal. Tevens geeft hij lezingen en workshops rondom de thema’s: vitaliteit en stress, betere beslissingen nemen en persoonlijk verandermanagement. Meer weten: kijk op www.leroynaarden.nl of kom op een vrijdagochtend naar zijn les op De Bewustzijn School.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!