Selecteer een pagina

Opstellingen: een krachtige tool voor zelfkennis

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Opstellingen: een krachtige tool voor zelfkennis ” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10434″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ze duiken overal op. Familieopstellingen. Deze krachtige methode om inzicht te krijgen in de manier waarop een vrij en flowend leven bij jou geblokkeerd is, werd in de jaren 80 ontwikkeld door Bert Hellinger. En zo langzamerhand veroveren opstellingen de wereld van persoonlijke ontwikkeling.
In dit artikel krijg je zowel een kleine DIY opstelling voor het maken van keuzes, als ook uitleg over wat een opstelling is en wat je ermee kunt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Bereid je er maar op voor dat je opstellingen niet volledig begrijpt na het lezen van dit artikel, want je mind kan opstellingen niet begrijpen. In een opstelling werkt een energieveld en dat gaat dieper dan je mind kan bevatten. Je moet het ervaren.

[dt_gap height=”10″ /]

De Kracht van een Opstelling

Een opstelling maakt je bewust van patronen en processen waar je eerder onbewust van was. We zijn allemaal onderdeel van een systeem. Zo is er het systeem van het gezin, familie, maar ook het systeem van een team of organisatie. Onbewust staat ons denken, doen en voelen sterk onder invloed van zo’n systeem.

Met behulp van een opstelling worden de dynamieken in het systeem zichtbaar die een verklaring zijn voor de belemmeringen die je in je dagelijks leven ervaart. Dit zichtbaar maken helpt je de situatie accepteren. Blokkades heffen op, je energie stroomt weer en je voelt je vrijer.

[dt_gap height=”10″ /]

Een Opstelling in de praktijk

In een groep kies je personen die elementen uit jouw systeem representeren. Ook kies je iemand die jou zelf representeert. De representanten krijgen een plek in de ruimte en zo is de opstelling geboren. Wat volgt is de magie.

Alle opgestelde personen krijgen toegang tot de gevoelens en ervaringen van het element dat zij representeren. ‘Say what!?’ zal je nu misschien denken. En dat is precies wat iedereen die voor het eerst een opstelling bijwoont beleeft.

Degene die jou begeleidt bij de opstelling heeft weet van het intunen op het energieveld, welke basisprincipes er gelden in een opstelling en welke vragen aan de representanten gesteld dienen te worden om inzicht te verkrijgen.De beweging en woorden die representanten uiten, laten de dynamieken zien die er in jouw systeem spelen. Ook toont zich de stap die jou vervolgens meer in je eigen kracht zet.

[dt_gap height=”10″ /]

Wanneer kies je voor een opstelling?

Een opstelling werkt bij uiteenlopende vragen, uitdagingen en obstakels. Of het nu gaat om het veranderen van ongewenste gewoontes, het maken van keuzes, meer in contact staan met wie je bent en wat je wilt of makkelijker verbinding aan kunnen gaan met anderen. Al een enkele opstelling geeft inzicht en verlichting.

Vaak is een blokkade die je in je leven ervaart te herleiden naar de familie waar je uit voortkomt. Je doet dan een familieopstelling waarbij je representanten voor een aantal familieleden opstelt. Andere opstellingen gaan bijvoorbeeld over je werksituatie en over het maken van keuzes. Voor het maken van keuzes volgt hieronder een DIY opstelling.

[dt_gap height=”10″ /]

DIY Opstelling voor het maken van keuzes

Sta je voor een keuze en kom je er niet uit? Kiezen bestaat eigenlijk niet. Als je het voelt dan weet je het. Vaak zit je in je hoofd en lukt het niet om te voelen. De onderstaande oefening helpt je om te kiezen vanuit je innerlijk weten.

Vraag iemand de volgende stappen aan je voor te lezen:

  • Kies een voorwerp uit de ruimte voor elk van de opties waaruit jij een keuze wil maken en geef ze een plek in de ruimte.
  • Ga vervolgens zelf ten opzichte van de opties staan waar het voor jou klopt. Soms schiet je in je hoofd en heb je geen idee waar dat is. Vertrouw dan op je gevoel. Begin maar te lopen en je zult zien dat je de plek vindt waar het klopt.
  • Maak vanuit deze plek contact met elk van de opties afzonderlijk en neem een moment om te voelen wat dat met je doet.
  • Wordt je al iets duidelijk?
  • Zo nee, loop bewust naar een van de opties toe tot je er (bijna) op staat. Hoe voelt dat?
  • Herhaal dit voor iedere optie.
  • Wat wordt je zo duidelijk voor het maken van je keuze?

[dt_gap height=”10″ /]

Wil jij een Opstelling meemaken?

Eens in de maand organiseer ik samen met Emma Sini Coaching een opstellingsavond voor een groep van maximaal 20 mensen. Je kunt daarbij kiezen of je zelf een vraag wilt inbrengen of alleen als toeschouwer wilt deelnemen. Zowel het observeren van anderen als het inbrengen van je eigen thema heeft een diepgaand helend effect. Bij beide opties kun je als representant gevraagd worden. Je bent altijd vrij om aan te geven of je dat wel of niet wilt. Ook kun je individueel een opstelling doen.

Neem voor beide opties en vragen (over de DIY bijvoorbeeld) contact met mij op, zie contactgegevens hieronder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meer weten of vragen?

Neem contact op met Laura Hoekzema via hoekzemalaura@gmail.com of 06 391 087 54. Of kom naar haar les ‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ bij De Bewustzijn School. 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!