[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”5 tips in het omgaan met uitdagingen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8374″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Sta jij soms ook voor een nieuwe uitdaging? Je weet vast als geen ander dat de ene keer je leven op rolletjes kan lopen en dat je de andere keer wat hobbels op de weg ervaart. Kortom, een leven vol leuke en minder leuke uitdagingen! Vaak vraagt dit om een stapje uit je comfortzone, waarbij er mooie kansen liggen voor zelfontwikkeling.
Door het aangaan van deze uitdagingen verdwijnen niet alleen de hobbels op de weg als sneeuw voor de zon, maar levert het je ook leermomenten op. Win-Win dus! In deze blog neem lees je over de wereld van uitdagingen en krijg je vijf tips over hoe je hiermee om kunt gaan.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Hoe merk je nieuwe uitdagingen op?
First-things-first, zoals het geldt met vele dingen, bewustwording is de eerste stap. Bij het ervaren van emoties als stress, teleurstelling en frustratie heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een uitdaging die buiten je comfortzone ligt. Yes, nieuw leermoment!
Zo ervaar je waarschijnlijk verlies aan controle of worden bepaalde verwachtingen niet behaald. Helemaal niet erg natuurlijk, maar vaak zit behoefte aan controle en overzicht toch in de aard van het beestje. Hoewel controle en overzicht ervoor zorgen dat we ons verder ontwikkelen ligt hier tegelijkertijd de welbekende valkuil, namelijk de lat te hoog leggen.
Klinkt dit bekend in de oren? Om jouw uitdaging om te zetten in groeimomenten is het belangrijk te weten met wat voor type uitdaging je te maken hebt:
Bij een uitdaging als gedachte kun je bijvoorbeeld denken aan het beoordelen van jezelf, iemand anders of een bepaalde situatie. Misschien heb je een bepaald oordeel over je jeugd, of voel jij je pas gelukkig als je toekomst er rooskleurig uitziet met een prins op het witte paard en jij in maatje 36. Kortom, er ontstaat een belemmering. Tegelijkertijd kan omdenken helpen deze uitdaging aan te gaan en zul je nieuwe positieve energie ervaren.
Daarnaast kun je emoties ervaren als een uitdagingen. Gek genoeg kunnen dit zowel positieve als negatieve emoties zijn. Negatieve emoties als uitdaging wordt snel gezien als belemmering, denk maar aan liefdesverdriet of boosheid. Daarentegen kunnen positieve uitdagingen zoals spontaan uitgelaten zijn, je energiek en geweldig voelen ook een vertekend beeld op de situatie geven. Zo kan het namelijk zijn dat door deze positieve boost energie je over je grenzen gaat. Hierbij is het vinden van balans de sleutel naar innerlijke rust.
Ook zijn er de bekende lichamelijke sensaties als uitdaging. Bekende voorbeelden hierbij zijn vastzittende spieren, hoofdpijn en vermoeidheid. Vaak zijn dit de eerste kenmerken die we tegenkomen bij het ervaren van een uitdaging. Regelmatig een bodyscan kan je helpen deze lichamelijke sensaties op te merken, waardoor jij kan bepalen hoe je met de uitdaging om gaat.
Tip: Maak een lijstje van jouw uitdagingen en of deze zich uiten in gedachten, emoties en/of lichamelijke sensaties. Door deze bewustwording herken je jouw uitdagingen eerder, waardoor jouw groeikansen binnen handbereik zijn.Â
Hoe ga je om met deze nieuwe uitdagingen?
Onze automatische piloot heeft hier al een antwoord op. Wanneer je echter een belemmering voelt bij uitdagingen buiten je comfortzone kan het zijn dat je automatische piloot toe is aan inspiratie. Het doorbreken van gewoontes zorgt ervoor dat jij met een vriendelijke en vooral niet-oordelende aandacht in het hier en nu kunt blijven. Heerlijk, dit willen we!
“Helaas kunnen we onze gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties niet uitschakelen. En gelukkig maar! Anders worden we allemaal robots.”
Wat we wel kunnen doen, is er op onze eigen manier mee om gaan zodat we het beste uit onszelf blijven halen. Dit kun je doen aan de hand van de volgende tips.
Tip 1: Ga vooral niet doelgericht om met uitdagingenÂ
Doelgericht te werk gaan met uitdagingen heeft te maken met het controle willen houden over de situatie. Wanneer blijkt dat dit een enorme uitdaging is krijg je te maken met frustratie, boosheid en misschien wel teleurstelling. Deze emoties drijven jou alleen maar verder weg van het omgaan met de uitdaging. Klinkt dit bekend in de oren? Probeer dan deze momenten op te merken en laat het dan los. Zo wordt je automatische piloot getraind om ook eens naar een andere aanpak te kijken.
Tip 2: Veroordeel je uitdagingen niet
Het ervaren van een uitdagingen kan als onprettig ervaren worden. De kunst is echter hier niet over te oordelen. Gedachten zoals “Ik kan dit niet” of “Ik moet sterk zijn en mag me niet verdrietig voelen” komen je misschien bekend voor. Helemaal niet gek overigens hoor! Probeer vriendelijk met uitdagingen om te gaan, net zoals je een vriend(in) zou helpen bij het kampen met jouw uitdaging. Tip: Kijk naar je uitdaging alsof je hem nog nooit van je leven gezien hebt. Ontvang hem met open arme en een nieuwsgierige blik. Grote kans dat jouw uitdaging en bijkomende belemmerende emoties in grootte afneemt!
Tip 3: Vertrouw op jezelf
Het ervaren van uitdagingen kan je onzeker maken. Dit heeft onder andere ook te maken met het vergelijken als in “Waarom heb ik hier last van en mijn vrienden/vriendinnen niet?”. Zeker wanneer de uitdaging een langere tijd aanhouden en ze ook nog eens groter lijken te worden.
Tip: “Je kan niet altijd shinen!”. Zelfs de beste onder ons hebben af en toe te kampen met (grote) uitdagingen. Neem je tijd en maak je vooral geen zorgen. Omgaan met uitdagingen kan gezien worden als een levensles. Zit jij op dit moment met iets? Dan is dit een mooi moment om te groeien! You can do it!
Tip 4: Heb geduld en humor
Deze tip is “key” wat mij betreft! Sommige uitdagingen duren nou eenmaal wat langer dan andere. Ga hier vooral niks van denken, wacht geduldig af en gooi wat humor in de strijd.
Je kan het vergelijken als een trein die even stil staat op het spoor voordat hij het station kan binnen rijden. De trein behoudt eerst nog lekker zijn vaart, maar al snel merk je dat de snelheid afneemt. Vervolgens wordt er ook nog omgeroepen dat de trein het station niet binnen kan rijden en dat de vertraging onbekend is. Kortom, een uitdaging! Hoe ga jij hiermee om? Spoken er al oordelende gedachten door je hoofd en zit jij jezelf helemaal op te eten? Of doe jij even een dutje, zet je een muziekje op of lees jij nog een stukje verder in je boek? Onthoud hierbij dat de keuze aan jou is.
Tip 5: Iets belangrijks om in gedachten te houden
Bij het omgaan met uitdagingen is het vaak lastig even uit te zoomen doordat we vaak worden afgeleid door onze gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Maar toch wil ik je uitdagen om het volgende in gedachten te houden: Bij het trainen van je automatische piloot gaat het er vooral om hoe je waarneemt en minder om wat je waarneemt. Oftewel, behoud die open blik en wees mild voor jezelf.
Ik ben heel benieuwd hoe deze tips jou helpen bij het omgaan met uitdagingen en hoe jij nu met uitdagingen om gaat![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]