Selecteer een pagina

16.04.2018 | Online School

Deel 2 – Onze onuitputtelijke wil om te leren

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Deel 2 – Onze onuitputtelijke wil om te leren” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8395″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

In Deel 1 hebben we gekeken naar de magie van nieuwsgierigheid, onze ontwikkeling volgens de zevenjarenperiode vanuit de antroposofie en ons verplaatst in de vis van de evolutieleer.
Wil jij de vis zijn die, dag in dag uit, in hetzelfde water zwemt? Of ga je nu die stap zetten die best spannend is, maar die je gaat helpen je verder te ontwikkelen?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text](Deel 1 gemist? Lees deze hier, voor je het volgende leest)

 

“Het schip is het veiligst wanneer het in de haven ligt, maar daarvoor zijn schepen niet gebouwd.” ~Paulo Coelho

Wij mensen zijn niet geboren om constant in onze veilige haven te liggen. Het zit in onze genen om te willen ontdekken en onszelf te ontwikkelen. Dit is vaak spannend, je weet niet waar je uitkomt, er gieren zenuwen door je lijf, de angst voor het onbekende. Daardoor zijn nieuwe stappen eng, maar ook zo enerverend! Aan de ene kant voel je de drang naar ontwikkeling, evolutie, groei! Aan de andere kant de comfortzone, die niet voor niets zo heet. Comfort, we zijn veilig waar we zijn, kennen het reilen en zeilen, we kunnen relaxen. Als de vis die dag in dag uit in hetzelfde water zwemt. Als het schip dat in de haven ligt.

Ontdek, maar wel met mate!

Begrijp me niet verkeerd. Het is heel belangrijk om een comfortzone te hebben. Als we alleen maar buiten onze comfortzone zouden zitten, zouden we waarschijnlijk veel te veel adrenaline aanmaken en in een constante toestand van stress zitten. Want hè, die eerste vis die de wereld buiten het water wilde ontdekken, poeh, die had wat adrenaline nodig om dat te gaan doen. Voorstellende dat je dat elke dag zou doen, dan zou je uitgeput raken.

Je comfortzone is nodig om op adem te komen

En dat is waar het voor veel mensen in deze snel draaiende maatschappij teveel wordt. Er moet teveel in te weinig tijd. Alles tegelijk en veel van onszelf vragend. Het is als de vis die constant maar blijft ontdekken om de wereld buiten het water te zien. Dat is teveel voor ons lichaam, maar ook mentaal en emotioneel. Als je wilt blijven ontdekken, is het belangrijk dagelijks in je comfortzone terug te stappen. Vanuit de veiligheid en rust van je comfortzone kun je weer met hernieuwde energie stappen gaan zetten. Het is je basis, je veilige water, je veilige haven. Je stapt erin terug om letterlijk op adem te komen.

Wat kun je praktisch doen?

Zorg dus dat je, als je merkt dat je teveel van jezelf vraagt, of alles tegelijk doet, je dubbel zoveel tijd pakt om weer op adem te komen. Dit kan zijn door een wandeling te gaan maken, yogales te nemen, te mediteren, je favoriete muziek te luisteren, te rusten enzovoort. Het hoeft niet zozeer een fysieke plek te zijn, want als het goed is zit deze comfortzone ook in jezelf. Doordat je die basis in je eerste 21 jaar van je leven mooi gelegd hebt.

Zoek je comfortzone op

Mocht dit niet zo zijn, dan is het belangrijk je comfortzone zeker te gaan zoeken. Dat betekent dat je al een hele tijd als de vis buiten het water of het schip uit de haven leeft. En het kan ook verklaren waarom je zoveel van jezelf vraagt. Misschien ren je ergens voor weg? Misschien probeer je jezelf te bewijzen? Zoek iets wat bij je past om dit terug te vinden. Meditatie en Yoga kunnen daarbij helpen. Ligt het dieper, dan kan zou regressietherapie goed kunnen werken. Regressietherapie werkt diep en kan je helpen je basis terug te vinden en op te bouwen.

Balans is de sleutel

Als je het in tijd zou uitdrukken, ligt balans tussen comfort en inspanning eigenlijk in eenzelfde ritme als in- en uitademen tijdens Yoga asanas. Je probeert je inademing de helft korter te maken dan de uitademing. De inademing is actief, actie, de nieuwsgierigheid die kracht vraagt. De uitademing onze comfortzone, zolang we nodig hebben. En wanneer de comfortzone voldoende is gebruikt, de ontspanning voldoende is, dan adem je weer in. Ben je weer de vis die zich op het land beweegt, of jij die zich inschrijft voor die ene cursus.

De drang naar ontwikkeling wint!

Het is definitief, je hebt ingeschreven voor die cursus, je gaat die risicovolle stap zetten of die wereldreis maken. Je gaat, net als de vis, op ontdekking. Misschien vraag je je af of het niet je ziel zelf is die op dat moment je aanspoort precies dat te doen wat je nodig hebt, op het juiste moment. Eigenlijk denk je het niet alleen, je weet het. Je ziel wil zich ontwikkelen. Jij wilt dat ook, het is een drive in je, vol met kracht die je doet groeien tot de persoon die je nu al bent. Alleen maar sterker wordend en beter luisterend naar de intenties van je ziel. Je gaat mee op reis, samen. Op een actieve inademing en ontspannende uitademing[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Meer lezen van Mariska van Bokhoven?
Therapeut Transpersoonlijke Regressietherapie en eigenaresse van Living Practice
& Yogadocente en eigenaresse van Nagabandhu Yoga

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!