Selecteer een pagina

15.04.2018 | Online School

Onze onuitputtelijke wil om te leren

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Onze onuitputtelijke wil om te leren” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8384″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Je kent het wel, je hebt je ingeschreven voor die inspannende cursus, je gaat toch die risicovolle nieuwe stap zetten of gaat die wereldreis in je eentje maken. En als je het besluit hebt genomen, dan vraag je jezelf misschien toch even af, hoe je die stap ooit hebt kunnen zetten. Het kost toch aardig wat inspanning, vaak lichamelijk en geestelijk; je gaat buiten je comfortzone. Wat is de reden dat we het dan toch doen?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Nieuwsgierigheid zit in onze genen

Misschien is het de magie van ‘iets nieuws’, iets dat je nog niet eerder hebt gedaan. Een avontuur dat we aan willen gaan met onszelf en kijken waar het ons brengt. Nieuwsgierigheid zit in alle mensen, bij sommige mensen is het sterker dan in de andere.

Kinderen die net op de wereld staan, willen alleen maar ontdekken, met alle zintuigen die ze hebben. De wereld is een en al spel en ervaring. Voldoende om alle nieuwsgierigheid te prikkelen. We leren ons lichaam te gebruiken als instrument, met letterlijk vallen en opstaan. Naarmate je ouder wordt, leer je de wereld om je heen kennen; je leert jezelf beter kennen.

De drang naar nieuwsgierigheid verandert en verspreidt zich meer naar buiten onszelf. Je vindt je comfortzone, wat je wel en niet leuk vindt. Wat je makkelijk af gaat en wat niet. Wat niet, ja daar zit ook iets. Soms zit juist in de dingen die we niet makkelijk vinden, de uitdaging. Hetgeen wat onze ziel stimuleert om te groeien. Want ja, nieuwsgierigheid heeft te maken met evolutie. Denk aan de ontdekkingsreizigers of aan die ene vis vanuit de evolutieleer die wel eens de wereld buiten het water wilde zien. Deze drang naar verandering, voortgang, zit in ons allemaal. En juist als dit buiten je comfortzone ligt, ligt er potentieel om te ontwikkelen

Onze ontwikkeling vanuit de antroposofie

Vanuit de antroposofie (grondlegger Rudolf Steiner) zijn we de eerste zeven jaren van ons leven vooral bezig met het ontdekken en leren kennen van ons eigen lichaam, wat nog volop in ontwikkeling en ‘aanbouw’ is. Tastzin, reukzin, bewegen, het wordt allemaal hier aangelegd en we leren het te gebruiken.

De volgende zeven levensjaren zijn we bezig met het ons verbinden met ons eigen ‘ik’, ons individu wordt zichtbaar en zelfexpressie gaat een rol innemen; tekenen, dansen, zingen, toneel, muziek. Op welke manier drukte je jezelf uit? Misschien zat je wel op ballet of paardrijden. Op deze manier liet je jezelf zien, wat jou interesseerde en wat je mooi vond.

Van je 15e tot je 21e ben je vooral op zoek naar antwoorden (mentaal) en je gevoelswereld (sociaal-emotionele ontwikkeling) komt meer onder de aandacht. In interactie met anderen bouw je je eigen visie op over je leven. Wat voelt goed voor je en wat zou je willen bereiken?

In de eerste 21 jaar van je leven leg je je basis, als het goed is vind je hier ook je veiligheid, je eigen comfortzone. In de zevenjarenperiodes hierna wordt alles meer verfijnd wat je in de vorige fasen van je leven hebt geleerd en verzameld. Het grove werk is gedaan, nu gaan we verdiepen. Het is een reis die je hele leven lang doorgaat en niet stopt.

De eerste 21 jaar van ons leven zijn dus het meest intensief van ons hele leven. We bouwen alles op vanaf de basis, moeten alles voor het eerst leren en doen. Lichamelijk, mentaal, emotioneel. Het vraagt veel van ons, kost ons veel energie. Je hebt meer slaap nodig, meer voeding.

Toch lijkt deze periode zich voor velen van ons nog steeds intensief voort te zetten na deze 21 jaar. Hoe komt het dat we dan ook nog steeds veel van onszelf vragen en alles tegelijk willen doen?

De vis die niet steeds dezelfde rondjes wilde zwemmen

Laten we daarvoor teruggaan naar de vis van de evolutieleer. Stel je voor dat jij die vis bent en dag in dag uit dezelfde rondjes zwemt in hetzelfde water. Op een dag valt er een blaadje in het water net boven je. Je zwemt ernaar toe en bekijkt het van alle kanten. Wat is dit nu voor bijzonders? Je merkt dat er iets in jezelf aangewakkerd wordt, een vuur van ontdekking, iets nieuws! Je volgt het blaadje naar de oever van het water. Na al die jaren zwemmen in hetzelfde water kom je tot het besef dat er nog een wereld buiten het water is, er is meer te ontdekken! Deze vis beweegt zich als eerste van het veilige water op het land, zorgt voor evolutie!

Aan jou de keus, blijf jij jaren rondjes zwemmen in hetzelfde water, of besluit je net als de eerste vis, dat je wilt gaan ontdekken? Ben jij of wil jij de persoon zijn die blijft doen wat je altijd al deed? Of ga je een nieuwe ervaring tegemoet en schrijf je je nu eindelijk in voor die cursus die je al zo lang wilde doen?

Lees volgende week in de blogpost Onze onuitputtelijke wil om te leren ~ Deel 2 meer over de comfortzone en ontvang handvatten die praktisch toe te passen zijn in het dagelijks leven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Meer lezen van Mariska van Bokhoven?
Therapeut Transpersoonlijke Regressietherapie en eigenaresse van Living Practice
& Yogadocente en eigenaresse van Nagabandhu Yoga

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!