De onbenutte waarde van voeding binnen een bewuste levensstijl
10 mei 2018Waarom deze andere kijk op burn-out jou gaat helpen
12 mei 2018[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”De magie van het oordelen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8636″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Onbegrip wanneer een ‘ja’ toch een ‘nee’ wordt. Kritiek over hoe je je kleedt, wat je zegt, of hoe je je gedraagt. Een oordeel hebben over jou terwijl men je niet eens kent. We kennen het allemaal en bah, wat kan het je een smerige nasmaak geven. Het gevoel dat je bewust zou hebben gelogen. Dat je niet goed genoeg bent. Dat waar jij van houdt door het slijk gehaald wordt. Waarom doen we het, hoe gaan we ermee om en wat kunnen we hier uit leren?
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Iedereen oordeelt, veroordeelt en heeft vooroordelen. Zonder uitzondering.
We oordelen om keuzes te kunnen maken, want door ons oordeel weten wij in te schatten of het veilig, geschikt of goed voelt om een bepaalde actie in te zetten. Is het veilig om door deze buurt te lopen om 2 uur ’s nachts? Is nu een geschikt moment om in gesprek te gaan met mijn leidinggevende over wat voor mij niet meer werkt? Voelt het goed om deze jurk te kopen? We oordelen continu.
Als gevolg van het oordelen, gaan we soms over tot veroordelen: we keuren of wijzen iets af, we hebben er een negatief gevoel over. Meestal zonder alle feiten te kennen. Soms zonder er zelfs bewust van te zijn. Dit is niet per definitie kwaadaardig bedoeld. Het is enkel onze gekleurde kijk op de wereld, ontstaan door al onze ervaringen. Sterker nog: het is ontstaan door hoe we denken over deze ervaringen.
Vooroordelen zijn onbevestigde gedachten die we hebben over iemand of een groep mensen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Klinkt bekend? Vast wel, want ook aan vooroordelen ontkomen we niet.
Maar waarom hebben we er dan zo’n moeite mee? We hebben zelfs een oordeel over het oordelen, want het is te makkelijk, niet gebaseerd op feiten en de intentie wordt vaak in twijfel getrokken.
Wat als…
Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom een bepaald oordeel je zo raakt? Zelfs als het helemaal niet over jou gaat, kun je sterke vervelende emoties ervaren.
Wat als jouw reactie niet gaat over wat die ander heeft gezegd of gedaan, maar over jou? Voel jij je verontwaardigd? Check dan eens waarom dit zo is. Zelfs als je wilt antwoorden ‘ja da’s toch logisch?!’ Graaf eens wat dieper. Waarom is het logisch?
De magie van het oordelen
Het is lastig om naar ons zelf te kijken. Oordelen helpt ons te vergeten hoe we ons diep van binnen voelen, schrijft Gary Zukav in zijn boek Het hart van de ziel, het haalt de aandacht weg bij onszelf en verplaatst het naar de ander (vrij vertaald uit het engels).
Het is confronterend en soms ook pijnlijk om naar binnen te gaan omdat je altijd iets tegenkomt wat het licht eigenlijk niet mag zien. Bijvoorbeeld het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Of toegeven dat je de liefde van een belangrijk iemand hebt gemist. Dat doet pijn.
Oordelen is een manier waarop je de druk van de ketel kan halen. Het kan een soort afweermechanisme zijn, je haalt de aandacht weg van jezelf, maar brengt het naar de ‘misstanden’ van de ander.
Hoe makkelijk je oordeelt over de ander, is vaak een goede graadmeter over hoe kritisch je bent naar jezelf. Mensen die dat op botte, ongenuanceerde en kwetsende manier doen, kunnen onzeker zijn. Ga maar na: als je vergelijkbare reacties uit als sommige anderen, dan hoor je bij de groep en ben je veilig.
Van woede naar verdriet. Wat is je behoefte?
Tijdens een aflevering van Dr Phil zat een vrouw flink haar boosheid te spuien over iemand die zij van oplichting betichtte.. Ze kwam communicatief heel krachtig over en liet niet met zich sollen. De vermeende oplichter ging tegen haar in en het ging van kwaad tot erger.
Dr. Phil richtte zich tot de vrouw en zei: “Ik ga je niet zeggen dat ik weet hoe jij je voelt. Ik weet dat namelijk niet. Ik weet niet hoe het voelt om je huis kwijtgeraakt te zijn.”
De hele houding van de vrouw verschoof van woedend naar verdrietig. Er was ruimte voor begrip gemaakt.
Ik vond het prachtig om te zien: de eenvoud en schoonheid van verbinding.
Wij kunnen niet weten wat er in de ander omgaat omdat wij hen niet zijn.
Wij hebben niet hetzelfde meegemaakt, niet hetzelfde gevoeld, niet hetzelfde gedacht. We weten wel dat een ander van ons kan verschillen, maar als het tot uiting komt is het toch nog wel eens slikken.
“Iedereen weet dat de anderen zich vergissen wanneer ze over hem oordelen, maar niet dat hij zich vergist als hij over anderen oordeelt.” – André Maurois.
Vaak willen wij begrepen worden, maar dat is ook wat de ander wil. We doen al snel aannames vanuit onze eigen kaders, in plaats van eerst waar te nemen. Wat gebeurt er? Wat zegt die persoon eigenlijk? Begrijp ik het goed of doe ik aannames? Wat voel ik? Wat denk ik?
Probeer eens met oprechte nieuwsgierigheid naar de situatie te kijken in plaats van de beschuldigende vinger te heffen. Wat zorgt ervoor dat iemand iets zegt? Wat is zijn/haar intentie? Wat is zijn/haar behoefte?
Het draait allemaal om geweldloos communiceren, een concept ontwikkeld door Marshall Rosenberg dat zich richt op waarnemen, hoe we ons voelen, wat onze behoefte is, en eventuele verzoek om een actie voor te stellen. Je handelt vanuit mededogen en gelijkwaardigheid. Je geeft daarmee niet alleen jezelf de ruimte, maar ook de ander.
De grootse waarheid
“Grootsheid is altijd meer dan één ding. Het is een mix van verschillende eigenschappen.”
Ik hoorde het in een reclame van de Kia Niro. Grootsheid is veel meer dan ergens boven gaan staan, veel meer dan assertief zijn. Het is staan voor wie je bent, het laten zien van je kracht én je kwetsbaarheid.
Grootsheid is een ander in hun waarde laten. We hoeven het niet altijd eens te zijn. De ware uitdaging van grootsheid zit juist in het accepteren en respecteren dat we verschillend zijn. Een ieder mag er zijn zoals ze zijn en een ieder volgt zijn eigen pad.
Het helpt om naar oordelen te kijken met aandacht en liefde. Oordelen maakt onderdeel uit van het proces van bewustwording van je Grootse Zelf, dat waanzinnig machtige en mooie wezen die jij diep van binnen bent. Je Grootse Zelf is de plek waar je thuiskomt. En zeg nou zelf… Dat heerlijke gevoel van thuiskomen willen we toch allemaal?
Note: Dit blog is mede ontstaan door de vragen die ik heb uitgezet binnen mijn netwerk omtrent het oordelen. Aan een ieder die heeft bijgedragen, dank je wel. Alleen ga ik sneller, maar samen komen we verder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wil je meer lezen over Janet en haar missie,
kijk dan op www.ikkiesgeluk.wordpress.com
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]