Selecteer een pagina

28.06.2019 | Holy Body, Online School

Luister jij naar je lichaamgeest?

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Luister jij naar je lichaamgeest?” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”12508″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

De gedachte hier in het westen dat lichaam en geest twee aparte, los van elkaar functionerende, delen van de mens zijn, is aan het veranderen. Dat het lichaam effect heeft op de geest, is misschien wat tastbaarder dan dat de geest invloed heeft op het lichaam.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Lichaamgeest

We zijn ons denk ik allemaal wel bewust van de negatieve uitwerking die lichamelijke verminkingen en ernstige ziekten op de gemoedstoestand hebben. Het hebben van fysieke pijn en ongemak beïnvloedt onze gedachten over de kwaliteit van ons leven, waardoor we depressief kunnen worden en zelfs kunnen verlangen naar de dood. Maar als het de ene kant op kan, dan kan het ook de andere kant op. De geest, in de vorm van onze gedachten en emoties, heeft ook zijn weerslag op het lichaam. Denk maar eens aan momenten waarop je zenuwachtig bent en niet uit je woorden kunt komen, of als je je ongemakkelijk voelt en het bloed naar je hoofd stijgt, of als je van blijdschap een vreugdedansje doet. Stuk voor stuk lichamelijke uitingen van iets wat we denken of voelen, oftewel wat van de geest komt.

[dt_gap height=”8″ /]

Eenheid van lichaam en geest

De tijd dat we lichaam én geest als afgescheiden delen van onze menselijke ervaring beschouwden, mogen we achter ons laten. Voor ons ligt het nieuwe bewustzijn van de éénheid van lichaam en geest, lichaamgeest (bodymind) genoemd, een oosterse wijsheid die in het westen nu vaste voet begint te krijgen. Al eeuwenlang beseffen de Chinezen namelijk dat emoties veroorzakers zijn van inwendige ziekten. Via de vijf elementen theorie koppelen zij elke emotie aan één van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal of water en daarmee ook aan de bijbehorende organen resp. lever en galblaas, hart en dunne darm, milt en maag, long en dikke darm en nieren en blaas. Wanneer ze te heftig zijn, te lang duren of te lang onderdrukt worden zetten emoties als woede, vreugde, piekeren, verdriet en angst zich vast in ons lichaam. De organen en meridianen die in deze vijf elementen theorie aan de emoties gekoppeld zijn, raken dan in onbalans, wat zich vervolgens uit in bepaalde symptomen.

[dt_gap height=”8″ /]

De taal van ons lichaam

Symptomen zijn dus uitingen van het lichaam, of anders gezegd de taal waarmee het met ons communiceert. Het is de enige manier waarop het lichaam ons kan vertellen dat er iets niet goed gaat in ons lijf en we de manier waarop we leven moeten veranderen willen we niet ziek worden. De klachten die we ervaren zijn in het begin subtiel, maar worden naar mate de tijd verstrijkt, steeds heftiger en acuter omdat we ze negeren. Vaak zijn we dan teleurgesteld omdat bepaalde functies van het lichaam uitvallen en hebben we het gevoel dat ons lichaam ons in de steek laat. Maar het is eerder andersom: wij laten ons lichaam in de steek door voorbij te gaan aan de allereerste, voorzichtige symptomen. Een disbalans in de energieën in het lichaam vereffenen is vele malen eenvoudiger als de klachten nog maar net de kop opsteken, dan wanneer de onevenwichtigheid al een tijdje voortduurt.

[dt_gap height=”8″ /]

Onbalans in lichaamgeest

In het boek ‘De weg naar verandering’ waarin de wijsheid van het Taoïsme op prachtige wijze door Wayne Dyer naar de hedendaagse beleving is vertaald, legt hij aan de hand van het 71e vers van de Tao te Ching heel mooi uit wat ziekte volgens hem is: “Ziekte betekent voor mij dat iets in het lichaam en geest* niet in balans is met het welzijn waar het uit voortkwam – met andere woorden het is niet in overeenstemming met de Tao. Klachten zoals koorts, chronische pijn, kortademigheid, hoest, verkoudheid, ongewone vermoeidheid en flauwvallen wijzen op de aanwezigheid van ziekte; en het equivalent van dergelijke symptomen in ons denken kan angst, spanning, boosheid, haat, bezorgdheid, schuldgevoel, stress, ongeduld enzovoort zijn. Dit zijn signalen dat onze gedachten niet in balans zijn met onze Bron, die pure liefde, vriendelijkheid, geduld, tevredenheid is en alle andere uitdrukkingen van Taogerichtheid.”
*Had Wayne het boek nu geschreven i.p.v. in 2008, dan had hij zeker lichaamgeest hier gebruikt!

Vers 71 van de Tao te Ching

Je onwetendheid kennen is kracht.
Kennis negeren is ziekte.

Pas als we ziek zijn van onze ziekte
zullen we op houden ziek te zijn.
De wijze is niet ziek maar is ziek van ziekte;
dit is het geheim van gezondheid.

Wayne schrijft ook nog het volgende: “Een oud Chinees spreekwoord zegt, dat als een man een blijmoedige geest heeft, hij een gelukkig lichaam zal hebben. Een blijmoedige geest is ziek van ziekte – hij weigert af te wachten tot dingen slechter zullen worden. Hij ziet een verstopte neus, maagpijn, pijn in rug of knie en vermoeidheid als boodschappen om gehoor te geven aan de signalen van het lichaam en terug te keren naar een natuurlijke staat van welzijn. Een blijmoedige geest acht het lichaam in staat om van ziekten te genezen omdat hij beseft dat het geen menselijke schepping is, maar een product van de Tao. Een blijmoedige geest vertrouwt op het vermogen van het lichaam om zonder ziekte of lijden te leven. Dus gebruik jouw blijmoedige geest om met je samen te werken om gezond te blijven.”

[dt_gap height=”8″ /]

Luisteren naar je lichaamgeest

Het in een vroeg stadium gehoor geven aan de signalen van het lichaam kan ernstige ziekten verderop in tijd voorkomen. Het erkennen en doorvoelen van emoties in plaats van ze te negeren (en dus letterlijk in het lichaam weg te stoppen), is de eerste stap naar een gezondere lichaamgeest. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat emoties zich slechts 90 seconden in het lichaam uiten door middel van bijvoorbeeld blozen, zweten, huilen, stamelen, schreeuwen, enz. Daarna is de energie uit de emotie verdwenen en het lichamelijke effect voorbij, tenzij we ze blijven voeden met gedachten, oordelen, verwachtingen en teleurstellingen. Dan blijven we onze emoties van brandstof voorzien, waardoor we er soms dagenlang en in sommige gevallen zelfs jaar na jaar last van blijven houden. Sluimerend in ons lichaam, nemen onze emoties dan gedachte voor gedachte aan volume toe, totdat ze ons ziek maken.

Heb dus moed, kijk je emoties bij het opkomen meteen in de ogen en doorleef ze. Ruil je gezondheid en je leven niet in voor 90 seconden ongemak.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vind rust in het alledaagse leven

Yvonne Alefs is schrijfster en Qigong docente. Het beoefenen van en lesgeven in Qigong voelt voor haar als een prachtige samensmelting van haar jarenlang karate training en haar huidige liefde voor yoga. Daarnaast geeft Yvonne op de donderdag van 13.30-15.00 (in de oneven weken) de workshop ‘Qigong’ op de De Bewustzijn School. Koop hier je kaartje.

Wil je meer lezen van Yvonne? Lees hier haar laatste blogs

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!