Selecteer een pagina

Liefdesrelaties: communicatie tussen twee verschillende planeten

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Liefdesrelaties: communicatie tussen twee verschillende planeten” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”11727″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Je bent samen, je houdt van elkaar, je doet leuke dingen samen en toch voel je je op sommige momenten onbegrepen of ongelukkig. Liefde kan zo eenvoudig zijn en tegelijkertijd ook zo ingewikkeld. Liefde is makkelijk wanneer je elkaar liefhebt en met je hart tot elkaar verbonden bent. Het wordt ingewikkelder wanneer we met elkaar moeten communiceren.
Op deze momenten komt je brein om de hoek kijken en spreidt allerlei gedachten uit. Gedachten over jezelf, over de ander en over jullie samen.  

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Communiceren over gevoelens 

Wanneer we van streek, teleurgesteld, gefrustreerd of boos zijn dan is het moeilijk om liefdevol te communiceren. Als er negatieve emoties opkomen, is het vaak zo dat onze liefdevolle gevoelens zoals vertrouwen, zorgzaamheid, begrip, acceptatie, waardering en respect vaak niet meer aan bod komen. Op deze momenten loopt het praten vaak uit op ruzie, zelfs als we de beste bedoeling hebben. In een ruzie vergeten we te communiceren op een manier die zowel voor onszelf als voor onze partner een betere uitwerking heeft.   

[dt_gap height=”8″ /]

Mannen komen van Mars

Effectief communiceren in je relatie is niet altijd makkelijk en het gaat ook vaak mis omdat je elkaar niet goed begrijpt. Laten we spreken over een relatie tussen een man en vrouw. Het is duidelijk dat man en vrouw verschillend zijn van elkaar. Dit verschil is zowel te vinden op fysiek als mentaal en emotioneel vlak. Een mooi metafoor die gebruikt wordt is dat de man van Mars komt en de vrouw van Venus. Op deze planeten hanteren zij ieder hun eigen levensstijl.

Op Mars is het voor een man lastiger om over zijn gevoelens te praten. Wanneer hij een probleem heeft, praat hij hier liever niet openlijk over en lost dit liever zelf op. In deze situatie zondert de man zich af en kan zich daarvoor volledig terugtrekken totdat hij zijn probleem heeft opgelost.  

[dt_gap height=”8″ /]

Vrouwen komen van Venus

Op de planeet Venus gaat het er anders aan toe. De vrouw spreekt namelijk wel graag over haar emoties en gevoelens gezien dit haar opluchting en verlichting biedt. Een mooi voorbeeld hiervan is het bespreken van haar probleem met vriendinnen, om hier vervolgens uren over te praten. Men zegt immers niet voor niets dat wanneer een vrouw over haar emoties en problemen praat, dat het uiten hiervan de beste therapie is. Het geeft een opgelucht gevoel wanneer zij hetgeen kan delen wat er op haar hart ligt. Als je nogmaals kijkt naar de verschillen tussen deze twee planeten dan kijken we er niet raar van op dat communicatie vaak het probleem is. Persoonlijk geloof ik niet in problemen, maar zie ik dit als lessen waarvan je kunt leren. Daarom ben ik ook van mening dat je van elkaar kunt leren en dat communicatie een vaardigheid is waarin je samen kunt groeien. De kunst is dus om samen naar jullie communicatie te kijken en openlijk te leren praten met elkaar.  

[dt_gap height=”8″ /]

Krop dingen niet op, maar uit jezelf!

Het is belangrijk dat je binnen je relatie met elkaar praat en dat je jouw gevoelens en zorgen deelt. Waarom is dit zo belangrijk? Wanneer je ergens mee zit en dit opkropt, dan maak je het niet makkelijk voor jezelf noch voor de ander. Wanneer emoties zoals pijn, verdriet, boosheid en jaloezie niet besproken worden kun je van binnenin wrokgevoelens ontwikkelen die steeds groter en groter worden.

[dt_gap height=”8″ /]

Waarom is het lastig om over gevoelens te praten?

Maar waarom is het zo lastig om over je gevoelens te praten? Dit kan komen door eerdere slechte ervaringen of zelfs onverwerkte trauma’s waarbij de situatie niet goed afliep of waarbij je je niet begrepen voelde. Voor zowel mannen als vrouwen kunnen deze ervaringen ertoe hebben geleid dat zij het lastig vinden om zichzelf open te stellen naar anderen. Toch is het belangrijk dat je jezelf over deze streep heen trekt, want alleen dan kun je jouw angsten overwinnen. Zolang jij je emoties intern opkropt, zal jij ook dezelfde emoties blijven projecteren op anderen. Vaak zijn we ons onbewust van het feit dat wij onze negatieve emoties projecteren op de geliefden in onze omgeving. Je voelt je hierdoor vaak ongelukkig en je relatie zal hier uiteindelijk ook onder gaan leiden. Je partner voelt dat er iets mis is alleen weet zij/hij niet wat er aan de hand is gezien je jezelf niet uit.  

[dt_gap height=”8″ /]

Tips en tricks om je communicatie met je partner te verbeteren

Spreek je behoefte uit: Bespreek wat jij graag wilt zodat je partner weet wat jouw behoefte is. Hij/zij kan immers jouw behoeften niet waarnemen als je niets uitspreekt.  

Wees concreet en duidelijk: Wees duidelijk in de communicatie en zeg wat je echt wilt. Vergelijk je niet met andere koppels of situaties in je voorbeelden. Kom niet met hintjes want deze worden niet begrepen of gezien. Draai er niet omheen; wees straight to the point.  

Spreek vanuit je eigen gevoel: Als je ergens mee zit, spreek dan vanuit je eigen gevoel. Ga niet over het gevoel van bijvoorbeeld je partner of iemand anders praten gezien je niet weet wat hij/zij voelt. In eenzelfde situatie kijkt iedereen vanuit zijn eigen perspectief en ervaart iedereen een situatie met een ander gevoel. Wanneer je over het gevoel van de ander praat, kun je een fout maken in de waarneming. Wanneer je vanuit je eigen gevoel spreekt, kun je geen fout maken omdat dit vanuit je eigen ervaring voortkomt.  

Geef je mening: Deel jouw kijk op de wereld. Op deze manier leer je elkaar beter kennen en begrijpen.  

Respecteer elkaars mening: Wanneer je elkaars mening uitwisselt is het belangrijk om respectvol en liefdevol naar elkaar toe te zijn. Ga niet in discussie, accepteer elkaar. 

Kwets elkaar niet: Als de ander je heeft gekwetst, ongeacht of dit bewust of onbewust gedrag was, kwets de ander niet terug. Dit zal uiteindelijk geen positieve bijdrage leveren binnen jouw relatie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De 5 LiefdesTalen 

Violetta Ignateva is coach, trainer en inspirator, zij gunt iedereen positief en liefdevol leven. Tijdens haar les De 5 LiefdesTalen leer de liefdestaal van jezelf en je partner spreken en verstaan. Als vrijgezel ben je ook van harte welkom, want door deze kennis kan je makkelijk reflecteren op je oude relatie en met meer passie en liefde gaan voor je nieuw liefdesleven. Doe je mee? Kom naar haar lessen De 5 LiefdesTalen op de woensdagen van 17.00-18.30 in de oneven weken.

[dt_gap height=”8″ /]

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!