Selecteer een pagina

Leven in vrijheid

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Leven in vrijheid” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10579″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Wat is vrijheid? Even googlen levert deze definitie op: “Vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In maatschappelijke zin behelst het de mogelijkheid van groepen en individuen om deel te nemen aan het maatschappelijke, economische en politieke verkeer. In de moderne tijd is het een van de belangrijkste maatschappelijke waarden geworden, met een groot aantal verschillende interpretaties.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Negatieve en positieve vrijheid

Er is een verschil tussen negatieve en positieve vrijheid. Dit is geen waardeoordeel, maar geeft aan of het gaat om vrijheid die ontstaat door de afwezigheid van iets of door de aanwezigheid van iets.

Negatieve vrijheid betekent dan ‘vrij van invloed van anderen’, dus vrij van bijvoorbeeld overheersing.

Positieve vrijheid betekent dan ‘vrij om je eigen vermogen in te zetten’, dus vrij om te kiezen hoe je je eigen leven in wilt richten.

Positieve en negatieve vrijheid hangen nauw samen. Positieve vrijheid is onmogelijk wanneer negatieve vrijheid ontbreekt. En negatieve vrijheid is weinig zinvol als positieve vrijheid niet nagestreefd wordt.

 

Wanneer ervaar je een gebrek aan vrijheid?

Krishnamurti zegt dat wat wij werkelijk kennen en wat werkelijk bestaat, een gebondenheid is aan uiterlijke en innerlijke dingen zoals een huis, een baan, tradities, gewoonten, angst en succes. Volgens zijn interpretatie kennen we dus vooral een gebrek aan vrijheid.

We hebben het vaak over vrijheid juíst als we er gebrek aan hebben, als we pijn lijden. Wanneer lijden we pijn? Als we ons verzetten tegen dat wat er is.

 

Ademcoaching is NU coaching

En daarmee kom ik bij de kern van mijn passie: mensen op een ademreis meenemen naar wat er nu speelt. Verzet laten varen. Meer ruimte creëren in je lijf en in je leven.

Hoe werkt dat?

We maken allemaal pijnlijke ervaringen mee. Dit kan zijn op spiritueel, mentaal, emotioneel of fysiek niveau. We verstoppen de pijnlijkheid ergens in ons lichaam, bouwen er een muurtje omheen zodat we niet meer hoeven voelen. Zo heb je een blokkade gecreëerd. Je ademt daar vervolgens niet meer. Die plek krijgt steeds minder zuurstof, minder doorbloeding, minder energie, minder aandacht. Je woont er als het ware niet meer.  Hoe meer blokkades je creëert, hoe hoger je gaat ademen, hoe strakker en pijnlijker je lijf wordt, hoe minder vrijheid je ervaart.

 

Terug naar je gevoel

Als je in een ademsessie met een nieuwsgierige en compassievolle blik (eindelijk) weer aandacht schenkt aan wat je hebt weggestopt, dan heb je ook weer toegang tot emoties en gevoelens. Dat is fijn, want emoties en gevoelens zijn belangrijke richtingaanwijzers op jouw pad. Ze geven je waardevolle informatie over wie jij ten diepste bent en wat jij wil in het leven. Als je ernaar leert luisteren, erop durft te vertrouwen en ernaar gaat handelen, dan ontstaat er rust en ruimte vanbinnen.

Acceptatie van het nu

Jezelf helemaal accepteren geeft vrijheid in je lijf; je hoeft niks meer weg te stoppen of onderdrukken, zodat je levensenergie vrijelijk kan stromen. Wie jij vanbinnen bent, komt steeds meer overeen met wie je aan de buitenwereld laat zien. Dit geeft vrijheid in je leven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wil je ook meer vrijheid ervaren in jouw leven?

Francis van de Wiel is ademcoach en verzorgt op donderdagavond van 21:00 – 22:30 uur een les ademreizen bij De Bewustzijn School. Een mooie manier om te ontdekken hoeveel vrijheid ‘adem’ je kan geven. Schrijf je in via het lesrooster of kijk voor meer informatie op haar website

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!