Selecteer een pagina

16.03.2021 | Soul searching

Kelten, Vikingen, Egyptenaren vierden deze Heilige dag | Lente Equinox

Niet voor niets worden door eeuwenoude culturen al generaties lang dagen als deze gevierd. Op 20 maart 2021 staat de zon zo tegenover de aarde, dat de dag (licht) en de nacht (donker) exact even lang zijn. Deze dag noemen we: de Lente Equinox.

Deze dag is heilig omdat er op dat moment ultieme harmonie is; het licht en het donker zijn perfect met elkaar in balans. Dat betekent dat de energie voor creatie ook perfect is om mee te werken.

De Kelten en Germanen vierden op deze dag de Godin ‘Ostara’; de Godin van de lente. Haar naam betekent “Beweging naar de Rijzende Zon”. De dagen worden weer langer en we bewegen ons naar meer licht. Zij vierden deze dag overigens niet zozeer omdat er ‘meer licht is’, maar juist het fenomeen dat er balans is tussen het licht en de duisternis.

De Vikingen kennen deze Godin als ‘Freya’ en vierden ook op deze dag de Godin. Dat omdat zij vruchten kwam brengen en overvloed over het land. Ook omdat er een perfect balans is tussen het licht en de duisternis!

We zijn in onze maatschappij gewend om het ‘donker’ als iets slechts te bestempelen, waardoor we een afscheiding creëren in de natuur. Terwijl vanuit de natuur, en de culturen die daarmee werken, het licht en het donker juist bij elkaar horen en elkaar kunnen versterken. Het licht kan immers niet zonder het donker bestaan en vice versa.

De Lente equinox herinnert ons aan de kracht van beide: vanuit de dood (winter) ontstaat er ook nieuw leven (lente).

Zo werd in het oude Egypte tijdens de lente equinox de Godin Isis gevierd. Isis staat bekend als de vruchtbaarheidsgodin, de godin wedergeboorte en meesteres van Magie. Ze werkte zowel met de hemel als de ‘onderwereld’. De lente staat daarom ook symbool voor Isis, doordat de zaden die diep in de grond (onderwereld) schuilen, op dat moment klaar zijn om naar buiten te treden, naar het licht. Wat een magische periode direct symboliseert, waar het de ene dag een ‘stille’ en ‘lege’ natuur is en de volgende dag alles naar buiten is getreden tot bloei. De natuur komt weer tot leven.

Vanuit het Christendom is er ook een belangrijke dag aan het begin van de Lente met eenzelfde soort thema. Pasen markeert de tijd dat Jezus wederopstond uit de dood. Het ultieme symbool van de Lente is dan ook een Rebirth.

Wanneer alles in balans is, kan het leven in gemak flowen in energie. Alles dat ‘vergaat’ wordt door de natuur omgezet in ‘nieuw leven’, in elke vorm. Wanneer een bloem verwelkt, dan wordt het door de aarde opgenomen als voedsel voor de volgende plant. Alles in de natuur werkt hieraan mee en herinnert ons er daarom ook aan dat het leven altijd weer tot leven wordt gewekt.

Zo ook voor jou. De Lente Equinox is voor ons mensen de tijd om te ontwaken uit de winterslaap. Om wedergeboren te worden in wie we daadwerkelijk zijn. Om de energie te voelen vloeien van het universum, door onze aderen heen, door onze benen de aarde in.

En op deze dag, wanneer de aarde in perfecte balans verkeert, is het voor ons nog makkelijker om het licht en het donker te verenigen in onszelf. Om weer compleet in lijn te zijn met het Al.

Open jezelf naar jouw essentie en laat dit tot bloei komen tijdens de Lente Equinox. Rijs op als het zaadje dat diep in de aarde verscholen was en strek je uit richting de hemel. Voed de aarde vanuit jouw aderen, door je Hart te verbinden met je Ziel en het Universum.

Vier het leven zoals onze voorouders dat hebben gedaan op deze dag.

Niet voor niets is deze dag heilig.

Zoals altijd, geniet van deze energie!

In Liefde,

Nina Omeragic-Dokic

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!