Selecteer een pagina

Leer in 5 stappen krachtig en authentiek te spreken

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Leer in 5 stappen krachtig en authentiek te spreken” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”13181″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Authentiek zijn is een woord wat de laatste tijd veel gebruikt wordt. Iedereen is op zoek naar authenticiteit op het werk vanuit zowel de werkgever als de werknemer. Ook authentiek spreken is een ding waar mensen moeite mee hebben. En spoiler alert, authentiek spreken is moeilijk. Het is iets waar je je hele leven aan zal blijven werken en het is ook nooit af.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Wie spreekt er authentiek?

Wanneer je wordt geboren maak je meteen klank. Dit moment dat jij je eerste geluid maakt is volledig authentiek, maar al heel snel zal je beginnen intonaties na te doen, woorden te kopiëren, de grammatica leren door naar anderen te luisteren, en ga zo maar door. Daarna ga je naar school. Ook daar telt je stem mee. Had je een andere stem dan anderen gewend zijn, dan werd je er misschien om gepest en ging je je geluid aanpassen. Vervolgens kwam zingen voorbij en al snel werd bepaald of jij wel of niet kon zingen. En voordat je het weet zijn er allerlei stempels door jezelf en anderen op jouw stem en je spreken geplakt. Voor veel mensen blijven deze stempels voor de rest van hun leven waar en zullen ze zich daar ook naar gedragen.

Kortom, authentiek spreken – als in woorden gebruiken – is iets wat je nooit als kind hebt gedaan omdat dat evolutionair gezien simpelweg niet kan als mens zijn.

Dus als je het nooit echt geleerd hebt, hoe kan je dan nu wel authentiek spreken leren?

[dt_gap height=”8″ /]

Stap 1 – Voelen van je emoties en behoeftes

Je begint bij simpelweg te leren voelen hoe je je voelt. Kan je je emoties voelen? Ook zonder ze te benoemen? Kan je je behoeftes voelen? Wanneer wil je weg, voel je dat op tijd of eigenlijk pas te laat?

[dt_gap height=”8″ /]

Stap 2 – Dieper zakken in je lichaam

Terwijl je met stap 1 aan het spelen bent, kan je ondertussen ook oefenen met het leren dieper zakken in je lichaam. Kan je contact met je basis maken – het gebied onder je navel? Zowel stevig op de grond staan als verbonden met je basis zijn? Ondanks dat dit niet het gebied van je kern is, heb je dit contact nodig om stevigheid te krijgen. Zo heb jij de kracht om daadwerkelijk je kern te kunnen voelen, maar ook dat je jouw waarheid kan uitspreken. Wanneer je vanuit je basis spreekt, zullen mensen jouw stevigheid voelen en kunnen daardoor met gemak naar je luisteren.

[dt_gap height=”8″ /]

Stap 3 –  Feedback van je lichaam begrijpen

Hoe meer je gaat leren voelen, hoe meer feedback je leert op te pikken die je lichaam je probeert te vertellen over hoe je je daadwerkelijk voelt en waarom je hier bent. Je zal steeds meer informatie vanuit je kern kunnen waarnemen en ervaren wie je eigenlijk bent en welke diepere overtuigingen en elementen cruciaal voor jou in je leven zijn. In contact met je diepere wezen of je kern is van belang om authentiek te leren spreken.

[dt_gap height=”8″ /]

Stap 4 – Klank geven aan emoties

Nu je redelijk goed je emoties kan voelen wordt het tijd om ze niet alleen te benoemen, maar ook klank aan ze durven te geven. Je gaat spreken in de emotie die je voelt. Zo vaak gebeurt het dat mensen boos zijn, ook daadwerkelijk zeggen dat ze boos zijn, maar je hoort aan de stem totaal niet de emotie boosheid. Hetzelfde kan gelden voor alle andere emoties. We hebben geleerd om alleen de emotie te benoemen en afgeleerd om daaraan klank te geven. Zolang je het alleen benoemd kan de emotie niet stromen. Geef je er klank aan, dan krijgt de emotie ruimte, kan deze vloeien en ook weer losgelaten worden.

[dt_gap height=”8″ /]

Stap 5 – Authentiek en verbonden spreken

Eigenlijk ga je nu alle stappen tegelijkertijd doen. Waarbij je start met aarden – stevig staan en diep in je basis zitten. Vanuit hier ga je contact met je kern maken en puur waarnemen. Je laat los wie je moet of wil zijn, en spreekt vanuit de staat waarin je op dat moment in jouw meest pure vorm bent. Wanneer je vanuit hier spreekt kan je je ontzettend kwetsbaar voelen, omdat onder andere je emoties de kans krijgen om zich te laten horen. Dat is oké. Authentiek spreken is niet bezig zijn met de ander, maar jouw waarheid te delen en deze daarna los te laten in de wereld wanneer je deze hebt uitgesproken. Het is onmogelijk om authentiek te spreken als je niet in je lichaam zit en bezig bent met de ander en wat diegene vindt van de dingen die je zegt. Het is een volledig individueel proces waarbij je volledig vertrouwt op wie je in je diepste essentie bent.

Zolang jij vanuit je kern spreekt en diep met je basis in contact staat, zal iedereen je niet alleen horen maar ook voelen. Ze kunnen op dat moment je kern of diepere wezen waarnemen en dat is een van de mooiste cadeaus die je zowel aan iemand als aan de wereld kan geven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wil jij Authentiek leren spreken? 

Je stem is een krachtig instrument en meer dan alleen een communicatiemiddel. Met je stem kan je zowel naar buiten gaan – communiceren met anderen –, als ermee naar binnen gaan, naar je kern. Vanuit haar liefde voor heling, energie en de stem helpt Kyra Vollebergh je weer om contact te maken met je diepere ‘zijn’. Neem contact op met Kyra van De Nieuwe Stem voor 1-op-1 coaching of haar 8-weekse training Authentiek Spreken

Meer lezen van Kyra? 

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!