[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”De kracht van taal” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8296″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Zonder taal kun je niet denken en reageer je primair. Met taal kun je beter afstand nemen van wat er gebeurt. Het stelt je in staat betere keuzes te maken en je kunt er zelfs mee ‘voordenken’; dat je overziet wat mogelijke gevolgen zijn van jouw keuzes voor je gemoedsrust.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]In mijn praktijk voor ouders en kinderen die te maken hebben met een scheidingssituatie, werk ik steeds naar bewustwording bij ouders. Zo ook rondom de taal die ouders gebruiken, want taal zet vaak de toon. Als ik een ouder hoor zeggen “dit spel wordt hard gespeeld” of “dan sta ik 10-0 achter”, dan zal ik altijd even stilstaan bij deze woorden. Het gaat immers niet om winnen of verliezen en het is zeker geen spel. Het gaat om jullie kinderen en jullie eigen geluk.
Hoofdgevoelens en hartgevoelens
Wist je dat we zelfs in onze taal onderscheid kunnen maken tussen woorden die hoofdgevoelens uitdrukken en woorden die hartgevoelens uitdrukken? Daar waar de hoofdgevoelens iets vertellen over jouw interpretatie van je gevoel (een evaluatie) vertellen de hartgevoelens iets over een observatie of waarneming van je gevoel; dat wat je écht voelt.
Een paar voorbeelden van woorden uit onze taal die hoofdgevoelens (interpretaties) uitdrukken: ik ‘voel’ mij aangevallen, afgemat, afgewezen, bedreigd, beschaamd, ellendig, in het nauw gedreven, in de steek gelaten en ervaar het verschil met woorden die hartgevoelens uitdrukken. Ik voel mij: ademloos, angstig, bang, bedroefd, bedrukt, beverig, blij, boos, bruisend, chagrijnig, dankbaar, doodsbang. Zie jij het – subtiele – verschil?
Het verwarrende is dat we de woorden van zowel de hoofd- als de hartgevoelens allemaal uitspreken met: ‘ik voel’. Hierdoor lijkt het ook bij de hoofdgevoelens alsof je over gevoel praat, terwijl dat in feite niet zo is: je geeft dan immers aan wat je denkt. Jouw brein heeft er eerst iets van gemaakt (en meestal is dat niet rooskleurig), het heeft de situatie geïnterpreteerd. Stap niet in die valkuil. Pas als je de ander laat weten wat er in jou leeft, dan bereik je een diepgaand contact, wat de ander in staat stelt om écht te kunnen luisteren. Dan ontstaat er verbinding.
Verbinding
En verbinding is nou precíes hetgeen super belangrijk is als er kinderen betrokken zijn in de scheiding. Het grootste cadeau dat je als ouders aan je kind kan geven in een scheidingssituatie is het woordje “wij”. Het betekent dat ouders in hun ouderrol naast elkaar gaan staan. Als een team dat nog steeds gezamenlijk de verantwoordelijkheid neemt over belangrijke afspraken rondom de kinderen. Dat vinden kinderen fijn, dat geeft hen een gevoel van veiligheid, die o-zo-belangrijk is. Dus: “wij hebben afgesproken dat we samen voor je gaan zorgen”, “wij vinden het goed dat jij op voetbal gaat” en “wij vinden het goed dat je volgende week naar mama gaat, dan kan je naar dat feestje”. Ook ouderschapsplannen kun je in de wij-vorm opstellen. Dat geeft toch een andere impact en mindset dan wanneer je het in een formele vorm giet. Misschien een nuance, maar ik geloof dat het daar al de blik van ouders dezelfde richting op zet.
Het kind voelt: mijn ouders staan achter mij. En dat is de plek waar het kind zich kind kan voelen, van beide ouders. Het kind voelt als het ware: ik kan mij achterover laten vallen en dan word ik opgevangen. Wij, wij , wij: een belangrijk signaal door de kracht van taal.
Zorgvulding scheiden
Zorgvuldig scheiden vraagt om bewustwording, al vanaf het prille begin. Want het start al bij jullie scheidingsbeslissing. Hoe willen wij ons ouderschap na de scheiding vormgeven? Hoe willen wij dat de kinderen hier later op terugkijken? Wat heb ik voor mijzelf voor ogen? Hoe gaan we het de kinderen vertellen? Wát gaan we vertellen? Allemaal zaken die bewuste aandacht vragen. Het kan écht schade voorkomen bij kinderen.
In een scheiding staat je wereld op z’n kop, je hoofd zit vol, helder denken lukt vaak niet. Gelukkig is er veel waardevolle scheidingsbegeleiding voor waardevolle inzichten. Ook is er kennis te vergaren op internet en zijn er veel goede boeken geschreven, met praktische tips. Profiteer van de kennis die voorhanden is.
‘Hoofd koel, hart warm’, Eva[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Alles over bewust scheiden – met vertrouwen verder na de scheiding
Neem dan contact op met Eva Fabius www.evafabius.nl | info@evafabius.nl |
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]