Selecteer een pagina

26.02.2018 | Holy Body, Online School

5 x wat knuffelen met jou doet

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”5 x wat knuffelen met jou doet” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”8076″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

In het onderzoek naar de voordelen van knuffelen kom je op internet 10-tallen redenen tegen waarom knuffelen oer-gezond is.
In deze inspirerende blog beschrijft Teacher Suvana van de les Zelfliefde in actie de vijf belangrijkste redenen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Ik heb enthousiasme voor aanraken. Ik wil voelen, ervaren. Als ik in de Hortus rondloop wil ik de planten aanraken, ook al staat er een bordje: planten niet aanraken. Aanraken is essentieel, ik voel de plant, dat raakt me. De ene plant voelt stroef, de andere glad, of vettig of super zacht. Al de verschillen zijn exciting. Als mijn marokkaanse buurvrouw op straat loopt en me met gebaren duidelijk maakt dat haar man heel ziek is, wil ik haar handen vasthouden. Dat is eerst even onwennig, zoveel contact, maar het volgende moment begrijpen we elkaar, zonder een woord! In een zo’n aanraking voel ik mijn menselijkheid en delen we het verdriet. Met een liefdevolle glimlach naar elkaar gaan we ieder onze weg. Een van mijn cliënten vertelde me dat ze het heel fijn vind dat ik haar voeten met mijn voeten aanraak, tijdens de sessie. Daardoor voelt ze zich gesteund en begrepen.
Aanraken is voor mij van diep menselijk belang en ook al zijn wij nederlanders niet zo heel erg van de aanraking het kan groot verschil maken in de kwaliteit van leven.
Wikipedia heeft een mooie beschrijving van knuffelen:

Knuffelen is het liefdevol of zorgzaam tegen zich aandrukken van een of meerdere personen. De knuffel is een veel voorkomende manier om genegenheid te tonen, net als het geven van een kus.

Knuffelen kan meerdere functies hebben:

  • het bieden van troost
  • aanmoediging
  • het tonen van begrip
  • het bieden van geborgenheid
  • het delen van een emotie (zowel verdriet, onmacht, angst als blijdschap)
  • acceptatie
  • uiting van blijdschap, zoals het vieren van een overwinning
  • bevestiging van een vriendschaps-, vertrouwensband
  • begroeting en afscheid nemen

In tegenstelling tot sommige andere vormen van lichamelijke intimiteit wordt knuffelen in veel culturele contexten geaccepteerd of zelfs aangemoedigd. Knuffels kunnen variëren in intensiteit en naar plaats van aanraking. Kinderen hebben vaak een knuffelbeest om in de behoefte aan troost, acceptatie of tederheid te voorzien. Knuffelen is niet op seksuele opwinding gericht.

Knuffelen in de digitale maatschappij

Naar mijn inzicht is knuffelen in de 21-ste eeuw van vitaal belang. Door ons ‘online’ leven en onze snelle maatschappij is er minder plaats voor aanraking. In vroegere tijden kropen we met z’n allen in een grot of hut en hielden we elkaar warm. Het was veilig en ‘n gewone overlevings-tactiek…Ons oerbrein kon ontspannen.  Het oerbrein is het hele oude gedeelte in ons brein dat nog ingesteld is op vechten en vluchten.

Ondanks dat we in 2018 leven is ons oerbrein nog steeds de basis van ons totale breinstelsel en dat merken we nog elke dag. Zodra we stress of angst  voelen wordt het oerbrein actief en gaat de vlucht of vecht reactie werken. We zijn niet in levensgevaar,  er is geen grote beer of een leeuw. Ons oerbrein geeft ons enkel een waarschuwing. Een knuffel, een aanraking, een knuffelsessie of knuffelworkshop is een goede manier om het oerbrein tot rust te brengen.

 

5 wetenschappelijke bewezen voordelen van knuffelen

1// Het verlaagt cortisol levels / verlaagt stress hormonen.

Toen onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin jonge meisjes vroegen om ongepland een presentatie te geven aan een groep vreemden en daarbij moeilijke wiskundige problemen op te lossen, vloog hun cortisol level omhoog. Vervolgens kregen de meisjes een knuffel van hun moeder, spraken met hun moeder over de telefoon of ze keken een emotioneel neutrale video. De meisjes die een knuffel van hun moeder hadden ontvangen hadden een uur na de presentatie stukken lagere cortisol levels dan de meisjes die hun moeder alleen telefonisch hadden gesproken of die de video hadden bekeken.

2// Het vermindert angsten en kalmeert.                                        

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat aanrakingen en omhelzingen onze angsten aanzienlijk verminderen. Voel jij je kwetsbaar of bang? Houd dan iemands hand vast. Toen getrouwde vrouwen tijdens een onderzoek te horen kregen dat ze een milde schok zouden voelen, werden ze uiteraard nerveus en angstig. Maar hun angsten werden stukken minder op het moment dat hun hand werd vastgehouden door een man en hun angst werd al helemaal minder wanneer hun hand werd vastgehouden door hun echtgenoot. Zeker wie angstig is, heeft baat bij knuffels, want een studie in Amsterdam heeft uitgewezen dat knuffels en aanrakingen existentiële angsten kunnen verminderen. Zelfs een kleine aanraking kan even verbetering brengen in de mentale toestand van mensen met heel weinig zelfvertrouwen en diepgewortelde angsten.

3// Het is goed voor je immuunsysteem.                                                      

Wanneer je gestrest bent, ben je vatbaarder voor een verkoudheid of de griep. Volgens onderzoek, gepubliceerd in Pscychological Science beschermt sociale steun, inclusief vaak knuffelen, gestreste mensen tegen een verkoudheid of de griep. En als je ondanks dat toch ziek wordt dan schijnen de symptomen minder heftig te zijn.

4// Je wordt er gelukkiger van.                                                                    

Wanneer we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine vrij, niet toevallig het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap – niet te onderschatten als het aankomt op geluk.

5// Het werkt bloeddruk verlagend.                                                               

Na een knuffel voel je je niet alleen geestelijk, maar ook fysiek beter. De sensatie die je voelt als je aangeraakt wordt door iemand zorgt ervoor dat bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd worden. Deze sturen seintjes naar je hersenen en die zorgen er weer voor dat je bloeddruk lager wordt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Meer weten over het huren van een locatie?
Neem een kijkje op onze verhuur page

Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!