Burn-out: het aanboren van je levenskracht
1 april 2019Geluk en het genot van gebalanceerd rijden
5 april 2019[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Keuzestress is niet weten wie je bent” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”11059″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
We zijn bang om te kiezen, want als je voor het één kiest, kies je niet voor het ander. Wat zullen andere mensen wel niet van jou en je keuze denken? Wat als je spijt krijgt van je keuze? Er ligt enorm veel kracht in keuze en er ligt ook veel druk op het maken van keuzes.
We hebben altijd een keuze, in ieder geval hoe je ergens op reageert en mee omgaat. Het aantal keuzes lijkt alleen maar in hoeveelheid toe te nemen. Kijk maar in de supermarkt hoeveel soorten ‘melk’ er zijn. Daarmee neemt ook het gevoel dat je een foute keuze kunt maken toe.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
Hoeveel keuze kun je hebben?
Het maken van keuzes met betrekking tot studie, relatie en werk zijn de grote levenskeuzes. Ook op dit gebied hebben we meer keuze dan ooit. Wel of niet trouwen? Samenwonen of latten? ZZP-er of loondienst? Thuiswerken of op kantoor? Wel of geen kinderen? Wel kinderen, maar wanneer dan? Wellicht ben je zo overweldigd door alle keuzes dat je uiteindelijk geen keuze kunt maken. Je weet het gewoonweg niet meer en schuift het maar voor je uit. Ondertussen blijft er een knagende stem in je achterhoofd dingen roepen in de trant van ‘Wat wil je nu?’, en misschien ook wel bestraffend als ‘Hoe moeilijk kan het zijn?!’. De tijd schrijdt voort.
[dt_gap height=”8″ /]
Keuze te over. Uiteindelijk kies je niets.
[dt_gap height=”8″ /]
Moeilijker maken dan het is
We maken keuzes heel zwaar door er waardes aan te hangen zoals goed en fout. Het één of het ander. Alles of niets. Voor nu en altijd. Keuzes hebben consequenties, dat is zeker waar. Maar niets doen heeft ook een consequentie. We maken soms keuzes zo groot en gewichtig door al die waardes dat een keuze maken onmogelijk lijkt.
Met de verwachting dat je dé oplossing in één keer moet vinden of dé keuze gaat maken voor nu en altijd maak je je situatie onnodig beladen en gecompliceerd. Logisch dat je niet kunt kiezen!
Er zijn altijd meerdere stappen nodig om ergens te komen, letterlijk en figuurlijk. Maak het klein en doe het stap voor stap. Stel jezelf de vraag: wat kan ik doen dat mij één stap dichterbij brengt? En kijk vanuit daar wat de volgende stap is.
[dt_gap height=”8″ /]
Wat is voor jou belangrijk?
Keuzes maken begint bij ontdekken wie jij bent en wat belangrijk voor je is. Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Als jij weet wat belangrijk voor jou is kun je keuzes aanhouden tegen je waarden. Je waardes helpen je met keuzes maken en met prioriteiten stellen. Voldoet het aan wat belangrijk is voor jou?
[dt_gap height=”8″ /]
Deze oefening helpt om je persoonlijke waarden te identificeren.
- Wat waren de momenten waarop je het meest trots, vervuld en blij was?
- Wat waren de momenten waarop je het meest gefrustreerd, geïrriteerd en boos was? En wat vertellen deze momenten jou over wat je nodig hebt en wat je misschien hebt weggedrukt?
- Wat is het meest belangrijk voor jou? Wat heb jij nodig, naast de basis, om voldoening te voelen?
- Zijn er waarden die dicht bij elkaar horen? Groepeer ze en benoem een centraal thema.
- Benoem je top 5 waarden.
- Prioriteer je top 5 waarden.
[dt_gap height=”8″ /]
Helderheid in onduidelijkheid creëeren
Het gaat erom dat je jezelf steeds beter leert kennen. Stap voor stap helderheid in de onduidelijkheid of onwetendheid. Zonder zelfkennis laat je je meevoeren door de menigte. Dan kan het zijn dat je bij toeval vindt wat je nodig hebt of leuk vindt. Toch is de kans groter dat je teleurgesteld raakt, want de menigte is niet persoonlijk. Ook al hebben sommigen het beste met je voor, het gaat niet om jou.
[dt_gap height=”8″ /]
Obstacles are detours in the right direction
[dt_gap height=”8″ /]
Er zijn geen foute keuzes
Als we de garantie zouden hebben dat als we door die ene keuze te maken een liefdevolle gelukkige toekomst tegemoet gaan, zouden we massaal kiezen. Waarom doen we het alleen als we de garantie hebben? Waarom proberen we het niet? Bij de meeste keuzes ‘weten’ we heel goed wat we zouden moeten doen of wat we willen, maar laten we ons tegenhouden door onze gedachten of de consequenties. Heb jij liever spijt van de dingen die je niet gedaan hebt of van de dingen die je geprobeerd hebt en die je af kunt strepen omdat het niet positief voor je uitpakt? Alles in het leven heeft voor- en nadelen. Het is net zo belangrijk om te weten wat niet bij je past als wat wel bij je past. Wat ga jij doen?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Leren keuzes maken?
Benieuwd hoe je makkelijker betere keuzes kunt maken? Kom op zaterdag (in de oneven weken) om 9:30 uur naar de workshop ‘Power of Choice’ van Nienke van Dijk bij De Bewustzijn School. Koop hier je kaartje. Meer lezen over hoe je keuzes kunt maken? Lees hier Nienke’s laatste blog: Welke intelligentie gebruik jij nog meer? Hoofd vs. hart. Voor vragen kun je Nienke ook een berichtje sturen en voor verdieping kun je haar boek ‘The Power of Choice’ bestellen.
[dt_gap height=”8″ /]
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]