Selecteer een pagina

Keuzes maken begint met goede vragen stellen

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Keuzes maken begint met goede vragen stellen” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10190″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Herken je die gedachte ‘Als ik de garantie zou hebben door X te doen dat ik geluk/liefde/blijdschap ervaar, dan doe ik het meteen’. Tja, zo werkt het helaas niet. We hebben die garantie niet. We zijn bereid om ongemak te verdragen als het ons uiteindelijk iets oplevert dat de moeite waard is. We zien het bij topsporters heel duidelijk. Zij zijn bereid om iedere dag heel hard te trainen voor die gouden medaille. Ze hebben niet de garantie dat ze het halen, maar ze zijn bereid om heel veel te doen en te laten voor de mogelijkheid om het wel te halen. Sommige dingen zijn veel minder concreet, maar het principe is hetzelfde.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Wat gebeurt er?

We weten heel veel dingen niet zeker. Daarmee is de kans groot dat we niet krijgen dat we hopen te krijgen. We zijn bang om dingen te verliezen. We zijn bang om de consequenties te aanvaarden en voor je het weet heb je slapenloze nachten van de keuzes die op je pad komen.

Ons brein gaat met ons aan de haal als we het niet weten. Ook al kun je rationeel beredeneren dat het ‘onzin’ is wat je denkt of dat het je niet helpt, toch kun je in een cirkel van denken belanden. Vaak is deze cirkel negatief en dit gaat je niet helpen bij het maken van een keuze. Sterker nog, het maakt hét vaak groter dan het al was.

 

Wat brengt je verder?

Wat helpt je in zo’n situatie? Jezelf vragen stellen. Vragen die je antwoorden geven waardoor je uit de vicieuze cirkel stapt. Niet alle vragen zijn daarvoor even geschikt.

Door goede vragen te stellen word je wijzer. Vragen die je inzicht geven zijn goede vragen om te stellen. Vragen die je antwoorden geven waar je weer verder mee kunt. Helderheid in de volgende actie om te nemen.

Neem een situatie die je bezighoudt en stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat zorgt ervoor dat ik het houdt zoals het is?
  2. Wat zou ik liever willen ervaren?
  3. Wat is er dat ik niet wil zien of niet durf te zien?

 

Wat is nodig?

Het antwoord accepteren dat je krijgt is heel belangrijk. Je kunt dit negeren, maar wat je dan doet is jezelf afwijzen. Je wijst af wat je eigenlijk moet doen. Vanuit angst of uit onzekerheid. Je kunt dan allerlei andere dingen doen waardoor het probleem tijdelijk lijkt opgelost, maar je zult zien dat het op een ander moment weer opduikt. Dit omdat je niet doet wat er eigenlijk nodig is.

Je kunt het antwoord niet leuk vinden, irritant vinden, eng vinden, maar het is wel hetgeen dat je een stap verder gaat helpen dan je nu bent. Nieuwe dingen leren gaat gepaard met groei en groei gaat gepaard met oncomfortabel voelen. Oncomfortabel voelen is op het moment zelf niet fijn, maar het gevoel dat je leert (denk maar terug aan het eurofische gevoel toen je kon fietsen zonder zijwieltjes) is goud waard. Je krijgt er lucht en ruimte in je hoofd voor terug. Je bent persoonlijk leider over je leven en dat geeft je datzelfde gevoel van vrijheid als toen je leerde fietsen.

Het moeilijke is om de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden en onbevooroordeeld te kijken naar die antwoorden. Kijk ernaar alsof het niet jouzelf betreft. Alsof je een waarnemende positie aanneemt ten opzichte van jezelf.

 

Wat is de vervolgstap?

Handelen naar de inzichten die je krijgt is de vervolgstap. Alleen maar weten wat je volgende stap is, is niet genoeg. Door in beweging te komen verandert de situatie. Stel jezelf de volgende vragen om dat concreet te maken:

4. Wat ga ik doen om dat te gaan ervaren (wat ik eerder heb benoemd dat ik wil ervaren)?
5. Wanneer ga ik actie ondernemen?

 

Korte termijn vs. lange termijn

We ervaren iets als een probleem als we het antwoord niet weten of als we het antwoord niet willen accepteren. Vaak genoeg weten we wat we moeten doen, maar kiezen we ervoor om het te negeren. Wat als je er nu wel voor kiest om dat te doen wat er nodig is? Wat gaat je dat brengen? Een lange termijn keuze in plaats van een korte termijn keuze. Geen tijdelijke fix, maar een constructieve keuze voor jezelf, omdat je dat uiteindelijk écht gelukkig maakt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Leren keuzes maken?

Nienke van Dijk kan je helpen! Kom op zaterdag (in de oneven weken) om 9:30 uur naar haar workshop ‘Power of Choice’ bij De Bewustzijn School, of lees haar boek ‘The Power of Choice’! Voor vragen kan je Nienke ook altijd een berichtje sturen via nienke@nienkevandijk.com.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!