[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Jouw mindset is de sleutel tot duurzamer leven” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”13345″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Duurzaamheid is op dit moment één van de meest gebruikte woorden in onze maatschappij. En we willen ook graag duurzamer leven, maar weten vaak niet hoe. Ik geloof dat de sleutel tot duurzamer leven ligt in je mindset. Hierbij gaat het om de bewustwording van de keuzes die je maakt in je leven. Maak je die keuzes omdat het hoort volgens de norm of omdat je daar zelf écht voor kiest? Daar vertel ik hieronder meer over.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
Dagelijkse, onbewuste handelingen
Elke dag groenten, vlees en aardappelen eten;
Met de auto even wat boodschappen halen;
Je fruit in een plastic zakje doen;
Of even snel een flesje water op het treinstation kopen.
Het zijn van die dingen waar we eigenlijk niet meer zo bij stil staan, dingen die we doen zonder dat het een bewuste keuze is en die we vaak zo aangeleerd hebben van onze ouders of die gewoon zo makkelijk aangeboden worden door de winkel. Hoeveel handelingen doe jij per dag waar je niet bewust over nadenkt?
[dt_gap height=”8″ /]
Een andere kijk op je dagelijkse gedragspatronen
Toch is het leuk en interessant, maar ook beter voor de aarde om iets langer stil te staan bij de keuzes die we maken op een dag. Veel aangeleerde handelingen in het dagelijks leven hebben we aangeleerd gekregen. We consumeren zonder écht bewust na te denken over wat het product heeft gekost aan grondstoffen en productiehandelingen.
Kunnen we een aantal van deze aangeleerde gedragspatronen niet veranderen? Waarom moeten we per se een auto hebben als we volwassen zijn of waarom zijn we eigenlijk vlees gaan eten? Het kan heel waardevol zijn om eens naar deze dagelijkse activiteiten te kijken, en te bedenken of je dit doet omdat je dit van je ouders hebt meegekregen, misschien doet omdat iedereen het zo doet of omdat je zelf voelt en vindt dat het een goede keuze is. Voor jou en misschien ook wel voor de aarde.
En ja, dan zullen er dingen zijn waar jij bewust voor kiest terwijl dat misschien niet de allerbeste keuze is voor het milieu, maar waar jij wel een goed overwogen keuze in hebt kunnen maken. En misschien laat je andere dingen dan wel staan ter compensatie. Zo kun je veel bewuster en duurzamer gaan leven, op een manier waar je zelf achter staat.
We need cultural and spiritual transformation to change the climate!
Een quote die mij erg geïnspireerd heeft om hier verder over na te denken is:
“I used to think that top environmental problems were biodiversity loss, ecosystem collapse and climate change. I thought that thirty years of good science could address these problems. I was wrong. The top environmental problems are selfishness, greed and apathy, and to deal with these we need a cultural and spiritual transformation. And we scientists don’t know how to do that.” – Gus Speth
Wat kan jij doen om duurzamer te leven?
Vragen die je jezelf kunt stellen om de eerste stappen te zetten naar een duurzamer en bewuster leven:
- Wat voor dagelijkse gewoonten heb ik overgenomen van anderen? Waarom maak ik deze beslissingen of koop ik deze producten? Hoe vaak ga je bijvoorbeeld op vakantie? Het is voor ons zo normaal geworden om elk jaar 3 weken naar een verre bestemming te vliegen. Je kunt bewust kiezen om te vliegen, maar ook de afweging maken om eens met de trein te gaan binnen Europa.
- Heb ik echt een nieuw product nodig? Koop ik het omdat ik er blij van word of omdat ik het echt nodig hebt? En als ik er blij van word, kan ik dat blije gevoel ook ergens anders vandaan halen? Moet dat per se van nieuwe spullen? Kan ik bijvoorbeeld ook gewoon iets leuks gaan doen met iemand, het huidige product repareren of kijken of ik het tweedehands kan vinden?
- Wat voor impact zou mijn handeling hebben? Wat zou ik bijvoorbeeld willen veranderen in mijn dagelijkse keuzes om mijn CO2-uitstoot te verminderen? Je kunt bijvoorbeeld wat vaker proberen te fietsen of met het openbaar vervoer te gaan.
- Ook helpt het om bewuster te kijken naar waar je voeding vandaan komt. Voor groente en fruit helpt het om te kijken waar de producten worden verbouwd omdat hier bijvoorbeeld het transport maar ook de energie die gebruikt wordt in de kassen een grote rol spelen. De Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal geeft aan hoe groente en fruit in de verschillende seizoenen scoort.
- Wat zou ik willen en kunnen veranderen? Het is belangrijk en ook fijn om hier soms bij stil te zijn, bewuster leven zit in de kleine dingen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wil jij ook je steentje bijdragen?
Sacha Handgraaf heeft van jongs af aan een grote passie voor de natuur en onze aarde. Ze ontdekte dat voor een echte verduurzaming van de maatschappij een mindsetverandering nodig is; want hoe kijken we naar de dingen die we doen en de dingen die we kopen? Ze leert mensen op een andere manier te laten kijken naar duurzaamheid en het zorgen voor onze aarde en vooral: op een hele toegankelijke manier!
Tijdens haar les Sustainable Lifestyle ontdek je hoe je makkelijker duurzame keuzes kan maken. Je leert wat de verborgen impact achter de spullen die je koopt en de dingen die je doet is. En vooral: Hoe je bepaalde gewoontes kan doorbreken. Want zo creëer je een mindset die bijdraagt aan een duurzamere samenleving! Volg de workshop Sustainable Lifestyle op de even weken op woensdag van 13.30 – 15.00 uur.
[dt_gap height=”5″ /]
Niets meer missen van De Bewustzijn School?
Volg ons voor dagelijkse inspiratie & spirituele content via Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]