Selecteer een pagina

22.05.2019 | Holy Body, Online School

Je vitaliteit verhogen? Zet je energiepoorten open!

[vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Je vitaliteit verhogen? Zet je energiepoorten open!” title_size=”big” title_color=”custom” separator_color=”custom” custom_title_color=”#000000″ custom_separator_color=”#000000″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”11353″ img_size=”full”][vc_empty_space height=”678px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Het menselijk leven is onlosmakelijk verbonden met de energie (qi) in het lichaam en is te vinden in de natuur en in het universum om ons heen. Bij de geboorte krijgen we van onze ouders een bepaalde hoeveelheid qi mee, die geleidelijk aan verbruikt wordt en waar we dus zuinig en evenwichtig mee om moeten springen. Raakt deze op, dan houdt het leven ook op te bestaan. Het is dus belangrijk voor de lengte en kwaliteit van ons aardse bestaan om deze energie op peil te houden, aan te vullen en te voorkomen dat het te snel uit het lichaam wegvloeit.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Onze energie vloeit weg door een ongezonde levensstijl

Dat wegvloeien gebeurt door een ongezonde levensstijl. Wie altijd maar van hot naar her rent en nooit eens de tijd neemt om zichzelf weer op te laden en goed en gezond te eten, zal zich uiteindelijk geconfronteerd zien met dagen die steeds moeizamer verlopen. Het is niet alleen figuurlijk waar dat je dan ‘geen energie meer hebt’, maar ook letterlijk. Maar al te vaak worden er dan grenzen overschreden en wordt het steeds moeilijker om jezelf op te peppen voor weer een nieuwe dag. Uiteindelijk leidt dit tot een totale energie blokkade wat ook wel wordt aangeduid met een ‘burn-out’ of ‘depressie’. Niet alleen is de hoeveelheid energie in je lichaam dan verminderd, maar ook nog eens de goede doorstroming ervan, waardoor bepaalde organen verstoken blijven van de nodige brandstof om goed te functioneren. Het gevolg is een lichaam dat ziekteverschijnselen begint te vertonen en een geest die steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht komt.

[dt_gap height=”8″ /]

Hoe kun je jouw levensenergie (qi) aanvullen?

Het op peil houden en aanvullen van je eigen lichaamsqi met hunyuan qi (meest zuivere vorm van qi) uit de natuur en het universum met Qigong is – samen met gezond eten en leven – een mooie manier om je energiek te blijven voelen. Het opnemen van deze externe qi gebeurt tijdens het beoefenen van Qigong o.a. via energiepoorten in het lichaam (ook bekend bij acupunctuur en acupressuur). Energie die je vervolgens verbruikt en niet meer nodig hebt, verlaat via dezelfde poorten weer je lichaam, zodat de kwaliteit van de qi die door je lichaam circuleert optimaal blijft. De meest gebruikte energiepoorten bij Qigong zijn:

Hui Yin: perineum (op de dam tussen anus en uitwendige geslachtsorganen)
Du Qi:
navel (energiepoort voorzijde lichaam naar onderste dantian)
Shan Zhong:
borstbeen (energiepoort voorzijde lichaam naar middelste dantian)
Yin Tang: tussen de wenkbrauwen (energiepoort voorzijde lichaam naar bovenste dantian).
Bai Hui:
kruin (energiepoort bovenzijde lichaam naar yangenergie)
Yu Zhen:
kuiltje op achterhoofd (energiepoort achterzijde lichaam naar bovenste dantian)
Shen Zhu:
tussen 3e en 4e borstwervel (energiepoort achterzijde lichaam naar middelste dantian)
Da Bao: vuistmaat onder oksel, tussen ribben (energiepoort zijkant lichaam naar middelste dantian).
Ming Men:
tussen 2 en 3e lendewervel (energiepoort achterzijde lichaam naar onderste dantian)
Lao Gong:
handpalm (krachtig energiepoort in de handen)
Yong Quan:
voetzool (krachtig energiepoort onderop de voeten)

Energiepoorten volgens Qigong

Qigong voor een balans tussen Yin en Yang energie

Het met de aandacht openzetten en inzetten van deze energiepunten is een vast onderdeel van Qigong. Voordat met oefeningen of series wordt beginnen worden de voeten bijvoorbeeld heel bewust op de mat of vloer geplaatst om Yong Quan in verbinding te stellen met de yinenergie van de aarde. Bai Hui wordt opengezet als poort voor de yangenergie van de hemel. Zo kan YinYang het lichaam instromen en de meridianen onderhouden en verzorgen.

De drie dantian (energie centra) in het lichaam liggen tussen energiepoorten in:

  • de onderste tussen Du Qi en Ming Men (buikgebied);
  • de middelste tussen Shan Zhong en Shen Zhu en tussen beide Dabao punten (borstgebied);
  • de bovenste tussen Yin Tang en Yu Zhen (centrum van het hoofd).

Du Qi en Ming Meng worden gebruikt om het onderste dantian met qi te vullen en/of onzuivere qi los te laten, Shan Zhong, Shen Zhu en Da Bao voor de middelste dantian en Yin Tang en Yu Zhen voor de bovenste dantian.

Ook via de energiepoorten van de handen (Lao Gong), voeten (Yong Quan) en perineum kunnen we energie aantrekken vanuit de natuur en het universum om onszelf met zuivere qi te vullen en omgekeerd, om onzuivere qi uit het lichaam af te voeren en weer terug te geven aan de buitenwereld. De natuur en het universum weten raad met de qi die ons niet meer dient en zijn experts in het recyclen van ervan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vind rust in het alledaagse leven

Yvonne Alefs is schrijfster en Qigong docente. Het beoefenen van en lesgeven in Qigong voelt voor haar als een prachtige samensmelting van haar jarenlang karate training en haar huidige liefde voor yoga. Daarnaast geeft Yvonne op de donderdag van 13.30-15.00 (in de oneven weken) de workshop ‘Qigong’ op de De Bewustzijn School. Koop hier je kaartje. Wil je meer lezen van Yvonne? Lees hier haar laatste blog: Leven in harmonie met de seizoenen.

Niets meer missen van De Bewustzijn School?

Blijf dan op de hoogte via onze Facebook of Instagram en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hand softly holding a flower

Keep me inspired

Schrijf je in voor wekelijkse
love letters & inspiratie van ons:

You have Successfully Subscribed!